JAČI OD MUNDIJALSKE GROZNICE: Srbija je zemlja košarke (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

11. 12. 2022. u 14:33

SRPSKA košarka ima svetlu budućnost, pod okriljem FIBA, u Užicu je održan prvi Međunarodni mini – basket festival „Mihailo Miki Pavićević“, pod obručevima sportske dvorane u naselju Krčagovo našlo se čak 500 devojčica i dečaka iz 15 klubova. Nova sportska manifestacija uvrštena je u kalendar FIBA, a premijera košarkaške svetkovine je po entuzijazmu, fer – pleju, radosti igre i prikazanim istinskim sportskim i ljudskim vrednostima – u drugi plan izgurala aktuelnu mundijalsku groznicu.

ЈАЧИ ОД МУНДИЈАЛСКЕ ГРОЗНИЦЕ: Србија је земља кошарке (ФОТО)

N. Janković

 Srbija je bila i ostala - košarkaška nacija, svetu je dala sopstvenu školu košarke, najveće asove i stratege ove igre. Da će na košarkaškom Olimpu i ostati, videlo se tokom vikenda u gradu na Đetinji.

- Ono što raduje i ohrabruje je podatak da je još 15 klubova želelo da dođe u Užice, ali to ovaj put nije bilo moguće. Mi dugujemo izvinjenje prijateljima iz Srebrenice, Ljubovije, Čačka, Beograda, Ivanjice i brojnih drugih gradova u regionu, uz obećanje da ćemo učiniti sve da sledeće godine festival bude još masovniji – objašnjava košarkaški trener Aleksandar Prodanović, koji je osmislio i sa saradnicima u delo sproveo veliku ideju – Uz Mini -basket udruženje i Radeta Georgievskog, pomogao nam je Košarkaški savez Srbije, uključio se Grad Užice, javili su se sponzori, uz obećanje da ćemo do sledeće godine još porasti. Uz ponos koji osećamo danas, na prvom koraku, veliku zahvalnost iskazujemo svima koji su nam pomogli.

Svi učesnici košarkaškog festivala, njih pet stotina, kući su poneli zlatnu medalju. Za većinu ove dece zaljubljene u košarku, to je prvo odličje - ono koje se pamti. Svaki klub poneo je pehar, znak zahvalnosti i podrške za entuzijazam koji se u Srbiji ne gasi decenijama.

Užički festival košarke ima memorijalni karakter, posvećen je legendi jugoslovenske i srpske košarke Mihailu Mikiju Pavićeviću.

- Višedecenijski košarkaški radnik, svojevremeno osnivač i direktor prvog košarkaškog kampa u jugoistočnoj Evropi, nekadašnji član Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije stvorio je put kojim i mi danas idemo, radeći sa decom – dodao je Prodanović.

Podsećanja radi, Pavićević je utemeljio košarkaški kamp na Zlatiboru, reč je o instituciji svetskog formata koja danas nosi ime legendarnog profesora Aleksandra Nikolića. Kroz kamp su prošli bezmalo svi asovi naše košarke, bilo da su ovde načinili prve korake pod obručima ili su kao treneri stvarali nova velika imena našeg sporta. Mnogi od njih, blistali su u dresu jugoslovenske i srpske reprezentacije.

Sa prepunih tribina, deca su nagrađena ovacijama, a aplauzi su bili namenjeni i košarkaškim radnicima kojima su darovane zahvalnice. To su Dušan Pavićević - direktor Košarkaškog kampa „Profesor Aleksandar Nikolić“, Bratislav Bata Đorđević – legendarni trener i košarkaški radnik, Slobodan Janković i Ratko Joksić – treneri koji su Užičku košarku najviše uzdigli, kao i čelnici Grada Užica koji su prepoznali značaj festivala.

Grad Užice je proteklog vikenda pokazao svoje najlepše lice, a čuveni Jugoslovenski pozorišni festival dobio je svog sportskog „parnjaka“, festival onoga u čemu smo najbolji – košarke.

MALjKOVIĆ: PRAVIMO DOBRE LjUDE

- Niko nije za decu cele Evrope učinio ono što je Miki Pavićević radio celog svog života. Od hiljada dečaka i devojčica, pravio je pre svega dobre ljude, a tek onda vrhunske košarkaše i trenere – poruka je Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, upućena Užičanima – Veliko hvala organizatorima prvog mini – basket festivala u gradu na Đetinji, koji danas čine istu stvar.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice