MISTERIJA? Moguće je da Srbija nikada ne sazna kojih 55 imena fudbalera je Dragan Stojković Piksi poslao na adresu FIFA za Mundijal u Kataru

Novosti online

20. 10. 2022. u 19:09

SITUACIJA u kojoj se našao selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, takva je da se sa njom nikada nije susreo nijedan strateg naše nacionalne selekcije.

МИСТЕРИЈА? Могуће је да Србија никада не сазна којих 55 имена фудбалера је Драган Стојковић Пикси послао на адресу ФИФА за Мундијал у Катару

FOTO: FSS

Podsetimo, FIFA je naložila svim učesnicima ovogodišnjeg Mundijala u Kataru da do petka, 21. oktobra, predaju preliminarni spisak igrača, s tim da se na tom spisku mora naći bar 35, a ne više od 55 imena fudbalera. Uz to, na listi moraju biti bar četiri golmana, a tome treba dodati i do 70 zvaničnika i drugih članova delegacije koji će putovati kao zvanični deo ekspedicije na Svetsko prvenstvo.

Ovo se drastično razlikuje od prethodnih izdanja šampionata sveta, jer je za minulo, 2018. u Rusiji, trebalo obavestiti FIFA o 35 "preliminarnih" imena, a primera radi - samo 30 ih se nalazilo na listama za prvenstvo sveta u Brazilu 2014.

Broj je povećan ovoga puta na, dosad nezabeleženih, 55, kako bi se izašlo u susret selektorima jer se Mudijal prvi put na održava leti, već usred fudbalske sezone, pa postoji bojazan od većeg broja povreda. Zbog sprečavanja povreda su uvedene još neke promene: umesto 23 prijavljena igrača u protokolu za jednu utakmicu, to je povećano na 26, a umesto standarne tri izmene, biće moguće obaviti i pet po meču.

Redakcija portala "Novosti" će se u dva koraka osvrnuti na ono što sledi za Dragana Stojkovića, ali i njegove mundijalske kolege.

Čemu uopšte služi preliminarni spisak?

Najpre koja reč o preliminarnim spiskovima uopšte.

Ideja "javite nam mesec dana ranije koga 'otprilike' planirate da dovedete" je, naime, nastala iz administrativnih razloga.

FIFA mora da na vreme pripremi mnogo toga vezanog za sam sportski događaj u Kataru.

Tu spadaju stvari od akreditacija za svakog člana reprezentracije i svakog člana delegacije, do vizuelnih rešenja iu marketinškom smislu (kako se ne bi najavio dolazak Mesija na bilbordima, a on se uopšte ne nađe na spisku igrača) i onog za TV i internet prenose.

FIFA će, zbog pomenutih činjenica, ali i nastojanja da se selektori ne sputavaju kraćim spiskovima (30 imena, kao u Brazilu 2014), morati da "obradi" podatke o više od hiljadu fudbalera, a onda će se to svesti na konačnih 832, kada sve 32 reprezentacije odrede sastave od po 26 igrača.

Taj "pravi" spisak selektori će morati da predaju do 14. novembra, odnosno šest dana pred početak Svetskog prvenstva, a na njemu će neko ime koje nije bilo među 55 moći da se nađe "samo u izuzetnom slučaju", kako je to navela FIFA, dodajući samo "uz adekvatnu medicinsku dokumentaciju" (npr. od četiri golmana na preliminarnom spisku, tri se povrede do početka Mundijala, pa je logično da selektor pozove neke druge čuvare mreže na šampionat sveta).

Misterija: Da li ćemo saznati koga je Piksi uvrstio na širi spisak?

Postoji mogućnost da naša i svetska javnost nikada ne sazna koga je to od igrača Srbije Dragan Stojković Piksi stavio na preliminarni spisak od 55 imena koji mora biti poslat na adresu svetske kuće fudbala do petka.

Razlog?

FIFA je odredila da te spiskove ona neće javno obelodanjivati, te je ostavila svakom fudbalskom savezu odnosno selektoru da donese odluku da li će to uraditi.

Neki stratezi ne nameravaju da "otkrivaju karte", ne zbog rivala, već zbog samo fudbalera (što je slučaj s engleskim strategom Geretom Sautgejtom). Za bar još jednu reprezentaciju se zna da neće saopštavati javno spisak od 55 svojih potencijalnih mundijalskih igrača - u pitanju je Kanada, čiji je golman ujedno i kapiten Crvene zvezde Milan Borjan.

Narvno, u "zemlji u kojoj je svako selektor" (da li to stvarno važi samo za Srbiju, ili je ta strast prema fudbalu zapravo sveprisutna?), mnogi bi voleli da vide koga to sve Piksi ima na umu za Svetsko prvenstvo u Kataru. Ali, ako se strateg našeg državnog tima i ne oglasi na temu "odabranih 55", ništa strašno - taj spisak je ionako preliminaran, a onaj koji će biti konačan, biće i javan i, svakako, biće tema brojnih diskusija (i maštanja) pre nego Mundijal počne.

A do njega je ostalo još samo - mesec dana.

Fudbalska reprezentacija Srbije - raspored mečeva

Srbija će na Mundijalu, koje je na programu od 20. novembra do 18. decembra, igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Prvu utakmicu na Mundijalu Srbija igra protiv Brazila 24. novembra. Sledi meč protiv Kameruna, 28. novembra, te protiv Švajcarske, 2. decembra, čime Piksijeva ekipa završava s nastupima u grupi, a ako bude među dve najbolje selekcije - ide u osminu finala.

U prvoj rundi sledi ukrštanje "naše" sa grupom H, u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja, a potom u četvrtfinalu sa najboljim iz jednog od dva ukrštanja koja će dati grupe E i F u kojima su Španija, Kostarika, Nemačka i Japan, odnosno Belgija, Kanada, Maroko i Hrvatska.

Pre svega toga je prijateljski meč 18. novembra protiv Bahreina u Rifi, koji je jedina preostala provera "orlova" do šampionata planete.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)