POSLEDNJE SVETSKO ZLATO VELIKE JUGOSLAVIJE: Tri decenije od Divčevog otimanja hrvatske zastave (VIDEO)

Tanjug

19. 08. 2020. u 16:04

NA današnji dan, pre tačno 30 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije u finalu Svetskog prvenstva u Buenos Ajresu savladala je nacionalni tim Sovjetskog Saveza 92:75 i okitila se trećim svetskim zlatom u istoriji.

ПОСЛЕДЊЕ СВЕТСКО ЗЛАТО ВЕЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Три деценије од Дивчевог отимања хрватске заставе (ВИДЕО)

Foto: KSS

Kako podseća KSS na zvaničnom sajtu, šampionski tim je sa klupe predvodio selektor Dušan Ivković, a na terenu su bili Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.

Jugoslavija je u prvoj fazi takmičenja u A grupi pobedila Venecuelu (92:84) i Angolu (92:79), a izgubila od Portorika (75:82). U drugoj fazi u novoformiranoj grupi F, Jugoslavija je bila bolja od Brazila (105:86), SSSR-a (100:77) i Grčke (77:67).

Naš tim je u polufinalu srušio reprezentaciju SAD (99:91), a u velikom finalu još jednom nadigrao SSSR (92:75).

U najboljoj petorci Svetskog prvenstva 1990. našli su se Vlade Divac i Toni Kukoč, a Kukoč je proglašen i za najboljeg igrača.

Sem po zlatu, šampionat u Argentini ostaće upamćen i po Divčevom "sklanjanju hrvatske zastave" koju je posle finala uneo jedan navijač, čime je na neki način najavljen raspad države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)