IVON ANDERSON ZA "NOVOSTI": Od Rija sam zavolela Srbiju

G. K.

18. 11. 2020. u 21:34

ODUVEK je igranje naturalizovanih reprezentativaca za srpske nacionalne selekcije, u bilo kom sportu, bila tabu tema.

ИВОН АНДЕРСОН ЗА НОВОСТИ: Од Рија сам заволела Србију

Foto: FIBA

Da li je do našeg ponosa ili nečeg još trivijalnijeg i dalje nije dokučeno. Međutim, nova košarkaška reprezentativka Srbije, Amerikanka Ivon Anderson, ruši te predrasude i u razgovoru za "Novosti" ističe da sa velikim zadovoljstvom i poštovanjem oblači dres sa našim nacionalnim grbom.

Ivon je na nedavnim kvalifikacionim mečevima za plasman na EP bila ponajbolji igrač i presudni faktor u meču sa Turkinjama preko kojih smo se i plasirali na kontinentalni šampionat naredne godine u Francuskoj i Španiji.

- Dve utakmice u Turskoj su bile sjajne i iskoristila sam ih da shvatim kako igra reprezentacija, da vidim sve vrline mojih saigračica i kako da u ekipi pronađem ulogu. Pošto sam igrala za Marinu (Maljković), znala sam na koji nivo bi trebalo da odem, da obraćam veću pažnju na detalje u odbrani i da budem spremna da pružim sve što se od mene traži - ističe košarkašica italijanske Venecije, za "Novosti".

Ivon priča kako je uopšte i došlo do ideje da nastupa za srpsku selekciju...

- Nekoliko nedelja pre nego što se reprezentacija kvalifikovala na OI u Tokiju, Marina me je pozvala i pitala da li bih htela da igram za Srbiju. Naravno da sam sa velikim zadovoljstvom pozitivno odgovorila.

Andersonova ističe i da joj nisu nepoznate igre našeg tima.

- Pomno pratim srpsku reprezentaciju od 2016. i Igara u Riju. Znala sam da ću igrati za Marinu u Galatasaraju i strašno volim da gledam reprezentativna takmičenja. Zato sam se potrudila da pogledam sve mečeve i bila sam impresionirana kada sam videla kako je Srbija zaslužila olimpijsku medalju - ističe Andersonova.

Sa velikim uspehom je 2015. dres sa srpskim grbom nosila još jedna američka košarkašica, Danijel Pejdž, sa kojom smo se popeli na krov Evrope i koja je ostala u najlepšem sećanju našoj sportskoj javnosti.

- Pejdž je imala izuzetna dostignuća i odlične igre za Srbiju. Ona je znala kako da poštuje tim, narod i sve što ide uz nastupe u nacionalnom dresu. Želim to da postignem, da pomažem na svoj način i izgradim svoj put.

Priliku da se okiti medaljom imaće i Ivon već sledeće godine, kada izabranice Marine Maljković očekuju dva velika takmičenja - EP i OI.

- Oba događaja biće veliki izazovi, ali isto tako i sjajna prilika da se takmičimo sa ostalim sjajnim reprezentacijama. Od nas očekujem da igramo na jedini način koji je moguć pod Marininim vođstvom, a to je borba za svaki posed, sa velikom disciplinom i ponosom - završila je nova plejmejkerka Srpkinja.

ZBOG OCA ZAVOLELA KOŠARKU

IVON ističe da je ljubav prema igri pod obručima nasledila od oca, koji je košarkaški koledž trener:

- Zaljubila sam se u košarku u Arkanzasu, gde je moj otac bio pomoćni trener u to vreme na univerzitetu. Uvek sam bila u sali, pa je bilo prirodno da je zavolim. Pošto je moj otac košarkaški trener, često sam se selila, a diplomirala sam na Univerzitetu Teksas.

ZAHVALNA NA PRILICI

DEVOJKA rođena u Springdejlu imala je i poruku za navijače.

- Želim da im poručim da se nadam da će me ceniti onoliko koliko ja cenim njih. Da sam izuzetno srećna i zahvalna na prilici da na terenu predstavljam Srbiju. Želim da ih predstavljam na način na koji ćemo svi zajedno biti ponosni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)