AMERIKA OČIMA NE VERUJE: Jokić uradio nešto što nije viđeno još od prošle pandemije koja je ubila milione (VIDEO)

D. N.

13. 02. 2022. u 16:24

NIKOLA Jokić je nastavio sa NBA bravurama u dresu Denver Nagetsa, a javnost u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je iznova zatečena onim što Srbin radi u najjačoj ligi sveta.

АМЕРИКА ОЧИМА НЕ ВЕРУЈЕ: Јокић урадио нешто што није виђено још од прошле пандемије која је убила милионе (ВИДЕО)

Foto: AP

Podsetimo, Jokić je u noći za nama iznova blistao, ali ne samo u napadu, na šta je već navikao američku javnost, već i u odbrani - efektnom blokadom sprečio je da Toronto dođe do devete pobede u nizu, a, logično, tim potezom obezbedio je novi trijumf svog kluba.

Ali, pored brojnih pohvala za ovu defanzivnu bravuru, oni stručnjaci koji se bave košarkaškom statistikom ističu da ne bi trebalo zaboraviti i nešto što je Jokić uradio na drugoj strani terena.

Recimo, Džastin Kubatko, sa uglednog sajta "Basketball reference", obelodanio je jedan neverovatan podatak:

- Uključujući noć za nama, Nikola Jokić je na svakoj od prethodnih deset utakmica imao bar 15 poena, 10 skokova i pet asistencija. To je bio drugi takav dvocifreni niz mečeva u ovoj sezoni.

Time je postao prvi igrač sa dva takva niza od deset ili više utakmica s pomenutom statistikom još od Vilta Čemrblena u sezoni 1967/1968. Time je postao prvi igrač sa dva takva niza od deset ili više utakmica s pomenutom statistikom još od Vilta Čemrblena u sezoni 1967/1968.

Koliko je to neverovatan podatak, svedoči i da je te 1968, pored nekih čuvenih događaja (ubijen Martin Luter King, prvi put se igrao mjuzikl "Kosa", održane pariske studetenske demonstracije, ubijen američki predsednički kandidat Rober F. Kenedi, a reprezentacija naše tadašnje zemlje u reprizi finala (jer je prvi meč okončan 1:1) ostala bez evro-titule usled pobede Italije od 2:0), te godine je poslednji put do pojave novog, SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, bila zabeležena pandemija koja je ubila milione.

U pitanju je bio H3/N2 virus grupa, nazvan "Hong Kong", jer je tamo prvi put uočeni, a pretpostavlja se da je u svetu odneo od milion do četiri miliona života. (Nakon toga se pojavio i takozvani "ruski grip" (1977. - 1979.) za kog se tvrdi da je doveo do 700.00 smrti, te "svinjski grip" (2009. - 2010.) koji je usmrtio oko 284.500 osoba).

U svakom slučaju, od prošle opasne pandemije do ove sadašnje, niko u NBA ligi nije uradio ono što je Jokić - "vezao" dvaput u istoj sezoni deset ili više utakmica sa pomenutim učinkom 15-10-5. 

Ali, radio je Jokić, kao što smo naveli, i druge korisne stvari za Denver Nagetse, pa je tako treći put u ovoj sezoni imao blokadu kojom je rešio pitanje pobednika.

A nijedan drugi igrač to nije uspeo više od jednom, u ovom šampionatu, kada se radi o poslednjih deset sekundi utakmice.

Nasmejao novinare posle pobede


Kada je na konferenciji za štampu upitan zašto je promenio patike na poluvremenu pomenutog meča u Torontu (koji je Denveru bio drugi u dva dana, posle uzbudljivog gostovanja Bostonu), Jokić je otkrio da mu je vazdušni đon pukao.

A onda je usledilo pitanje da li mu je novi "mehur" u đonu patike omogućio da ostvari onu blokadu na kraju utakmice, na šta je on odgovorio pokazivanjem prstima:

"Ovolicko!".

Nikola Jokić - NBA statistika

Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 25,8 poena po meču, ima čak 13,7 skokokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Posle dva gostovanja u ova dva dana, Nikola Jokić i saigrači iz Denver Nagetsa će malo predahnuti, pa ih u sedmici pred nama čekaju sledeći radni zadaci: najpre u utorak od tri sata ujutu po našem, srednjeevropskom vremenu, igraju na svom terenu protiv Orlanda, a zatim u četvrtak od četiri sata gostuju Golden Stejt Voriorsima.

Uslediće značajan predah za Nagetse, ne baš i za MVP-a lige, jer će u noći između nedelje i ponedeljka, 20. februara, Jokić biti starter na NBA Ol-star meču u Klivlendu.

U ovom trenutku Denver Nagetsi su, uz učinak 31-25, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, Orlando je 14. na "istoku" sa 13-45, a Golden Stejt drugi na "Zapadu" sa učinkom 42-15.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)