ČESI KOJIMA JE ZVEZDA U KRVI: Jan i Vojteh prate crveno-bele svuda po Evropi, imaju preko 200 utakmica u nogama

Đorđe SAMOILOVIĆ

02. 09. 2021. u 16:50

SA Zvezdom su se upoznali 2007. na utakmici nekadašnjeg ULEB kupa i od tada je, kako kaže Jan Hansler, citirajući poznatu navijačku maksimu - "Ušlo u krv i doviđenja".

ЧЕСИ КОЈИМА ЈЕ ЗВЕЗДА У КРВИ: Јан и Војтех прате црвено-беле свуда по Европи, имају преко 200 утакмица у ногама

FOTO: Đ. S.

Šetajući gradskim trgom u Klužu, srpski izveštači nabasali su na dvojicu momaka od kojih je jedan sedeo u majici beogradskih crveno-belih.

Nije to neuobičajena pojava na evropskim gostovanjima. Poznato je da Zvezda u kojem god kutku planete igra, ima podršku i vetar u leđa vernih navijača. Međutim, kroz priču sa tandemom otkrili smo da njih dvojica dolaze iz Češke, strastveni su navijači najtrofejnijeg srpskog kluba, a Rumunija im je samo jedna od mnogih usputnih stanica na kojima su pratili Zvezdu!

Zovu se Jan i Vojteh imaju oko 200 Zvezdinih utakmica "u nogama", stižu da posete i susrete domaće Superlige, obožavaju Milana Borjana i Miloša Degeneka, od čeških timova imaju simpatije samo prema Pardubicama, ali emocija nije ni blizu onoj koju osećaju prema crveno-belima.

- Ma samo Zvezda - kaže nam Jan, koji je preko zajedničkih drugara sa tribine upoznao i suprugu, s kojom je bio u vezi na daljinu godinu i po dana pre nego što su se venčali, a sada već pet godina žive kod njega u Češkoj.

Evropske utakmice, kako kažu, ne propuštaju. Samo u Tiraspolj na megdan Šerifu nisu mogli da odu, s obzirom na dužinu puta. Postojala je mala dilema koje im je omiljeno gostovanje, ali su se ipak na kraju složili da je prolazak u grupnu fazu Lige šampiona, u rodnom mestu Volfganga Amadeusa Mocarta za koplje ispred svih ostalih.

- Uf, Kopenhagen je bio ludački, oni penali... Jedva smo preživeli - ističe Vojteh, pa se nadovezuje Jan: - Salcburg, definitivno! To je Bari moje generacije, to će mi do rođenja deteta biti najsrećniji trenutak u životu.

FOTO: Đ. S.

Zanimljivo je i da se ljubav rodila na košarkaškoj utakmici Zvezde u Češkoj krajem prve decenije 21. veka i odatle se prenela na sve sportove. Fudbal najviše posećuju, ali nisu im strane ni vaterpolo i košarkaške utakmice crveno-belih.

- Na utakmici Nimburk - Zvezda 2007. domaći nisu mogli da igraju u svom gradu pa su morali u Pardubice gde postoji odgovarajuća hala. Upoznao sam tu dvojicu Užičana, razmenili smo kontakte u ono vreme kada internet i društvene mreže nisu bile toliko zastupljeni. Posle godinu dana smo došli u Beograd i ljubav je buknula. Sudbina, j****m li ga - ote se psovka Janu.

Bilo je impresivno videti dvojicu rođenih Čeha kako od šale "barataju" srpskim jezikom.

- Ma naučili smo brzo, mnogo su slični srpski i češki, slovenski jezici - ističe Vojteh, dok se Jan ubacuje zanimljivom anegdotom:

- Mene kad pitaju odakle sam, kažem iz Niša, i svi mi poveruju. Tek onda im kažem da se šalim (smeh).

Pamte i Zvezdine titule osvojene otkako im su im crveno-bele boje "ušle u krv", a naročito upečatljive su im ostale proslave.

- Sećam se kad se zapalio autobus, mislio sam da će da eksplodira - priseća se Jan i dodaje:

- Godinu pre korone, sećam se da smo otišli u Skadarliju u kafanu da slavimo pehar, kada se pojavio Miloš Degenek i ponudio da svima plati račun. To me baš oduševilo, Degenek je veliki čovek.

Pardubice poznate po kladionici

I KADA se upoznaju sa našim ljudima, odmah osete povezanost, naročito sa onima koji vole sportsku prognozu. Mali češki grad iz kojeg dolaze Jan i Vojteh dobro je poznat u kladioničarskim krugovima.

- Ma svim Srbima kad kažemo Pardubice, znaju ga po kladionici - kroz smeh nam odgovaraju crveno-beli Česi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)