BRSTINA, ODŽOV BIVŠI MENADŽER, ZA “NOVOSTI”: Pomutili su mu pamet u želji da brzo zarade, želeo sam da ostane u Zvezdi

M. Jovanović

11. 08. 2020. u 20:45

ŽELEO sam da Majkl Odžo ostane u Crvenoj zvezdi, Nebojša Čović je uvek bio maksimalno korektan, a ne mogu da potvrdim informaciju da je Partizan bio zainteresovan - priča, za "Novosti", njegov prijatelj i bivši menadžer Jovan Brstina, dok se u glasu osećaju tuga i seta zbog smrti nigerijskog košarkaša, čije srce je stalo u Beogradu u 28. godini života.

БРСТИНА, ОЏОВ БИВШИ МЕНАЏЕР, ЗА “НОВОСТИ”: Помутили су му памет у жељи да брзо зараде, желео сам да остане у Звезди

Foto: Privatna arhiva

Životni put Majkla Odža nimalo nije bio lak. Rođen je u Lagosu, u Nigeriji, gde je njegov potencijal prepoznao čovek koji je vodio košarkaški kamp u toj zemlji i preporučio ga američkom koledžu. U Americi je igrao za koledž Florida Stejt, ali u timu nije imao zapaženu ulogu jer se igra koju je trener tima forsirao bazirala na šutevima spolja, tako da centri nisu dobijali priliku da se iskažu u punom svetlu.

Dobroćudni džin je bio odličan student i čekao ga je dobro plaćen posao nakon studija, često se dvoumio između poslovne i sportske karijere, ali je ipak odlučio da nastavi sportskim putem.

- Bio je veliki pesimista, nije verovao u sebe, govorio je da nije toliko dobar igrač i da možda taj nivo košarke nije za njega. Imao je siguran posao koji ga je čekao nakon studija, koji je bio plaćeniji od njegovog sportskog ugovora. Često je bio u dilemi jer je morao da izdržava porodicu u Nigeriji - istakao je Brstina.

Američki centar se veoma lako privikao na našu sredinu. Pošto je bio visoko obrazovan, čitao je mnogo o Srbiji i Beogradu. Može se reći da je Srbiju smatrao drugom kućom, voleo je našu kulturu, našu kuhinju, a najviše od svega Železnik u kojem je živeo. Trebalo mu je malo vremena da se privikne na evropsku košarku, tu je ogromnu ulogu odigrao trener Vlada Jovanović, koji mu je posvetio dosta vremena, a i individualno trenirao s njim da bi Odžo iskazao pun potencijal. Može se reći da je u periodu kada je nastupao za FMP najviše napredovao.

- Hteo bih i da se nadovežem na intervju Nebojše Čovića i da kažem da su zimus počeli da se mešaju neki ljudi koji preko noći žele da zarade novac. Oni su Majklu predlagali razne stvari. To se ne dešava samo sa njim, već sa mnogim košarkašima. Ranije to nije bilo tako intenzivno kao sada. Samo mogu reći da su mu pomutili pamet želeći da što pre zarade. Neke kolege, koje se bave istim poslom kao i ja, igrače posmatraju kao robu i vide u njima samo priliku da dobro profitiraju. Empatija i humanost su zanemareni. Moja želja je bila da produži ugovor sa Crvenom zvezdom i da tamo dobije priliku da nastupa u Evroligi. Zvezda je ispala veoma korektna, sve obaveze koje je imala prema igraču je ispunila i izašla u susret uvek kada je bilo potrebno. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim gospodinu Nebojši Čoviću koji je ispao, pre svega, čovek i kontaktirao sa Odžovom porodicom, ponudio im pomoć iako Majkl više nije član crveno-belih - rekao je Brstina.

PISMO AMBASADE NIGERIJE

AMBASADA Nigerije u Budimpešti uputila je pismo Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u kojem "ljubazno moli za pomoć u istrazi kako bi se utvrdio stvarni uzrok iznenadne smrti Majkla Odža".

- Informacije kojima raspolažemo ukazuju da je imenovani bio pozitivan na virus kovid-19 u julu, ali su testovi 5. avgusta pokazali negativan rezultat. Međutim, stvarni uzrok smrti još uvek nije utvrđen. Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović i tim su u potpunosti uključeni u istragu i žele da pomognu - stoji u pismu nigerijske ambasade.

Pošto se u medijima pojavila informacija da je doskorašnji centar Crvene zvezde pregovarao sa Partizanom, Brstina je rekao da tu informaciju ne može da potvrdi sa sigurnošću i da jeste postojalo interesovanje crno-belih još dok je trener bio Andrea Trinkijeri, ali je sve ostalo samo na raspitivanju.

- Još ne verujem da njega više nema, bio je tako dobar i skroman, jednostavno, mislim da je sve ovo jedan ružan san - za kraj je istakao Brstina.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)