PEŠIĆ JE MISLIO DA JE KRAJ, A ONDA SE POJAVILA SRBIJA: Danilović i još jedan čovek su ubedili Karija da je klupa udobnija od fotelje

Novosti online

01. 10. 2021. u 12:45

SRBIJA ponovo ima selektora koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj košarci. Tamo gde se igralo najbolje i najlepše pod obručima, ako ne računamo SAD.

ПЕШИЋ ЈЕ МИСЛИО ДА ЈЕ КРАЈ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИЛА СРБИЈА: Даниловић и још један човек су убедили Карија да је клупа удобнија од фотеље

FOTO: N. Paraušić

Mnogo je prošao popularni Kari, od Bormija preko klupe Nemačke do vraćanja SR Jugoslavije na zlatne staze. Najsjajnije odličje na EP u Turskoj, pa u Indijanapolisu je nešto čega se sećamo uvek pre svega drugog.

Pešić na klupi Srbije, odmah je pokrenulo lavinu i već sada smo glavni favoriti za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Uvek kad pomislim da je bilo dosta, da ima i drugih stvari u životu, pojavi se neka ponuda i onda me sve to ponovo zagolica, ponovo probudi strast u meni. Tako je bilo i ovog puta, tako je bilo i 2016. Tada sam poverovao da neću više da sedim na trenerskoj klupi, počeo sam da pišem knjigu i dosta odmakao, a onda je neočekivano usledio poziv Bartomea da preuzmem Barselonu. Prekinuo sam pisanje, iz udobne fotelje preselio sam se na klupu Barse. Pre tri nedelje sam sve završio, rukopis je u štampariji - rekao je Pešić u velikom intervjuu za "Ekspres".

Trenersku karijeru počeo je davne 1982. godine u sarajevskoj Bosni. Predvodio je velikane poput španske Barselone, italijanske Lotomatike i nemačkih klubova Albe i Bajerna. U srpskoj košarci radio je kao trener Crvene zvezde u dva navrata. Poslednji angažman imao je u periodu od 2018. do 2020. kao trener Barselone. I njegov dolazak na klupu Srbije je delovao kao nemoguća misija.

- Imao sam  sastanak sa Sašom Danilovićem i Žarkom Zečevićem i tada je praktično sve dogovoreno. Pre toga razgovarao sam i sa Draganom Kićanovićem, Željkom Obradovićem, Božidarom Maljkovićem, Nebojšom Čovićem...

Nastavio je Pešić da priča o onome što se dešava u knjigi, koja će sigurno biti omiljeno štivo svih sportista.

- Podelio sam knjigu u dva dela. Jedan je autobiografija ili taj moj neki košarkaški život s pričom odakle dolazim, zbog čega sam izabrao sport i zašto baš košarku. Takođe i ko je na mene uticao, iz kakve sam socijalne sredine potekao, ko su mi roditelji, prijatelji. Ima u tom delu i zanimljivih anegdota. Oni koji budu sve čitali shvatiće da ja jesam iz Pirota, ali da baš i nisam previše skroman. Drugi deo knjige je moja basket filozofija sa više poglavlja, počev od strategije do toga šta razlikuje posao trenera reprezentacije od onog u klubu. Taj drugi deo za mene je mnogo interesantniji.

Pričao je popularni Kari kako je raditi sa svim tim zvezdama, a između redova se može pročitati i šta očekuje Nikolu Jokića.

- Kao trener moraš da imaš odgovor na sve. Autoritet se ne nameće ispraznom filozofijom, galamom i urlikanjem, već znanjem. Ako se znanju pridoda i empatija koju imaš prema ljudima sa kojima radiš i koju oni kao takvu prepoznaju, onda se stvari razvijaju na pravi način. Bitno je da upoznaš igrača, da imaš vremena za njega, da mu pokažeš da ti je stalo do njega, da ga respektuješ, da te igrač zarad svega prihvati kao nekog kome daješ maksimalno poverenje u tom nekom zajedničkom cilju.

Neće uvek svi biti srećni kod Pešića, to priznaje i sam stručnjak.

- Naravno, do toga se ne stiže prečicom. U vrhunskom sportu kao što je košarka ja nisam zadužen da svi budu srećni i zadovoljni. Ponekad pobeda nije sve, već je jedino što postoji. Kad preuzmem klub ili reprezentaciju, ja imam i odgovornost i obavezu da što pre postavim pravila, ne samo u ekipi, već i na treningu, u autobusu, na putovanju, utakmici, pravila u načinu ishrane. Sve to, naravno, nije pitanje ubeđivanja. To je proces u kome svi učestvujemo, proces u kome oni taj svoj talenat pretvaraju u kvalitet zajedničkim radom i treningom, proces u kome se izvrši selekcija ljudi, igrača, napravi procena da li ti momci odgovaraju nekakvoj tvojoj filozofiji, načinu rada i života, načinu igre, i onda svi guramo napred, svi napredujemo, ja sa njima i oni sa mnom - rekao je Pešić u intervjuu za Ekspres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave