ODAVDE JE ZRENJANINSKA PETORKA OTIŠLA U LEGENDU: Košarkaši “Proletera” i reprezentacije Jugoslavije dobili mural (FOTO)

B. GRUJIĆ

15. 05. 2021. u 19:41

NA mestu gde se stvarala sportska i košarkaška istorija Zrenjanina, kada je davne 1956. godine, slavna Proleterova petorka, Loci, Engler, Minja, Katić i Radojčić, ujedno i prva petorka reprezentacije Jugoslavije, osvojila prvu i jedinu šampionsku titulu, otvoren je mural, koji je uradio akademski slikar iz Zrenjanina Boris Horvat.

ОДАВДЕ ЈЕ ЗРЕЊАНИНСКА ПЕТОРКА ОТИШЛА У ЛЕГЕНДУ: Кошаркаши “Пролетера” и репрезентације Југославије добили мурал (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Mladi umetnik je 56 dana po kiši, snegu i vetru, i subotom i nedeljom, radio da bi svom gradu i košarci ostavio mural, koji je svojevrsni spomenik i riznica bogate istorije i to baš na mestu gde se nekada nalazio betonski teren pod otvorenim nebom, na kojem je iskovana šampionska titula, slavne generacije košarkaša, koju je predvodio virtuozni Vilmoš Loci, a jedini je među živima, Ljubomir Katić.

- Hvala vam za ovo delo, uzbuđen sam i ponosan - kratko je na otvaranju murala, u Proleterovoj avliji, u Petefijevoj ulici, rekao Ljubomir Katić.

- Sa oreolom Evropskog grada sporta i muralom, ovaj zid ovde, gde je nekada bio teren, dobio je novi život i služiće kao izložba na otvorenom i podsećati nas na sportiste koji su proneli slavu grada - naglasio je autor Boris Horvat, zahvaljujući se brojnim košarkašima i košarkaškim radnicima, koji su prisustvovali otvaranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)