LETNJI RADOVI "VEČITIH": Partizan gradi od prvog sprata, Zvezda od temelja

V. Preradović

30. 06. 2023. u 22:43

EVROLIGA je uvrstila ratoborne beogradske večite rivale u svoje borbene redove i za narednu sezonu, tako da trka u košarkaškom naoružanju može da počne.

ЛЕТЊИ РАДОВИ ВЕЧИТИХ: Партизан гради од првог спрата, Звезда од темеља

ABA liga

Neće biti jeftina, jer su Partizan i Crvena zvezda u nedostatku sopstvenih resursa već uveliko ušli u finansijsku trku sa najplatežnijim klubovima. Važno je naglasiti da su u ringu sa protivnicima finansiranim privatnim, a ne pretežno državnim kapitalom.

Lako je rasipati se tuđim novcem bez polaganja računa, pa i zakonske obaveze izmirivanja poreskih nameta. Sve su prilike da ćemo taj film gledati reprizno i ovog leta, ali ćemo se ovom prilikom baviti time šta je kome preostalo u timskom arsenalu i šta je potrebno dodati da bi trčali ravnopravnu trku u njihovoj tek drugoj zajedničkoj sezoni u elitnom društvu.

Utisak je da je Partizan u znatno boljoj početnoj poziciji, u prvom redu zbog uspostavljenog trenerskog kontinuiteta sa Željkom Obradovićem, koji sprema municiju za treću sezonu od povratka svojim korenima. Drugi faktor je ostanak Kevina Pantera, lidera ekipe koja se neoprezno saplela o poslednju preponu u galopu ka fajnal-foru. Kapiten je mnogo više od najčistijeg šutera u Evropi, radi se o profilu igrača u potpunosti izrađenom po modelu Obradovićeve košarkaške ideologije.

Izvesno je da će u timu ostati i Jam Madar, verovatno najtalentovaniji plejmejker na evropskom tlu, iskusniji za godinu i spremniji da bude dirigent tima vrhunskih ambicija koje, po rečima predsednika Ostoje Mijailovića, sežu do fajnal-fora. Iako je zašao u pozne igračke godine, nema sumnje da je u planovima Partizana i dalje Džejms Naneli. Nema Panterov kapacitet, ali ima veoma važnu ulogu u Željkovoj košarci rane egzekucije, brzog protoka lopte i kreiranja otvorenih šuterskih pozicija. Veteran namrgođenog lica godinama unazad pripada samom kremu šutera u evropskom basketu.

Navijači crno-belih sigurno žale za energijom i strašću koje je donosio Matijas Lesor, ali je u poslednja dva meseca sezone na toj poziciji učinkovitiji bio Alen Smailagić. Potencijalni srpski reprezentativac ima potencijal da brzo zakopa uspomenu na Lesora i postane ozbiljna i, pre svega, konstantna sila u reketu crno-belih. U nukleusu tima verovatno će ponovo biti mesta i za Aleksu Avramovića, momka čije povremeno odsustvo savesti može da odmrzne zaleđenu ekipu.

Zek Ledej će dobru sezonu unovčiti unosnijim ugovorom u nekom drugom klubu, tako da će Obradović ciljati krilnog centra sličnih karakteristika. Foto-robot je igrač sposoban da preti trojkama, da brani protivničke igrače u preuzimanju i bude upotrebljiv u igri na niskom postu. Tražiće se ono što nije uspeo da isporuči Joanis Papapetru, zbog čega obostrano nema interesa da se nastavi saradnja. To ne važi za slučaj Dantea Egzuma, koji je bliži odlasku nego ostanku. U Evropi nije lako naći igrača takvih fizikalija, ali se može pronaći bolji plejmejker za Partizanovu igru jakog tempa. Na primer, Kevin Pengos, pod uslovom da ne kuburi sa povredama kao prošle sezone u Milanu.

GENERALKA NA KIPRU

NIJE poznato kako će izgledati tim Crvene zvezde za iduću sezonu, ali jeste gde i protiv koga će imati generalnu probu.

Tim trenera Duška Ivanovića učestvovaće na veoma kvalitetnom turniru na Kipru 22. i 23. septembra, u konkurenciji finaliste Evrolige Olimpijakosa, litvanskog Žalgirisa i Makabija iz Tel Aviva. Dakle, dve ozbiljne evroligaške provere pred start sezone.

Gde se trenutno nalazi Crvena zvezda? Ako razmišlja razborito, na novom početku. Prethodni letnji prelazni rok odrađen je, najblaže rečeno, diletantski. Projektovanog prvog plejmejkera Džejlena Adamsa verovatno se više niko ne seća, Džon Holand je više bio maskota nego pojačanje, Hasan Martin logički promašaj jer je doveden igrač kome su fizikalije bile glavna i jedina vrlina pre ozbiljnih povreda. Ben Bentil je idealan za timove neopterećene rezultatom, Luka Vildoza i Fakundo Kampaco preplaćeni pokušaji spasavanja sezone, upamćene po nezapamćenim greškama u sportskom i menadžerskom funkcionisanju kluba. Argentinskih zastava više neće biti na tribinama, ali hoće kratera u budžetu. Neobičan slučaj Miroslava Raduljice teško je i komentarisati.

Trener Duško Ivanović, doveden kao vatrogasac kada je kuću već dobrano zahvatio plamen, sada će imati priliku da gradi na onome što je od nje ostalo. Pod ugovorima su Nemanja Nedović i Dalibor Ilić, posle ne baš uspešne epizode u CSKA vraćen je Dejan Davidovac, produženje saradnje ponuđeno je Ognjenu Dobriću, Branku Laziću i Luki Mitroviću, izvori iz Amerike tvrde da je Filadelfija spremna da pruži šansu svom piku Filipu Petruševu.

Neki izvori su Dobriću već obukli dres Virtusa, očekuje se da će Ivanović insistirati na raskidu ugovora sa Raduljicom i Ognjenom Kuzmićem, koji su na terenu proveli manje minuta od tim-menadžera Nebojše Ilića, Stefan Marković je odlučio da završi karijeru. Dakle, Zvezdu čeka gradnja od temelja do krova.

Prema najavama sa Kališa, talentovani plejmejker Nikola Topić dobiće deo kolača kao prvotimac, i to je dobar početak. Razumno bi bilo izbeći jurnjavu za razvikanim evroligaškim imenima prenapumpane cene, produbiti skauting i iznenaditi protivnike nekim ne tako poznatim licima, kao što su svojevremeno bili Bili Beron, Kvinsi Miler, pa i Kevin Panter. Iako Ivanovićeva košarka više gravitira ka odbrani nego Obradovićeva, u timu iz minule sezone bilo je suviše defanzivno orijentisanih igrača i premalo koševa u rukama. U svetlu svega navedenog, bilo bi razumno i ne opterećivati se plej-of poterom, stabilizovati finansije i izbeći neprijatne udare na klupski ugled poput zabrane registracije igrača. Potrebno je ređati cigle pravilnim redom, a to je često najteže ako nemate visoko kvalifikovane izvođače radova.

Može se reći da Partizan gradi od prvog sprata, a Zvezda od temelja.

BONUS VIDEO: Poklon i ovacije pune "Arene" za Jana Veselog

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)