POSLEDNJE SVETSKO ZLATO VELIKE JUGOSLAVIJE: Tri decenije od Divčevog otimanja hrvatske zastave (VIDEO)

Tanjug

19. 08. 2020. u 16:04

NA današnji dan, pre tačno 30 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije u finalu Svetskog prvenstva u Buenos Ajresu savladala je nacionalni tim Sovjetskog Saveza 92:75 i okitila se trećim svetskim zlatom u istoriji.

ПОСЛЕДЊЕ СВЕТСКО ЗЛАТО ВЕЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Три деценије од Дивчевог отимања хрватске заставе (ВИДЕО)

Foto: KSS

Kako podseća KSS na zvaničnom sajtu, šampionski tim je sa klupe predvodio selektor Dušan Ivković, a na terenu su bili Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.

Jugoslavija je u prvoj fazi takmičenja u A grupi pobedila Venecuelu (92:84) i Angolu (92:79), a izgubila od Portorika (75:82). U drugoj fazi u novoformiranoj grupi F, Jugoslavija je bila bolja od Brazila (105:86), SSSR-a (100:77) i Grčke (77:67).

Naš tim je u polufinalu srušio reprezentaciju SAD (99:91), a u velikom finalu još jednom nadigrao SSSR (92:75).

U najboljoj petorci Svetskog prvenstva 1990. našli su se Vlade Divac i Toni Kukoč, a Kukoč je proglašen i za najboljeg igrača.

Sem po zlatu, šampionat u Argentini ostaće upamćen i po Divčevom "sklanjanju hrvatske zastave" koju je posle finala uneo jedan navijač, čime je na neki način najavljen raspad države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (1)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)