ŠAMPIONSKI PRSTEN BAKSA JE - MEDALJON! Čudo puno simbolike: Dijamanti, smaragdi, suvo zlato, ali i kju-ar kod (VIDEO/FOTO)

Novosti online

20. 10. 2021. u 12:54

KOŠARKAŠI Milvokija otvorili su novu sezonu NBA lige pobedom nad Bruklinom, koji će im biti najveći rival na putu ka odbrani Leri O'Brajen trofeja.

ШАМПИОНСКИ ПРСТЕН БАКСА ЈЕ - МЕДАЉОН! Чудо пуно симболике: Дијаманти, смарагди, суво злато, али и кју-ар код (ВИДЕО/ФОТО)

FOTO: AP

Kako to tradicija nalaže, košarkaši i stručni štab Baksa iskoristili su prvu utakmicu u novoj, jubilarnoj 75. sezoni najjače lige na svetu, da se pohvale šampionskim prstenjem.

Prsten je, kao i prošlogodišnjim šampionima Lejkersima, izradio Džejson Arašeben iz firme Džejson of Beverli Hils. 

Taj prsten proglašen je prošle godine najskupljim u istoriji svih američkih liga, ali ovaj kojim su nagrađeni Baksi izgleda mnogo raskošnije od njega. Čak je toliko veliki da može (a i preporučuje se) da se nosi kao ogrlica.

- Mnogi igrači ne mogu da nose ovo prstenje jer je preglomazno, pa ga možda izvade samo na Badnje veče da ga pokažu familiji. Želeo sam da stvorim prsten koji će biti praktičniji. Ovaj je masivan kao i ostali, ali razvili smo tehnologiju kojom se pritiskom na dugmence vrh može skinuti i nositi poput ogrlice - rekao je Arašeben.

Prsten je nakrcan dijamantima, smaragdima i zlatom, a svaki detalj ima simboliku. Najveća novost ipak je kju-ar kod, koji nakon skeniranja prikazuje snimke najvažnijih trenutaka iz pohoda na titulu. Najčudnije od svega je da je to bila ideja Janisa Adetokumba!

Na vrhu je 360 dijamanata koji predstavljaju broj pobeda otkako su aktuelni vlasnici preuzeli vođenje franšize. Na jednoj strani 16 smaragda označava broj pobeda u prošlosezonskom plej-ofu, a na drugoj isti broj simbolizuje divizijske titule.

Smaragdi imaju 4,14 karata, što simbolizuje pozivni broj Milvokija - 414. U unutrašnjem delu prstena je 50 dragulja zbog 50 godina koliko je prošlo između dve NBA titule. Oba naslova ovekovečena su malim trofejima u unutrašnjem delu, a veliki trofej Lerija O'Brajena na vrhu izrađen je od 63,5 odstotnog zlata, što je procenat pobeda u prošloj sezoni, uključujući i plej-of. Konačno, reči "svetski šampioni" ispisane su dragim kamenjem težine 0.53 karata u ime 53 godine postojanja kluba.

Na svakom prstenu je ugravirano prezime i broj dresa igrača kome je namenjen, kao i svi rezultati serija u plej-ofu i rezultat poslednje utakmice - 105:98. Bilo je mesta i za dva natpisa - moto franšize "plašite se Baksa" i "Baksi u šest utakmica" (Toliko im je bilo potrebno u finalu protiv Sansa).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri