34. Beogradski maraton "BEZ BARIJERE": Jevtićeva i Mitrović najbrži u polumaratonu, a Jovanovićeva i Stojka u trci na 42,195 kilometara

S. O.

06. 06. 2021. u 18:52

NA ulicama našeg glavnog grada ponovo je bio praznik atletike, održan je 34. Beogradski maraton, pod sloganom "Bez barijere", na kojem je učestvovalo oko 5.000 trkača, 1.000 u maratonskoj i 4.000 u trci na 21 kilometar.

34. Београдски маратон БЕЗ БАРИЈЕРЕ: Јевтићева и Митровић најбржи у полумаратону, а Јовановићева и Стојка у трци на 42,195 километара

Foto: Tanjug

Prvi put nije bilo Trke zadovoljstva, ali je umesto nje održana Šetnja zadovoljstva za osobe za invaliditetom.

Pobednica trke na 42,195 kilometara je Nevena Jovanović, a stazu je pretrčala za 3:12.27 sata. Drugo mesto zauzela je Danijela Cvetković (3:33,45), dok je het-trik Srpkinja kompletirala Jovana Čanak (3:39.56). U muškoj konkurenciji, slavio je Rumun Silviu Stojka u vremenu 2:34.43 sata. Drugi je bio srpski atletičar Marko Ranković (2:37.15), a treći Grk Nikolaos Santis (2:48,52).

- Trčala sam do sada desetak maratona, a ovo mi je najdraža trka i pobeda. Bilo je izazovno trčati ulicama našeg glavnog grada, ali ja sam došla spremna, tako da mi nisu smetali ni malo teži vremenski uslovi za trčanje - istakla je Nevena, inače kapetan prve klase i pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", kojoj je čestitao i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Na polumaratonskoj trci pobedila je naša legendarna atletičarka Olivera Jevtić u vremenu 1:17.36 sata, Mađarica Katalin Garami Kovač osvojila je drugo mesto (1:18.58), a treća je bila srpska takmičarka Biljana Cvijanović (1:24.31). Najbrži kod muškaraca na 21 kiklometar bio je Milan Mitrović, a stazu je istrčao za 1.09.37 sata. Drugo mesto zauzeo je Kenijac Stenli Kiprop (1:11.499, a treće Alija Imamović iz BiH (1:12.39).

- U subotu sam u Kraljevu, na državnom prvenstvu, trčala na 5.000 metara, spavala sam samo četiri sata, pa sam se malo brinula kako će sve biti. Ali, pošto sam prve trkačke korake napravila na Beogradskom maratonu, mnogo mi znači da trčim ovde, pa mi ni vremenski uslovi nisu teško pali - istakla je Olivera.

U trci na 21 kilometar nastupio je i Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije. Posle prolaska kroz cilj, ministar nije krio zadovoljstvo, jer je oborio lični rekord.

- Kakva atmosfera na Beogradskom maratonu. Posle pauze zbog pandemije, opet smo mogli da trčimo ulicama našeg grada i da pošaljemo najlepšu sliku u svet. Oboren je i lični rekord - 21 km za jedan sat i 50 minuta. Idemo dalje - napisao je Mali na "Instagramu".

Polumaratonsku trku istrčala je i dugogodišnja novinarka "Novosti" Vojislava Crnjanski Spasojević, koja je redovan učesnik uličnih atletskih manifestacija.

BUBNjARI ZA DOBAR RITAM

POŠTO ove godine nije bilo publike, mada su malobrojni ljubitelji atletike, ipak, došli da pozdrave učesnike Beogradskog maratona, podrška trkačima nije izostala.

Za dobru atmosferu bili su zaduženi trubači i bubnjari koje je organizovalo UNIQA osiguranje, zvanično osiguranje svih učesnika Beogradskog maratona sedmu godinu zaredom. Bubnjari su pravi ritam trkačima davali kod Brankovog mosta, ispred murala posvećenog Dragoljubu Đuričiću, velikom prijatelju Beogradskog maratona, koji je tu oslikan upravo na zahtev maratonaca, a čiju izradu je obezbedilo UNIQA osiguranje.

Umesto Trke zadovoljstva, ove godine je zbog epidemioloških mera održana Šetnja zadovoljstva za osobe sa invaliditetom, u kojoj je učestvovala i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Počasnog odbora 34. Beogradskog maratona. Ona je sa gradonačelnikom Beograda, dr Zoranom Radojičićem, i članom Kriznog štaba Predragom Konom, i označila početak maratona.

Na ovogodišnjem polumaratonu i maratonu učestvovalo je i 109 pripadnika sistema odbrane: 79 iz Vojske i Ministarstva, 25 kadeta Vojne akademije i pet učenika Vojne gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna