PARTIZAN IZGUBIO DOBIJEN MEČ! Crno-beli vodili sa 17 razlike, a onda ih Fenerbahče nokautirao

Novosti online

09. 01. 2024. u 20:24 >> 20:24

Partizan je u 20. kolu Evrolige bio blizu podviga - usred Turske je vodio sa 17 razlike protiv Fenerabhčea, ali je konačan rezultat vrlo burnog derbija ove runde nadmetanja glasio 91:76 i to za ekipu iz Istanbula, koja je potpuno preokrenula zbivanja u svoju korist.

ПАРТИЗАН ИЗГУБИО ДОБИЈЕН МЕЧ! Црно-бели водили са 17 разлике, а онда их Фенербахче нокаутирао

EuroleagueTV

Imajući u vidu da su pred ovu rundu nadmetanja ekipe koje su imale devet, odnosno deset pobeda zauzimale od 4. do 11. mesta na tabeli Evrolige, bilo je jasno koliko je međusobni megdan nekih od njih (a takav je bio meč u Istanbulu) važan pred nastavak sezone - trijumf je ostavljao u vrhu, poraz slao u "donji dom".

A malo je trebalo da Partizan nametne svoj nestvaran ritam - uz bravure Kabokla i u oduzimanju lopti (tri u prvoj deonici) i u šutiranju trojki (takođe tri u uvodnoj četvrtini), uz 12 poena nezaustavljivog Kevina Pantera, a dobre odbrambene role Dožuera i Nanelija, Partizan je iz minuta u minut gradio prednost. I to sve do 19:31 na kraju desetog minuta, uz nevericu domaćih navijača, a ogromnih 17 razlike (19:36) kada se ofanzivnoj rapsodiji pridružio i novajlija Džejlin Smit.

Međutim, tada je počelo da se dešava ono što su samo najfanatičniji navijači istanbulskog giganta priželjkivali - veliki povratak.

Malo Nejtan Sestina (šest poena za dva i po minuta), malo više Tajler Dorsi (osam u istom vremenskom razmaku), pogurali su Fenerbahče ka preokretu. I pre sredine druge deonice splaslo je vođstvo Partizana na šest razlike, a potom je usledila burna završnica poluvremena. Ono je okončano uz dve tehničke greške, nevericu i Željka Obradovića i njegovog rivala Šarunasa Jasikevičijusa zbog suđenja, kao i 15. poen Kevina Pantera za 43:48 na semaforu pred veliki predah.

Detalj sa utakmice Fenerbahče - Partizan / EuroleagueTV

Srpski stručnjak je insistirao da će samo mirnoća u igri, naročito kada suparnik igra presing po celom terenu, odlučiti, a njegovi kolega iz Litvanije poručio da nije problem devet izgubljenih lopti za 20 minuta, već očajan početak te dodao da se "situacija popravlja, videće se da li je to i dovoljno da se preokrene rezultat  u potpunosti".

A preokrenuo se na krilima Nejta Sestine, koji je "umesto" svog uobičajenog evroligaškog učinka (a rekord mu je bio šest poena) ubacio četiri trojke iz četiri pokušaja, te sa 14 datih poena do 29. minuta pogurao domaćina do prvog vođstva još od onih 8:5 s početka meča.

Trudio se jeste Partizan da nekako zaustavi probuđenog giganta, ali... Nije bilo novog znaka "stop" za Fenerbahče. Ne kada je na "prelazu" iz treće u četvrtu deonici napravljena serija od 11:0, uz trojke Dorsija i prilično emotivnog Marka Gudurića. A kada je semafor pokazao 77:64 bilo je jasno i kome će pripasti oba boda sa ovog derbija kola.

Ono što je, po navijače crno-belih, bilo posebno bolno - to je nemoć koja je nekako naprasno nastala u toj poslednjoj deonici. Čak četiri minuta i 54 sekunde njihovi ljubimci nisu dali nijedan jedini poen, a kada je to Naneli konačno uradio, bilo je to samo za "prilazak" na 82:66. Serija Fenerbahčea je, računajući i kraj trećeg perioda, bila nestvarnih 25:2, pa i ne čudi što je utakmica završena uz ovacije cele istanbulske hale, gde su pristalice domaćih uživale u nestvarnom završetku priče koja im je najpre delovala kao tragedija, a postala prava košarkaška bajka. Iz njihovog ugla gledano, naravno.

Sledeću utakmicu u Evroligi Partizan igra u petak od 20:30 u Beogradu, gde će biti domaćin Makabiju iz Tel Aviva.

Evroliga, 20. kolo - statistika

Fenerbahče - Partizan 91:76 (19:31, 24:17, 25:16, 23:12)

Fenerbahče: Motli 4, Vilbekin, Šanli 4, Papajanis 2, Hejs-Dejvis 12, Biberović, Pjer 4, Gudurić 15p, 3sk, 2os, 1as, Dorsi 24, Kalates 9p, 7as, 4sk, Madar 3p, 4as, 2sk, Sestina 14

Partizan: Smit 11, Vukčević, Ledej 1, Panter 18p, 6sk, 3iz, 2as, Jaramaz i Ponitka nisu igrali, Naneli 14, Trifunović 5p, 4sk, Anđušić 3, Doužer 4p, 6sk, 2iz, Kaminski 7, Kaboklo 13p, 4sk, 3iz, 3os, 1as

KRAJ! Fenerbahče - Partizan 91:76

39' - Promašuju i jedni i drugi... Dugo je već 88:74 na semaforu.

38' - Malo je počela da biva rastrzana igra u završnici. Partizan je definitivno podigao nivo svog nastupa posle onog očajnog perioda, no... ima li dovoljno vremena za još jedan ogromni preokret?

36' - Neverovatno. Naneli na isteku 35. minuta daje prvi poen za Partizan u 4. četvrtini. Dorsi odmah "uzvraća" trojkom (24 poena je dao na ovom meču), postiže koš potom i Panter sa distance. Ali, ogromna je prednost domaćih, iako je Partizan konačno počeo da pogađa.

34' - Ne ide crno-belima, pa ne ide. Tri sekunde u reketu im je dosuđeno, pa u narednoj akciji - promašaj s distance... Nije nenadoknadivo 13 razlike za šest minuta i 20 sekundi, ali Partizan nije dao koš za ovih 3:20 u 4. deonici. A sada je prednost domaćih još veća, Gudurić daje novu trojku - 80:64 vodi turski gigant! Tajmaut Obradovića. Svetla se gase odmah, reflektori osvetljavaju samo trenere, a cela hala "pali" telefone i peva...

Spektakl u Istanbulu posle +16 za Fenerbahče protiv Partizana / EuroleagueTV

33' - Šta se dešava sa Partizanom? Serija domaćih 11:0, Dorsi opet precizan iz daljine, +13 za Fenerbahče!

31' - Dorsi daje trojku za Fener... a posle Smitovog promašaja (2/5 iz igre ima) trojku pogađa i Marko Gudurić. Burno to slavi bivši košarkaš Crvene zvezde, a kako i ne bi, Fenerbahče koji je gubio sa 17 razlike u drugoj četvrtini, sada vodi sa 10!

Marko Gudurić tokom utakmice Fenerbahče - Partizan / EuroleagueTV

Kraj treće četvrtine! Partizan gubi sa 68:64, a do 29. minuta je vodio još otkako je domaćin imao 8:5 u prvoj deonici. Dobio je domaćin ovih deset minuta sa 25:16, a ostalo je još deset...

30' - Nezgodno pada i Džejms Naneli, ali se pridiže relativno brzo. Zonska odbrana Fenerbahčea prilično muči crno-bele...

Džejms Naneli na parketu u 3. četvrtini utakmice Fenerbahče - Partizan / EuroleagueTV

29' - Prvi put od 8:5 Fenerbahče vodi! Marko Gudurić donosi 64:62 domaćinu. A onda deseti put na meču Partizan gubi loptu (11 puta se to desilo Fenerbahčeu).

29' - Iznudio je faul Doužera Najdžer Hejs-Dejvis, a onda nezgodno doskočio i uhvatio se za preponu. Legao je na parket... Ali, izgleda da će moći da nastavi da igra.

Povređeni Hejs-Dejvis / EuroleagueTV

28' - Posle Nanelijevih penala, Sestina nije pogodio i petu svoju trojku, ali jeste priskočio njegov kolega Hejs-Dejvis i pogodio, da bi odmah zatim i Dorsi bio precizan u narednoj akciji domaćih - 62:62. Naneli potom greši u napadu gostiju, ali i Hejs-Dejvis u akciji Fenera, lopta mu beži na sopstvenu polovinu. 

27' - Dožuer vraća prednost crno-belima, da bi potom Naneli naterao Papajanisa na ofanzivnu grešku.

26' - Trojka Anđušića, a onda i četvrta Nejta Sestine iz četvrtog pokušaja! Nerešeno, 58:58

25' - Kalates malo, pa malo - prodre kroz odbranu Partizana. Sada to čini i devetim poenom približava domaćipna na 52:55. A odmah potom, posle kiksa crn-belih, Kalates pronalazi Pjera, a ovaj levo od sebe vraća loptu Sestini, koji trojkom poravnava rezultat, 55:55. Obradović traži tajmaut.

24' - Domaćini ne koriste dobro svoj napad zbog dobre odbrane Anđušića, no Partizan ne uspeva da to "naplati" - isteklo mu je vreme za napad. Obradović ovoga puta ohrabruje svoju ekipu, govori da nastavi sa dobrom igrom u odbranom, aplaudira igračima...

23' - Kaminski je iznudio dva brza prekršaja Džonatana Motlija, koji već ima četiri lične i odlazi na klupu. Kaminski, koji šutira 6/6 sa linije penala - sada, posle koša koji je dao pred faul, slobodnim bacanjem donosi 50:54.

23' - Sestina uzvraća udarac Smitu i crno-belima, daje trojku - 50:51 je sad samo prednost Partizana.

22' - Džejlin Smit promašuje šut s distance, a Fenerbahče to kažnjava košem iz reketa - samo poen prednosti za crno-bele (47:48) pre nego što je Smit prodorom iznudio faul Sestine, a pritom postigao poene za 47:50, da bi iskoristio potom i slobodno bacanje.

21' - Džonatan Motli približava Fener na -3, rezultat je 45:48

KRAJ POLUVREMENA, i to kakvog! Partizan vodi sa 43:48, a imao je i +17 u drugoj deonici. Šta li tek sledi u preostalih 20 minuta igre... 

20' - Fenerbahče postiže koš, ali Hejs-Dejvis je tom prilikom odgurnuo Trifunovića pa je pogodak poništen. A onda je pomenuti igrač Fenera burno reagovao, pa je dobio tehničku grešku. Panter koristi to da postigne poen sa linije penala (ukupno 15 poena na meču). Još 1,7 sekundi do kraja 2. četvrtine, lopta za Partizan na njegovoj polovini.

20' - Ne koristi ovu situaciju Partizan, jer, uz šok Obradovića, Gudurić pred njim odguruje Doužera u aut, a nema prekršaja. Lopta za domaćine.

20' - Kalates primiče domaćina na 43:47, a onda je tehnička dosuđena Jasikevičijusu koji se bunio što prilikom tog pogotka nije dosuđena lična greška Partizanovoj odbrani

19' - Tajmaut traži Željko Obradović jer su njegovih igrači, koji vode sa 40:47, dozvolili rivalu ofanzivni skok, pa ga i faulirali. Još malo više od minut do kraja 2. deonice

17' - Razigrao se Trifunović, no još više Tajler Dorsi - 40:45 je samo prednost domaćih.

16' - Nakon što je Partizan otišao na +10, Pjer je pogodio koš rivala, a crno-beli uspeli da, posle svog promašaja, izbore ofanznim skokom novi posed. 

15' - Mogao je Fener da priđe i bliže od ovih -6, ali je prokockao napad, što kažnjava Panter pogotkom s polu-distance. No, "probuđenu" publiku nagrađuje Kalates trojkom, ali odmah istom merom uzvraća Uroš Trifunović - 35:43! Tajmaut na polovini druge deonice.

14' - Nastavlja se rapsodija domaćih - Sestina daje trojku za 32:38. Podsetimo, Partizan je vodio sa 17 razlike (19:36). Od tad je počela serija domaćiph koja iznosi 13:2.

13' - Pet poena u nizu daje Fenerbahče, i to uz jedan ofanzivni skok. Pokušava da se vrati u život Jasikevičijusova ekipa... Pomaže i Partizan nepreciznošću, pa nakon što je Tajler Dorsi postigao trojku za 26:36, čime se serija uvećala na 8:0, Željko Obradović traži tajmaut.

12' - Fenerbahče ne zna šta ga je snašlo... greši u napadu, a onda prima novu trojku: petu iz šest Partizanovih pokušaja - novajlija crno-belih Smit donosi 19:36 Beograđanima!

11' - Džejlin Smit sa linije penala donosi 19:33 Partizanu.

Kraj prve četvrtine, Partizan vodi sa 19:31 posle 12 poena razigranog kapitena, Pantera, ali i devet koje je postigao Bruno Kaboklo koji je čak triput oduzeo loptu rivalima. Maestralna igra crno-belih u prvih deset minuta.

9' - Partizan je penalima Pantera (i to tri, zbog toga što je fauliran prilikom šuta s distance) otišao na 16:29, a na -10 je smanjio košem i bacanjem Marko Gudurić.

7' - Papajanis gubi loptu (opet), no Partizanov koš se potom poništava zbog faula u napadu. A Fener prilazi na 16:23 nakon što je Jam Madar pobegao poslednjem pojačanju crno-belih, Džejlinu Smitu, pa izveo asistenciju ... no Smit odgovara svojim prvim košem, i to dok je fauliran - 16:26 je posle preciznog slobodnog bacanja. Prvi put Partizan vodi sa deset razlike.

6' - Posle osam poena crno-belih u nizu (a imali su i skok-šut Kabokla za +10), tu seriju završava Kalates prodorom kroz neorganizovanu odbranu gostiju, no Partizan igra daleko bolje: novom, četvrtom trojkom iz četiri pokušaja, sada preko Nanelija, stiće do 14:23, pa Jasikevičijus traži tajmaut.

6' - Kevin Panter nastavlja da uživa na parketu - kažnjava loš potez Papajanisa u napadu da baš pored njega poentira iz prodora - sedam njegovih poena, Partizan vodi 12:20

5' - Novi kiks domaćina u napadu, pa nova spretna reakcija Pantera koji se probio po čeonojliniji, poentirao za +5, a kako je bio fauliran, sa linije penala je doneo 12:18 Partizanu.

5' - Šanli kažnjava činjenicu da je na njemu ostao niži čuvar iz Partizana, a na drugoj strani terena iz prodora, prilično spretno, prve poene ubacuje Kevin Panter. Odmah mu uzvraća Gudurić, svojim prvim pogotkom, da bi potom Bruno Kaboklo i treći put ubacio trojku! Partizan vodi 12:15 posle nove bravure centra.

4'  - Nervira se i Pi-Džej Doužer, i to zbog druge dosuđene lične greške, no njegovi saigrači se dobro drže - posle Kabokla koji je dao drugu trojku, Naneli postiže koš za 8:10, a onda su crno-beli iznudili ofanzivni faul Šanlija.

3' - Najdžel Hejs-Dejvis daje trojku, stiže do pet poena već, a nakon što je Panter pogrešio na drugoj strani terena, Doužer je zaustavio faulom prodor rivala koji vodi sa 7:5. Željko Obradović šalje Vukčevića na klupu, nešto mu vrlo glasno prigovara...

2' - Nisu uspeli odmah da uzvrate crno-beli, no Kaboklo je iznudio prekršaj i potom sa linije penala vratio prednost gostima, 4:5

1' - Meč je počeo i to burno - Šanli donosi prednost domaćinu, Kaboklo trojkom gostima, a onda Hejs Dejvis postiže koš za 4:3.

18.30 - Evo i petorki: Vilbekin, Kalates, Hejs-Dejvis, Pjer, Šanli počinju meč za Fenerbahče, a Naneli, Doužer, Panter, Vukčević, Kaboklo za Partizan.

18.27 - Predstavljanje je završeno (u toku nekoliko mračenih sekundi zbog svetlosnog "šoua" koji je predstojio - pozdravili su se nekadašnji učitelj i đak, a sada trenerski rivali - Željko Obradović i Šarunas Jasikevičijus.

Predstavljanje košarkaša Partizana pred meč sa Fenerbahčeom u Istanbulu / EuroleagueTV

18.22 - Zagrevanje je završeno. Sledi predstavljanje ekipa...

Uoči meča

Meč dva kluba koje je strateg crno-belih Željko Obradović vodio do evropskih titula ima veliki značaj za oba takmaca: Partizan ima učinak 10-9, Fenerbahče je na 11-8, te zauzimaju deveto, odnosno šesto mesto. A koliko je svaki megdan bitan, svedoči da pomenuti broj pobeda, deset tj. jedanaest, imaju ekipe koje zauzimaju od 4. do 11. mesta na tabeli Evrolige.

Dobra vest za Obradovićev tim je da se američki košarkaš Zek Ledej oporavio se od povrede. On prošle nedelje nije igrao u oba evroligaška meča, kao ni u subotu protiv Krke, ali je bio u avionu za Istanbul sa saigračima.

Van stroja su i dalje Alen Smailagić i Aleksa Avramović, a osim njih dvojice, u Istanbulu sa ostatkom ekipe nije ni Balša Koprivica.

U tim se vratio Uroš Trifunović, koji je protiv Krke u subotu odigrao prve minute posle duže pauze.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon