OSVAJAČICE MEDALJA I SRCA Vasićeva: "Priča se završava na najlepši mogući način"

V. PRERADOVIĆ

27. 06. 2021. u 20:21

TEŠKO je popeti se do vrha, posebno posle beskrajnog tumaranja evropskim prosekom, propuštanja najvećih svetskih takmičenja. Srpske košarkašice popele su se na planinu senzacionalnim osvajanjem evropske titule 2015. i potom pokazale da nisu bile samo letnja senzacija.

ОСВАЈАЧИЦЕ МЕДАЉА И СРЦА Васићева: Прича се завршава на најлепши могући начин

FOTO: KSS


Trijumfom nad Belgijom u polufinalu Evrobasketa 2021. obezbedile su četvrtu medalju u poslednjih šest godina! Time su napravile veći podvig od uspona na vrh te 2015, ostale su sila na koju mora da se računa u ženskoj košarci.

Pod generalskom komandom Marine Maljković, vojničkom disciplinom i borbenošću osvojile su bronzu na Olimpijskim igrama u Riju 2016, prvu medalju za Srbiju na najprestižnijem sportskom nadmetanju. Tri godine kasnije, domogle su se bronzane medalje na Evrobasketu u Srbiji i sačuvale elitni status u svetskim okvirima.

Na ovom Evropskom prvenstvu su ih prognoze stavile u zaleđinu Francuske, Belgije i Španije. U četvrtfinalu su potukle predviđanja pobedom protiv Špankinja na njihovom terenu, u polufinalu su pred nepokolebljivom vojskom Marine Maljković poklekle Belgijanke, među kojima su neke od trenutno najboljih svetskih košarkašica.

- Belgija je strašan tim, nažalost, mnogi u našoj zemlji ne znaju koliko je dobra ženska košarka u toj zemlji - kaže Maljkovićeva.

- To je tim koji je možda i malo bolji od nas, zato čestitam mojim devojkama. Pobedile smo veliki tim. Bilo nam je teško, pogotovo posle emotivne, fizički i mentalno zahtevne utakmice protiv Španije, u kojoj smo bile pod velikim pritiskom. Zbog toga je bilo još teže da se na pravi način pristupi ovoj utakmici. Računa se pobeda, to je najvažnije. Napravile smo veliku stvar plasmanom u finale, sada se već osećamo pomalo prazno.

Marinine ratnice imale su malo vremena da se ponovo napune šampionskim gorivom pred sinoćni zlatni okršaj sa Francuskom, koju su savladale u finalu Evrobasketa 2015. u Mađarskoj. Posle polufinalne bitke sa Belgijom, priznaju da su mnoge od njih provele noć bez pravog sna.

- Ovo je bila utakmica koju smo samo mi mogle da izgubimo, ne da nas one pobede - kaže Sonja Vasić.

- To sam rekla ekipi u poluvremenu. U nastavku je to stvarno bilo "kidanje" do poslednjih atoma snage. Malo nas je taj poslednji šut presekao, emocije još nisu slegle.

Definitivno, za ovu našu generaciju priča se završava na pravi način.

Na najlepši način, jer je ova generacija podigla srpsku žensku košarku iz pepela i postavila je kraj neprikosnovene muške. Postale su osvajačice medalja i srca čak i onih koji ovaj sport prate uglavnom kada igra "jači" pol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati