OTKAZI KAO DOBAR DAN: Trećina evroligaša promenila trenere već do polovine sezone

V. Preradović

09. 01. 2024. u 14:27

POČELO je pre nego što je počela sezona. Polovinom septembra Virtus je otpustio Serđa Skariola, dvadesetak dana uoči evroligaške premijere i umesto njega angažovao Luku Bankija, selektora Letonije i zvanično najboljeg trenera Mundobasketa 2023. Otkaz trofejnom strategu španske reprezentacije nagovestio je berićetnu sezonu lova na trenere u Evroligi...

ОТКАЗИ КАО ДОБАР ДАН: Трећина евролигаша променила тренере већ до половине сезоне

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Računajući i njega, u prvih 19 od ukupno 34 kola ligaškog dela šest timova poseglo je za sečom trenera, što je tačno trećina broja učesnika elitnog klupskog takmičenja. Francuski Asvel već je promenio dvojicu, verovatno će uskoro i trećeg jer je Pjerik Pupe postavljen kao privremeno rešenje nakon razlaza sa Đanmarkom Pocekom nakon samo dva meseca. Prethodno je gazda kluba Toni Parker u novembru doneo tešku odluku da sa klupe ukloni svog brata Ti Džeja, koga je bratskom ljubavlju držao pune tri godine bez ikakvih rezultata.

Ti Džej Parker potrajao je četiri kola u tekućoj sezoni (skor 0-4), koliko i trener Crvene zvezde Duško Ivanović kome je presudio poraz od Virtusa u Bolonji, treći u nizu posle ubedljive početne pobede nad Asvelom u Beogradu.

- Nisam očekivao da ću dobiti otkaz - rekao je crnogorski stručnjak na promociji u novog-starog trenera Baskonije, samo devet dana nakon rastanka sa crveno-belima, sa kojima je imao ugovor do kraja ove sezone.

Klub iz Vitorije zaigrao je na sigurnu kartu time što je za naslednika dotadašnjeg trenera Đoana Penjaroje izabrao čoveka sa kojim je pravio najveće uspehe. S druge strane, ni Zvezda nije želela da se upušta u eksperimente poput onog sa neiskusnim Vladimirom Jovanovićem pretprošlog leta, pa je dovela Janisa Sferopulosa kao provereno evroligaško trenersko ime.

Foto: N.Paraušić

Takođe neočekivano, Novu godinu u Istanbulu nije dočekao dvostruki osvajač Evrolige sa moskovskim CSKA Dimitris Itudis. Fenerbahče je 13. decembra saopštio da se rastao sa grčkim trenerom, nakon što je tim doživeo šest poraza u poslednjih sedam utakmica. Učenik Željka Obradovića preuzeo je ekipu uoči sezone 2022/2023. od našeg Aleksandra Đorđevića, koji je Feneru doneo titulu prvaka Turske trijumfom nad tada aktuelnim šampionom Evrolige Efesom.

Dan kasnije u novog trenera Fenera promovisan je Šarunas Jasikevičijus, litvanska i evropska igračka legenda koja tokom tri sezone na klupi Barselone nije ispunila glavni cilj katalonskog kluba, osvajanje treće kontinetalne krune. Pre nego što je predsednik kluba Ali Kodž ubedio Šarasa da je Bosfor pravo mesto za njega, u opticaju je bio i Andrea Trinkijeri, nekadašnji strateg Partizana i Bajerna.

PARKER NA UDARU

VLASNIK Asvela Toni Parker našao se na meti kritika zbog izjava nakon rastanka sa Đanmarkom Pocekom. Između ostalog, rekao je da je veoma razočaran time što nije sam podneo ostavku nego je čekao otkaz kako bi finansijski bolje prošao.

U odbranu zemljaka i profesije stali su predsednik KS Italije Đani Petruči i novi trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri.

- Sjajni igrači ne postanu uvek sjajni menadžeri - poručio je Petruči, dok je Trinkijeri kritikovao medijski istup Parkera.

- Klub ima pravo da promeni trenera, ali biti džentlmen i ne govoriti neke stvari javno uvek može da pomogne.

Italijan veštog jezika nije stigao u Fener, ali jeste u Žalgiris pretposlednjeg dana 2023. godine. Cenu šest uzastopnih poraza platio je Kazis Maskvitis, litvanski selektor koji je prethodne sezone mimo svih očekivanja uveo ekipu u plej-of, u kojem je Barselona bila prevelik zalogaj i slavila sa 3:0 u pobedama. Trinkijeri je debitovao na klupi velikana iz Kaunasa porazom od Asvela, koji je time prekinuo gubitničku seriju dugu deset mečeva. Bila je to poslednja utakmica Poceka u ulozi trenera tima iz Liona.

Ostalo je još 15 kola regularnog dela sezona i dovoljno vremena da možda polovina od 18 učesnika Evrolige odluči da je promena trenera najbolje rešenje ili izgovor za loše rezultate.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024