DUDA GA JE PRVOG IZBACIO IZ REPREZENTACIJE: Bio je mangup i šmeker, zaorao je košarkašku njivu

Novosti online

16. 09. 2021. u 12:11

NIJE uvek sve bilo sjajno i bajno na relaciji Dušan Ivković i Goran Grbović.

ДУДА ГА ЈЕ ПРВОГ ИЗБАЦИО ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Био је мангуп и шмекер, заорао је кошаркашку њиву

foto: Z. Jovanović

Nekadašnji košarkaš Partizana je uz Acu Petrovića među prvima osetio čvrstu Dudinu ruku. 

Naime, legendarni stručnjak je priznao u nekom od prethodnih intervjua da je prvi rez u karijeri koji je napravio bilo je odstranjivanje Grbovića i Petrovića iz reprezentacije.

- Moj prvi rez je bio da iz reprezentacije odstranim Acu Petrovića i Grbovića. Sastanak u Zagrebu, hotel Palace, stručni savet, predsednik Mirko Novosel me pita: “Zašto izostavljate prvo krilo Evrope, a Petrović će doneti mir u timu. Kako će reagovati Dražen Petrović na sve?”. Rekao sam samo da se ne slažem sa njim i da je to moj izbor.

- Prolazi dva dana, oni ne objavljuju spisak igrača. Ja zovem i kažem, ako nećete da objavite spisak tražite drugog trenera. Objavili su spisak i Dražen nije odreagovao niti bilo ko drugi. I tako je ta reprezentacija formirana - rekao je prilikom jednog intervjua Duda.

Grbović je u prošlosti znao i da pecne Ivkovića, ali sada je u izjavi za 24.sedam otvorio dušu.

– Pomešana su mi osećanja. Pričamo o čoveku sa unikatnim životom. Njemu je košarka bila život. Bio sam sudeonik njegovih početaka u reprezentaciji, tamo negde 1982, 83… Tada je radio sa mladom reprezentacijom, pa sve do Univerzijade u Zagrebu 1987. Sledeće godine se preuzeo A reprezentaciju i uveo mlade igrače. Svi pamtimo OI u Seulu te godine i ono čuveno finale sa Amerikancima – prvo je sećanje Grbovića…

A onda je usledila priča o igri pod obručima koja ne bi izgledala ovako da nije bilo Ivkovića.

– Imao je svoju filozofiju, svoje metode, svoje odluke. Zaorao je košarkašku njivu na ozbiljan način. Veliki ljudi donose velike odluke. Duda je bio veliki autoritet u svakom smislu. Trag koji je ostavio pamtiće se u celoj Evropi. Njegov sistem definisao je mnoge velike trenere evropske košarke!

Grbović je naglasio i Ivkovićevu originalnost kako na parketu, tako i van njega.

– Odrastao je na Crvenom krstu sa mangupima i to je i bio u košarci. Mangup, šmeker… Preveliki je ovo gubitak da bismo mogli da sagledamo posledice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna