SRBIJA DOBIJA NBA ŠAMPIONA: Imenjaci Jokić ili Jović u petorci naših gospodara prstenova

V. P.

30. 05. 2023. u 16:16

KAKO god da se završi veliko finale, Srbija najkasnije 19. juna dobija petorku NBA šampiona.

СРБИЈА ДОБИЈА НБА ШАМПИОНА: Имењаци Јокић или Јовић у петорци наших господара прстенова

Foto: AP

Peti u nizu s najvrednijim prstenom postaće po mnogima najbolji košarkaš današnjice Nikola Jokić, dvostruki MVP koji je promenio provincijski imidž Denvera, ili početnik Majamija Nikola Jović koji usred finalne serije puni tek 20 godina.

Nezvaničnom titulom klupskog šampiona sveta mogu da se pohvale Darko Miličić sa Detroitom (2004), Predrag Stojaković sa Dalasom (2011), Ognjen Kuzmić i Nemanja Bjelica sa Golden Stejtom (2015. i 2022). Imajući na umu da je Jović na prvom stepeniku NBA karijere, Srbi u matici i širom sveta navijaće da Jokić kruniše svoje veličanstveno putešestvije u galaksiju najboljih koji su igrali ovu magičnu igru.

FOTO: Tanjug/AP

Ostala je još jedna prepreka, tim Majamija kao tek drugi u istoriji koji se sa osmog mesta domogao velikog finala. Za to mu je bila potrebna pobeda u odlučujućoj sedmoj utakmici na terenu Bostona, nakon što je vodio 3:0 i bio na pragu mračne istorije da postane prvi tim koji je prokockao tu prednost. Nije to dozvolila ekipa sa mentalitetom uličnih pasa i ubedljivim trijumfom u "TD gardenu" (103:84) izborila šesto finale i šansu za četvrti šampionski prsten (2006, 2012, 2013).

Te timove "vreline" sa Floride pamtimo po Dvejnu Vejdu, Šakilu O`Nilu, Lebronu Džejmsu i Krisu Bošu, u ovom su perjanice 30. pik na draftu Džimi Batler i 14. Bem Adebajo, uz čak devetoricu igrača koji nisu draftovani, ali je trener Erik Spolstra iz njih izvukao ratničke crte dostojne šampiona.

- Estetika možda nije savršena, ali morate da se divite takmičarskom duhu ove grupe - kaže Spolstra, osvajač titula 2012. i 2013.

Njegov kolega na klupi Denvera Majk Meloun nema šampionsko iskustvo, ali ima budućeg stanara "Kuće slavnih" i potencijalno jednog od najboljih svih vremena. Da bi dostigao taj status, Jokiću je potrebno da ovog juna donese svojoj ćerkici prvi zlatni prsten sa utisnutim NBA logom.

- Majami je znatno agresivniji od Bostona, svaka utakmica sa njima je na krv i nož, dosta guranja i kontakta - analizirao je srpski as potencijalne protivnike u finalu.

U poslednje dve sezone sva četiri puta je uspeo da izađe na kraj sa Spolstrinim besnim čoporom, ali to su bile utakmice regularnog dela sezone. Finale plej-ofa je drugačija arena, u kojoj je neretko dozvoljeno ono što se inače ne toleriše. Uprkos tome, Denver je favorit u borbi za prvi prsten u istoriji franšize, po svetskim kladionicama toliko veliki da je kvota na Jokićevu družinu samo 1,25, na Batlerovu "bandu" čak 4.

NBA finale

2. jun

Denver - Majami 2.30

5. jun

Denver - Majami 2.00

8. jun

Majami - Denver 2.30

10. jun

Majami - Denver 2.30

* 13. jun

Denver - Majami 2.30

* 16. jun

Majami - Denver 2.30

* 19. jun

Denver - Majami 2.00

* Ako bude potrebno

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!