VASA NEĆE NA NBA KLUPU: Ako Amerika ne bude dovoljno korektna, moraće da čeka na MVP Evrolige još jednu godinu

V. PRERADOVIĆ

01. 06. 2021. u 09:29

ZNATE l` priču o Vasi Miciću? Čak i za pasionirane ljubitelje košarke, manje je poznata od priče o Vasi Ladačkom iz hit pesme Đorđa Balaševića.

ВАСА НЕЋЕ НА НБА КЛУПУ: Ако Америка не буде довољно коректна, мораће да чека на МВП Евролиге још једну годину

FOTO: AP

Momak rođen 1994. u Kraljevu kao da je proteklih godina prolazio ispod radara srpske javnosti, iskreno iznenađene najpre proglašenjem za najboljeg igrača Evrolige, potom i MVP priznanjem na fajnal-foru Evrolige u Kelnu, na kojem je sa 50 poena u dve utakmice prvi put krunisao i Efes i sebe najvećom titulom u klupskoj košarci.

Jedan čovek do svakog detalja zna priču o Vasiliju Miciću. Njegov menadžer Miodrag Ražnatović, koji je zapravo mnogo više od toga u životu našeg asa.

- Izuzetno mi je drago zbog svega što mu se desilo. Mnogi ljudi me zovu i podsećaju na moj intervju od pre četiri godine. Na pitanje da li imamo naslednika Teodosića, rekao sam: "Imamo boljeg, samo treba malo da sačekate". Zovu me i neki drugari koji navijaju za Zvezdu. Kažu: "Koliko smo ga samo vređali kada je prodavao lopte dok je bio u Zvezdi". Isto sam im odgovorio: "Trebalo je da imate više strpljenja". Verovao sam u njega od trenutka kada sam ga prvi put video.

Bilo je to 2010. godine...

- Došao je u Megu kao kadet sa 16 godina, gde je insistirano da bude prvi plejmejker seniorskog tima. To je bilo više nego revolucionarno u to vreme. Mega je igrala u KLS, Vasa je dobro "odbranio" taj status i tada je počelo da se priča o njemu. Druga prelomna tačka desila se kada je u najvećem zamahu trebalo da igra na juniorskom turniru Evrolige. Pokidao je ukrštene ligamente kolena, ali je uspeo da se vrati. Bolno iskustvo koje je uticalo na to da preko noći odraste i postane mentalno znatno jači.

Sa 20 godina otisnuo se u svet surovog profesionalizma kao projekat minhenskog Bajerna, iz kojeg je tokom sezone 2015/2016. došao u Zvezdu kao pozajmljen igrač.

- Posle lutanja u Bajernu i ne tako uspešne epizode u Zvezdi, prihvatio je moju sugestiju da se spusti jednu stepenicu niže odlaskom u turski Tofaš. Tamo je dobio istu slobodu kakvu je imao u Megi, samo na višem nivou. Iskoristio je priliku i sve je krenulo iz tog ugovora... Ni Tofaš ni Žalgiris nisu bili sto odsto sigurni da je on pravi. Ja jesam. Lako sam prihvatao ugovore "jedan plus jedan", sa vrlo malom otkupnom klauzulom i za klub i za igrača. Oba kluba su se na kraju sezone gorko kajala što su stavila te klauzule, koje su mu omogućile da prvo pređe u Žalgiris, potom u Efes.

EFES NE POZNAJE ROTACIJU

- Ušao je u sistem u kojem je igračima dozvoljena velika sloboda. Nisam siguran da bi u drugim timovima Evrolige bio tako sjajan kao u Efesu, gde zaista ima velika prava. Sve pohvale Atamanu na tome. Efes jedini ne poznaje tu reč koja mene najviše nervira - rotacija. Na klupu odlazi igrač koji u prvoj četvrtini postigne 15 poena, da bi kao bio odmorniji. Toga u Efesu nema. Micić i Larkin igraju 35 minuta, Simon 30, i sve funkcioniše.

U Žalgirisu je kod Šarunasa Jasikevičijusa proširio vidike i dostigao igračku zrelost, ali je Vasin pun potencijal otključala jedna od najomraženijih ličnosti na našim prostorima - trener Efesa Ergin Ataman.

Prvi susret Micića i Atamana desio se pre "milion" godina, kaže Ražnatović.

- Galatasaraj je došao u Beograd da igra prijateljske utakmice. Igrali su protiv Mege u "Vizuri" na Tošinom bunaru, Micić je bio izuzetan u tom meču i mnogo se svideo Atamanu. Siguran sam da se ovog trenutka njih dvojica ne sećaju tog događaja i da je klinac za koga me je tada pitao, zapravo taj koji mu je sada doneo evropsku titulu.

MVP trofej za regularni deo Evrolige uručen mu je pre podbacivanja lopte na fajnal-foru. Ko je pomislio da će u dve najvažnije utakmice pokleknuti pod težinom tog velikog priznanja, ne poznaje dobro Micića...

- Njemu je to skinulo sav teret. Na svom prvom fajnal-foru u Beogradu nije bio dobar, sledeće godine u Vitoriji korektan, ove u Kelnu fenomenalan. Ne mogu da kažem da sam znao da će biti MVP fajnal-fora, ali nisam imao preveliku dilemu da će Efes osvojiti titulu i da će Vasa biti bitan faktor.

FOTO: AP

Svi ga već vide od naredne sezone u dresu Oklahome, koja je preuzela od Filadelfije prava na Micića.

- Spreman je za NBA i da tamo bude ozbiljan igrač, ali nisam siguran da će se to desiti ove godine. Moraju da se slože neke kockice. Znate, on je za mene više od igrača, svašta smo prošli zajedno. Operacije, smrt majke, amanet koji mi je ona ostavila. Neću da dopustim da u NBA ima sudbinu kakvu je imao Vasilis Spanulis, da sedi na klupi. Neće ići dok sve ne bude kako treba. Možda i ove godine, možda i ne. Nije baš tako kao što svi pričaju da je odigrao poslednju utakmicu u Evroligi, sve je još otvoreno. Ako Amerika ne bude bila dovoljno dobra i korektna, moraće da čeka na Vasu još jednu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)