CARIBRODSKI HRAM KOŠARKE: Izašla monografija povodom 75 godina igre pod obručima u Dimitrovgradu

V. N.

21. 11. 2020. u 20:41

KADA se govori o prvim organizovanim klubovima u Jugoslaviji, malo ko zna da je, uz beogradsku Crvenu zvezdu, zagrebačku Slaviju i riječki Torpedo, četvrti košarkaški klub zvanično registrovan u - Dimitrovgradu.

ЦАРИБРОДСКИ ХРАМ КОШАРКЕ: Изашла монографија поводом 75 година игре под обручима у Димитровграду

FOTO: Arhiva Večernjih novosti

Desilo se to početkom maja 1945. godine. Prva košarkaška lopta doneta je u Caribrod (tako se ovaj grad zvao do 1951. kada je dekretom Vlade FNRJ preimenovan, u čast Georgi Dimitrova, bugarskog predsednika), doneta je iz Sofije 1942. godine. Košarka je dobila svoje mesto u sportskom životu grada na samoj granici sa Bugarskom.

FOTO: Arhiva Večernjih novosti

Svi ovi podaci se mogu naći u monografiji "Caribrodski hram košarke", koja je izašla povodom 75 godina ovog sporta u Dimitrovgradu. Autor je Slobodan Krstić, poznati niški novinar, publicista i teatrolog. Za Dimitrovgrad ga vezuju detinjstvo i gimnazijski dani, odakle je otišao u Beograd i diplomirao u prvoj generaciji na Fakultetu političkih nauka.

- Košarku je u Dimitrovgrad doveo profesor fizičkog vaspitanja Najden Getov iz Bugarske, koji je za vreme Drugog svetskog rata, u doba okupacije Caribroda, predavao u Gimnaziji. On je doneo i prvu košarkašku loptu, tako je čarobna igra pod obručima mogla da počne - navodi Krstić.

Autor ističe da su stotine mladih Dimitrovgrada tokom 75 godina postojanja košarkaškog kluba, negovali sportske veštine i viteštvo, ali i drugarstvo, prijateljstvo i ljubav prema sportu. Dimitrovgrad je kolevka košarke na jugu Srbije.

- U istoriji će ostati upamćeno da je ekipa Crvene zvezde prvi put gostovala u Dimitrovgradu avgusta 1945. godine, a po sećanju legende naše košarke, pokojnog Nebojše Popovića, ekipa je iz Beograda krenula teretnim vozom, a posle dva dana putovanja u Dimitrovgradu je dočekana školskim orkestrom - navodi Krstić.

Trenutno, dimitrovgradski košarkaši se takmiče u Prvoj muškoj regionalnoj ligi Istok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!