VREĐANJE ZVEZDE I SRBIJE: Poručili smo Evroligi i Žalgirisu da neće nositi baner u bojama bilo koje države

Novosti online

05. 04. 2022. u 22:00

PREPLITANjE sporta i politike, uobičajeno za današnje prilike, nije mimoišlo evroligašku utakmicu Crvene zvezde protiv Žalgirisa u Kaunasu.

ВРЕЂАЊЕ ЗВЕЗДЕ И СРБИЈЕ: Поручили смо Евролиги и Жалгирису да неће носити банер у бојама било које државе

FOTO: Printskrin

Igrači startne petorke, po instrukciji našeg kluba, odbili su da drže baner u bojama ukrajinske zastave sa porukom "Stop ratu".

Čin koji je izazvao žestok revolt litvanskih navijača, salve zvižduka, provokacija i uvreda čitavim tokom meča. Pre početka produžetka napadnuta je mala grupa Zvezdinih pristalica. U gužvu koja nije eskalirala u fizički sukob bili su uključeni i pojedini članovi stručnog štaba, s obzirim na to da se incident dogodio tik iza klupe crveno-belih. Reagovala je policija, razdvojila navijače Zvezde i Žalgirisa i formirala tampon-zonu.

- Da bi bio izbegnut mogući konflikt, zamolili smo pristalice Crvene zvezde da napuste dvoranu. Pristali su, otpratili smo ih do aerodroma i više nije bilo sukoba - rekao je portparol policije Ramunas Matonis.

O dešavanjima u Kaunasu oglasila se Crvena zvezda opširnim saopštenjem:

- Kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije, koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa jasno je stavljeno do znanja nekoliko dana pre utakmice da nećemo dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države, jer bismo time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola "Stop ratu". Igrači i stručni štab sledili su odluku najviših organa kluba i ponašali se u skladu sa njom.

Neposredno posle meča, Zvezdin Amerikanac Eron Vajt objasnio je na "Tviteru" da je timu rečeno da ne dira baner i poslao poruku da ne podržava rat. Reakcije navijača nisu bile blagonaklone...

- KK Crvena zvezda staje u odbranu svog igrača, koji se neopravdano našao na udaru dela javnosti, jer se zalaže za iste vrednosti kao i klub čije boje nosi. To su mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i dece. Zato apelujemo na sve zvezdaše da ga ne osuđuju i ne mešaju u politiku i relacije koje možda i ne razume, već da ga podrže kao igrača Zvezde koji se od dolaska ponaša kao vrhunski profesionalac. U nedelju uveče bespogovorno je stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj (specifičnoj) situaciji ne bi uradili. Na veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena, a sve nakon toga predstavljalo je politički performans i ozbiljno narušilo osnovna načela Evrolige i košarke.

U krcatoj "Žalgirio areni" čula su se uvredljiva skandiranja, istaknuta je i NATO zastava kao direktna provokacija.

- Ne može drugačije da se protumači skandiranje Fuck you Serbia, napad i izbacivanje navijača Zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO koja u našoj zemlji iz poznatih razloga predstavlja provokaciju. Da li danas treba da se upitamo zašto 1999. u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece dok su osvajali ovo takmičenje, košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner "Zaustavite agresiju na Jugoslaviju"? Da li Zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent "Kosovo je Srbija", kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine?

Klub s Malog Kalemegdana očekuje hitnu reakciju Evrolige i pokretanje disciplinskog postupka protiv Žalgirisa.

- Imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga sankcioniše kršenje osnovnih načela i kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidente, maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu. 

Bonus video - Banatski derbi kao engleski

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna