"KOTA 50" ZA LUKU SPASA: Dramatična borba za opstanak u Superligi

M. Blažić

10. 05. 2021. u 21:34

DRAMATIČNA borba za opstanak očekuje nas u poslednja dva superligaška kola, tako bar izgleda kada se pogleda tabela i trenutni učinak ugroženih timova.

КОТА 50 ЗА ЛУКУ СПАСА: Драматична борба за опстанак у Суперлиги

Detalj sa nedeljnog meča između Radničkog i Rada Foto FK Radnički

Suštinski i realno sve se svodi na to ko će koga "prevariti", završiti lagane bodove i nekako se dočepati "kote 50", koja garantuje opstanak u elitnom rangu srpskog fudbala.

O količini nenormalnosti i nelogičnosti, koje krase ovdašnji najviši rang fudbalskog takmičenja, dovoljno govore nestvarne serije pobeda ekipa koje se bore za opstanak u poslednjih mesec dana. Dva kola pre kraja, za mnoge mučnog i teško podnošljivog superligaškog fudbala, došlo se u situaciju da prva ekipa iznad crte ima 45 bodova, a da će za siguran opstanak biti neophodno "zaokružiti" učinak na 50.

Pogledom na tabele ozbiljnih evropskih liga u kojima se, takođe, takmiči 20 klubova, dolazi se do zaključka da niko nije ni blizu "paklenih srpskih mašina" sa dna tabele. Do sinoćnjeg meča protiv Fulama Barnli je četiri kola pre kraja bio u sigurnoj zoni sa 36 osvojenih bodova i potreban mu je tek još poneki da bi i naredne sezone igrao u Premijer ligi. U Italiji je trenutno prva iznad površine Specija sa 35 bodova tri kola do kraja, u Francuskoj Lorijen sa 38 dva kola do kraja, a u Španiji Valjadolid sa 31 upisanim bodom.

Upravo je Španija najbolji primer svih nelogičnosti ovdašnjeg loptanja, jer bi sa brojem bodova ostvarenih pobedama u subotu i nedelju dovoljnim za opstanak TSC i Metalac bili u zoni koja vodi u Konferencijsku ligu. A kod nas je, eto, mimo svake logike i fudbalskih rezona luka spasa 50 bodova, mada u pojedinim varijantama raspleta moguće je da čak ni to ne bude dovoljno jednom od timova koji bi se po završetku 38. kola našao u trouglu ekipa sa istim učinkom.

Kako je ovde postalo mnogo logičnije računati ko će osvojiti sve, a ne izgubiti pojedine bodove, jasno je da će najviše problema u grčevitoj borbi za opstanak imati oni klubovi koje očekuju međusobni dueli u poslednjih 180 minuta. Reč je o utakmicama poslednjeg kola, gde se sastaju: Voždovac - Javor i Novi Pazar - Napredak. Teoretski, sa 50 osvojenih bodova samo jednom klubu u slučaju (ne)očekivanih pobeda ekipa sa dna može da se desi da ne "nakrivi" kapu 19. maja kada bude spuštena zavesa na jednu od najtužnijih i najsramotnijih sezona u srpskoj eliti. Sa manje od 50 osvojenih bodova na kraju spasiće se samo jedan "očajnik" i to u trouglu između tri tima - Javor, Voždovac i Novi Pazar.

Uzbuđenja su pred nama, a sigurno i dosta smeha ili nervoze, u zavisnosti od toga kako ko reaguje na poslednja dešavanja u srpskom fudbalu.

ŠEST MEČEVA OD 13.30

UTAKMICE pretposlednjeg kola koje direktno odlučuju o opstanku u Superligi igraće se u istom terminu, u subotu od 13.30 i naći će se u multiprenosu Arenesport. Reč je o utakmicama: Metalac - Novi Pazar, Rad - Mačva, Inđija - Proleter, Napredak - Mladost, Javor - Čukarički i Zlatibor - Radnički. U 16.00 istog dana igraju: Partizan - Voždovac, a dan ranije (16.00): Vojvodina - Spartak i Radnik - TSC, a Bačka - C. zvezda od 18.05.

KO S KIM DO KRAJA

9. SPARTAK 50

Vojvodina (G)

Rad (D)

10. VOŽDOVAC 47

Partizan (G)

Javor (D)

11. NAPREDAK 47

Mladost (D)

Novi Pazar (G)

12. PROLETER 47

Inđija (G)

Vojvodina (D)

13. RADNIČKI 45

Zlatibor (G)

Bačka (D)

14. JAVOR 45

Čukarički (D)

Voždovac (G)

15. N. PAZAR 45

Metalac (G)

Napredak (D)

16. RAD 44

Mačva (D)

Spartak (G)

l Iz Superlige su već ispali: 17. Inđija, 18. Zlatibor, 19. Mačva i 20. Bačka.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024