SRBIMA NAJDRAŽI KOŠARKAŠ IZ CRNE GORE: Nikola Mirotić širi pravoslavlje u novom dresu Barselone (FOTO)

Novosti online

19. 09. 2022. u 17:54

NIKOLA Mirotić je ponovo oduševio mnoge ovdašnje ljubitelje košarke.

СРБИМА НАЈДРАЖИ КОШАРКАШ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Никола Миротић шири православље у новом дресу Барселоне (ФОТО)

Foto: Srbi za Srbe

Španski reprezentativac, poreklom iz Crne Gore u kojoj je rođen, i u narednoj sezoni nastupaće kao krilni centar Barselone.

A uoči početka novih nadmetanja na domaćoj i evroligaškog sceni, on je, poput svojih klupskih kolega, pozirao za foto-reportere.

Samo, uradio je to na sebi svojstven način.

Podigao je tri skupljena prsta i poručio "U tvoju slavu, Gospode", što je i objavio na društvenim mrežama, uključujući Instagram na kome ga prati skoro 300.000 ljudi:

Mirotić je, podsetimo, kao vernik Srpske pravoslavne crkve dolazio usred takmičarske sezone da na licu mesta podrži litije kojima je narod branio svetinje SPC u Crnoj Gori.

Nikola Mirotić - karijera

Košarkom je Nikola Mirotić počeo da se bavi kao 13-godišnjak, 2004. u KK Džoker iz Podgorice. Bio je na probama u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ali zbog visokog obeštećenja koje je tražio njegov matični klub nije potpisao ugovor.

Tokom 2006. godine prelazi u Real Madrid. U početku je nastupao za Realovu B ekipu i za tim Palensije, a u seniorskom timu je debitovao u sezoni 2010/2011. Dobrim partijama u toj sezoni osvaja nagradu za zvezdu u usponu Evrolige. U aprilu 2011. produžio je ugovor sa Realom na još pet godina, a tog leta je na NBA draftu odabran kao 23. pik od strane Čikago bulsa.

Ipak nije otišao u NBA već je nastavio da igra za Real. U sezoni 2011/2012 ponovo je osvojio nagradu za zvezdu u usponu Evrolige, a sa Realom je osvojio nacionalni kup i superkup. U sezonama 2012/2013. i 2013/2014. uvršten je u najbolji drugi tim Evrolige.

U julu 2014. je potpisao trogodišnji ugovor sa Čikago bulsima. Nakon pet godina u NBA ligi, Mirotić se u julu 2019. vratio u Španiju i potpisao trogodišnji ugovor sa Barselonom.

Iako rođen u Crnoj Gori, Mirotić je još u mlađim selekcijama odlučio da igra za Španiju. Budući da nije igrao za seniorsku reprezentaciju Španije sve do 2015. godine, u Crnoj Gori su se nadali da bi mogao da zaigra za tamošnju reprezentaciju. Ipak, pred Evropsko prvenstvo 2015. Mirotić je definitivno odlučio da nastupa za reprezentaciju Španije.

Bio je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige (MVP-a) u sezoni 2021/2022, tada je sa Barsom osvojio duplu krunu u Španiji, u kojoj to nije uspeo kao član Reala, iako je s njm bio jednom prvak (2013), a dvaput osvajač Kupa (2012. i 20214.). Što se uspeha s reprezentacijom tiče, osvojio je zlato na Evrobasketu 2015, a bronzu na Olimpijskim igrama 2016, dok zlato i bronzu ima i sa mladom reprezentacijom Španije, i to sa "U20" prvenstava Evrope 2010. i 2011.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)