ABA LIGA ŠESTA U EVROPI: Regionalno takmičenje jedino napredovalo u odnosu na prethodnu sezonu

V. P.

20. 09. 2022. u 19:42

U SUSRET početku klupske sezone (30. septembar), ugledni košarkaški portal "Jurohups" rangirao je deset najboljih liga u Evropi.

АБА ЛИГА ШЕСТА У ЕВРОПИ: Регионално такмичење једино напредовало у односу на претходну сезону

FOTO: M. V.

Zbog rata u Ukrajini izuzeta je VTB liga, u kojoj nastupaju ruski timovi i po jedan beloruski i kazahstanski. Ljubitelje košarke sa ovih prostora svakako najviše zanima kako je rangirana ABA liga, koju Evroliga u svom sistemu tretira kao nacionalnu. Našla se na šestom mestu, iza nemačke Bundeslige, a ispred grčke na sedmom i izraelske na osmom.

- S Partizanom i Crvenom zveudom u Evroligi naredne sezone, interes za ABA ligu se drastično povećao. Cedevita Olimpija postaje sve solidnija - navodi "Jurohups" u obrazloženju.

- Uprkos velikim problemima sa kojima se organizacija suočava, što se videlo na primeru finala plej-ofa, ABA je jedina liga koja je napredovala dva mesta u odnosu na prošlogodišnje rangiranje. ABA profitira od rivalstva Partizana i Zvezde, s druge strane, incidenti u derbijima približavaju je grčkoj ligi. Na prvom mestu je i dalje neprikosnovena španska liga sa četiri evroligaša, duplo više nego što ima bilo koja druga. Prati je turska liga, koja uprkos finansijskim problemima ima dvostrukog uzastopnog prvaka Evrolige (Efes), na trećem je italijanska koja će naredne sezone imati dva tima u elitnom takmičenju (Milano i Vurtus). Peta je Bundesliga, dok su na devetoj i desetoj poziciji litvanska i poljska, koja se prvi put našla u prvih deset, isključivo zbog stavljanja po strani VTB lige. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri