TIM SRBIJE ZA MUNDOBASKET: Jokićeva generacija plus mladi i iskusni

V. Preradović

28. 02. 2023. u 22:03

GODINA je prošla puna muka. U slučaju košarkaške reprezentacije Srbije, godina i tri meseca još jednih stresnih kvalifikacija okončanih pobedom nad Velikom Britanijom (101:83) za plasman na Svetsko prvenstvo u sekund do 12.

ТИМ СРБИЈЕ ЗА МУНДОБАСКЕТ: Јокићева генерација плус млади и искусни

FOTO: FIBA.Basketball

Naš nacionalni tim izborio je mesto na 19. Mundobasketu, koji će prvi put ugostiti tri zemlje (Japan, Indonezija, Filipini), kao poslednji 32. učesnik, odnosno trećeplasirani u svojoj grupi iza Letonije i Grčke. Zastava Srbije vijoriće se od 25. avgusta do 10. septembra na Dalekom istoku četvrti put na planetarnim šampionatima od njenog osamostaljenja. Računajući i period proveden u državnoj zajednici sa Crnom Gorom, reprezentacija se može pohvaliti da je redovna na svih sedam šampionata od 1998. godine. Osvojila je dve zlatne medalje (1998, 2002) i jednu srebrnu (2014).

Selektor Svetislav Pešić, trener poslednje šampionske generacije naše košarke na SP u Indijanapolisu 2002, postavio je osnovni cilj azijske misije - plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. Nezajažljivom delu nacije preskroman, ali objektivno nimalo lak. Samo dve najbolje plasirane evropske selekcije na Mundobasketu uzviknuće "bonžur".

Milioni kućnih selektora već su počeli da biraju idealnih 12 za Svetsko prvenstvo, do kojeg smo stigli sa 41 igračem na spiskovima za šest takozvanih FIBA "prozora". Njih 33 dalo je manji ili veći doprinos na terenu, za samo 12 ima mesta na letu za daleku destinaciju.

- Dobra stvar je što smo videli tih 40 igrača, šta bi mogli da urade i ko bi mogao da igra na Svetskom prvenstvu. Već imamo u planu koji su to igrači - rekao je Pešić posle meča sa Britancima.

Brecnuo se na provokativno pitanje novinara o šansi da se u nacionalni krug vrati veteran Miloš Teodosić, što se sigurno neće desiti posle svega učinjenog sa jedne i izrečenog sa druge strane. Ključno pitanje je da li ćemo moći da računamo na Nikolu Jokića i Bogdana Bogdanovića.

- Videćemo dokle će stići Jokić u NBA, možda osvoji šampionsku titulu - kaže Pešić, koji zasad može samo da lista NBA kalendar po kojem se finalna plej-of serija igra od 1. do 18. juna.

Navijaćemo za Denver i čekati odluku MVP stožera ove generacije koja će, u manje-više sličnom sastavu onom na Evrobasketu prošle godine, reprezentovati Srbiju i na Svetskom kupu.

ŽREB 29. APRILA U MANILI

ŽREB grupa za Mundobasket biće održan 29. aprila u Manili. Za sada je poznato samo da će Filipini biti u prvom šeširu, kao i da su domaćini iz komercijalnih razloga izabrali jednu selekciju sa kojom će biti u grupi. Filipini su ugrabili SAD, Japan je izabrao Sloveniju, Indonezija je draftovala Kanadu.

Kuglice će rasporediti 32 tima u osam grupa sa po četiri, po dva najbolja iz svake formiraće nove četiri grupe (A-B, C-D, E-F, G-H). Po dva prvoplasirana iz druge grupne faze izboriće plasman u četvrtfinale.

Nosioci u bekovskoj liniji su Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Nemanja Nedović i Vanja Marinković. Ako je neko istakao snažnu kandidaturu u ovim maratonskim kvalifikacijama, onda je to Aleksa Avramović sa prosekom od 17,3 poena na osam mečeva. U košgeterskom segmentu, ali na uzorku od dve utakmice, bolji od njega su samo Jokić sa 26,5 i Teodosić sa 17,5. Poslednji "prozor" otvorio je i temu da li je 32-godišnji Stefan Jović i dalje začin koji može da obogati ukus nacionalnog jela.

U međuprostoru bekova i centara neprikosnoveni su Nikola Kalinić i Vladimir Lučić, imajući u vidu da mlade NBA snage utakmice uglavnom prate sa klupe svojih timova. Aleksej Pokuševski do sada je nastupio u 31 od 60 mečeva Oklahome, Nikola Jović u 15 od 62 Majamija, kao i na dve kvalifikacione utakmice Srbije (6,5 poena za 14,8 minuta). Gusta magla i dalje obavija reprezentativnog veterana Nemanju Bjelicu, koji od povrede na pripremama za EP još nije odigrao nijedan meč ove sezone. Na centarskim pozicijama nema loše vidljivosti. Jokić i Nikola Milutinov su već viđeni, verovatno i Dušan Ristić ako tim bude konfigurisan sa tri "petice". Biće teško ignorisati uzlet Filipa Petruševa, obučenog za oba centarska posla.

- Želja je da oko generacije 94-95, a to su momci koji su zajedno rasli i igrali za mlade reprezentacije, okupimo nešto mladosti, ali i zadržimo iskusne. Bez iskustva nema kvaliteta, kao ni bez mladosti i sveže krvi - dao je Pešić dežurnim selektorima uputstvo za sastavljanje tima za Mundobasket 2023.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!