MOŽEMO LI DOBITI NAŠ FUDBAL NAZAD: Britanski mediji napali Superligu Evrope i klubove koji su je izabrali

Novosti online

20. 04. 2021. u 12:11

ODLUKA grupe velikih i bogatih evropskih klubova da osnuju Superligu Evrope koja bi bila zatvorenog tipa, izazvala je mnogo negativnih komentara i osuda.

МОЖЕМО ЛИ ДОБИТИ НАШ ФУДБАЛ НАЗАД: Британски медији напали Суперлигу Европе и клубове који су је изабрали

Foto: Printskrin

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da će ministri preduzeti sve što je neophodno da spreče početak lige u kojoj treba da učestvuje šest engleskih klubova. Vojvoda od Kembridža, princ Vilijam podržao je stav navijača, rekavši da je zabrinut zbog „štete koja se može naneti igri koju mnogi vole".

Ostrvski tabloidi su najoštriji. Dejli mejl citirajući Aleksandra Čeferina velike naziva “Zmijama i lažljivcima“, Dejli Star piše o “Sramoti velike šestorke engleskog fudbala“ i pita se “Možemo li dobiti naš fudbal nazad“. San je na naslovnici napisao: “Velika krađa fudbala“, dodaje da se ovo treba hitno zaustaviti. Dejli Ekspres piše: “Sramotno! Otmica našeg nacionalnog sporta“. Miror poručuje: “Ovo je borba za našu igru“. Igra se i sa izvešajem sa utakmice Lidsa i Liverpula. “Leeds – Greeds 1:1“, piše Miror. “Greeds“ na engleskom znači alavci.

Ni oni koji nisu tabloidi nisu ništa manje kritični. Lokalni Mančester Ivning Njuz je udario po dva kluba iz tog grada: “Sram vas bilo! Kako možete da precrtate 140 godina istorije, vernost miliona i same osnove Mančestera“.

Španska Marka, tradicionalno bliska Real Madridu, najumerenija je. Njena naslovna jutros govori “Glas protiv Superlige“. Marka piše da je fudbalski svet uplašen od novog projekta, ali ne kritikuje Real Madrid i Florentina Pereza kao idejne tvorce novog takmičenja.

“Fudbal je pokidan“, donosi naslovnicu drugi madridski sportski dnevnik AS uz ilustraciju terena pokidanog na dva dela ilustrujući tako tektonske poremećaje u fudbalskom svetu. Katalonski Sport piše: “Totalni rat“. Drugi katalonski dnevnik Mundo Deportivo lukavo pokušava da opravda Barselonu uz naslovnu: “Da od 350.000.000“.

Oni koji nisu naklonjeni i naslonjeni na bogate klubove nemaju dilemu. Superdeporte iz Valensije piše “Velika izdaja“, a Estadio Deportivo iz Sevilje kaže: “Veliki probušili loptu“. Na obe naslovne je slika Florentina Pereza.

Francuzi se ponose svojim klubovima koji su odbili poziv, pa ugledni L'Ekip uz fotografiju sa meča Pari Sen Žermena i Bajerna, dva velikana koja su rekli ne Perezu i Andrei Anjeliju, ističe: “Mi smo već šampioni“.

U Italiji vlada konsenzus oko osude bogatih klubova. Milanska Gazeta dello Sport grmi: “Zaustavite ih!“, dok čak i torinski Tutosport, tradicionalno naklonjen Juventusu, nema dilemu i piše: “NE!“ uz prekriženu reč Super. Rimski Korijere delo sport poručuje: “Odmah ih izbacite“. Također rimski Romanista je najoštriji: “Supersranje“.

Podsećanja radi, Ligu osniva 12 klubova, među kojima su tri italijanska, tri španska i šest engleskih klubova.

Među klubovima osnivačima su Real Madrid, Barselona, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, koji jesu bili prvaci Evrope, ali ima i onih koji nikada nisu to uspeli, poput Mančester Sitija, Arsenala, Totenhema, Atletiko Madrida.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju