DŽOKER SE SMEJE HOLIVUDU: Jokić i Marej spremili metlu za Lejkerse

V. Preradović

22. 05. 2023. u 09:00

SJATILE su se holivudske zvezde u "Kripto centar" u Los Anđelesu da podrže Lejkerse u pohodu na rekordnu, 18. šampionsku titulu. Po završetku treće utakmice finala Zapadne konferencije u ušima im je odzvanjao Džokerov smeh.

ЏОКЕР СЕ СМЕЈЕ ХОЛИВУДУ: Јокић и Мареј спремили метлу за Лејкерсе

FOTO: Tanjug/AP

Denver je pokazao da poseduje šampionsku genetiku, odoleo je svim napadima Lejkersa i pobedom na gostujućem terenu (119:108) poveo 3:0 u plej-of seriji. Još jedna i franšiza iz Kolorada naći će se tamo gde nikad nije bila - u velikom NBA finalu! Šanse da se to desi su statistički stoprocentne, 149 timova je pokušalo da se vrati nakon poraza u prva tri meča i do sada nijedan nije uspeo.

Popularnu "metlu", izraz koji se koristi za "čišćenje" u seriji sa 4:0, spremili su Nikola Jokić sa 15 poena u poslednjoj četvrtini i spektakularni Džamal Marej sa 30 u prvom poluvremenu. Srpski superstar nije odigrao dominantnu partiju kao u većini plej-of utakmica, delimično i zbog ranog ulaska u problem sa faulovima, ali je bio prisutan u odlučujućoj seriji 13-0 u završnoj deonici.

- O ovome nisam mogao ni da sanjam kada sam došao u NBA. Svaki dan mi je kao u raju, uživam u trenutku - dao je sebi malo oduška Jokić, koji je meč završio sa 24 poena (šut 9/19, trojke 2/5), osam skokova i šest asistencija.

Marej je u prvom poluvremenu igrao svoju utakmicu, u drugom je posustao i na kraju izbrojao 37 poena. Međutim, Nagetsi su usred El-Eja demonstrirali da su mnogo više od dvojice fantastičnih igrača. Po četiri trojke pogodili su Kentavijus Koldvel Poup (17 poena) i Majkl Porter (14), energiju je održavao sveprisutni Brus Braun (15).

- Prvi smo na tabeli od sredine decembra, ova ekipa je pobeđivala dobre timove. Nikola je izašao kada je dobio četvrtu ličnu grešku, ali nismo paničili. Tu su bili drugi igrači koji su iskočili - kaže trener Denvera Majk Meloun.

MAREJ NIJE OŠTEĆENA ROBA

TRENER Denvera Majk Meloun prisetio se reči Džamala Mareja dan nakon što je doživeo tešku povredu.

- Oči su mu bile pune suza. Rekao sam mu: "Čoveče, vratićeš se iz ove povrede i bićeš bolji". U tom trenutku teško je poverovati u takve reči. Njegova prva misao bila je: "Vi ćete me trejdovati, ja sam oštećena roba". Rekao sam mu: "Nećemo, ti si naš". Ono što radi u ovom plej-ofu je samo podsetnik da čovek kojeg smo draftovali pre sedam godina konstantno pronalazi načine da napreduje i da zaista zablista na najvećoj svetskoj pozornici.

Nije prvi put da Jokić preuzme posao Melounu, tu taktiku primenio je i u trećoj utakmici konferencijskog finala.

- Nikola je rekao svima da će Džamal i on da odigraju dva na dva. Morao sam da ga podržim, to je bila Nikolina akcija. Rekao je: "Hajde da odigramo ovo". Trener Jokić je odradio odličan posao - poručio je Meloun.

Novinare je posle meča zanimalo kakav je Jokić kao trener.

- Ne znam, ne želim da budem trener. To je sigurno najgori posao na svetu - polušalom je odgovorio Jokić i nasmejao predstavnike medija.

Lejkersi u ovoj seriji nisu pokazali da imaju delotvorno protivoružje za igru Denvera, koji ih je pregazio kontranapadima praćenim trojkaškom paljbom. Entoni Dejvis je u trećem meču postigao 28 poena i uhvatio 18 lopti, Lebron Džejms je ostvario učinak od 23 poena, 12 asistencija i sedam skokova, usput prekinuo trojkaški post (3/9). Nisu pomogli ni odlični igrači iz drugog plana, Ostin Rivs (23) i Rui Hačimura (13).

- Ne mogu da pričam u ime saigrača jer ne znam šta im prolazi kroz glavu, ali ja i dalje verujem da nije gotovo - Džejms još nije izgubio nadu da može do svoje pete titule.

SAMO JE OSKAR ISPRED NjEGA

SRPSKI centar postao je tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je zabeležio 2.000 poena, 1.000 skokova i 800 asistencija u jednoj sezoni.

Pre Nikole Jokića, ovakvu statistiku je imao samo legendarni Oskar Robertson u sezoni 1961/1962.

Denver Nagetsi sanjaju svoju prvu.

- Daleko smo od toga - s obe noge na zemlji stoji Jokić. - Ne bih još o tome da razmišljam, dugo je putovanje. U fokusu nam je sledeća utakmica.

Sledeća je na programu u noći između ponedeljka i utorka (2.30, TV Arena sport), ponovo u Los Anđelesu.

TVITER

MEDžIK DžONSON

- Kada imate dve superzvezde kakve su Jokić i Marej, i kada u isto vreme igraju na najvišem nivou - nezaustavljivi su. Ako tako nastave i u NBA finalu, Nagetsi će biti prvaci.

AJZEA TOMAS

- Ako Denver pobedi u velikom finalu, igra će se ponovo promeniti. Svi će tražiti velikog čoveka da bi imali šansu. Ovo je liga imitatora.

NIKOLA VUČEVIĆ

- Impresivno je koliko je Denver disciplinovana ekipa. Svako se drži svoje uloge, njihov raspored na terenu je uvek dobar, uvek su na pravom mestu kada je Jokić udvojen. U tranziciji su takođe nezaustavljivi.

DREJMOND GRIN

- Apsolutno neverovatna pobeda Denvera. Ali, ne mogu još da otpišem mog brata Lebrona Džejmsa. Moj kralj će biti prvi igrač ikada koji se vratio posle 0:3.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)