RONALDO NAJBOLJI AKTIVNI STRELAC "Leva" i Mesi zaostaju, Iranac Ali Daei apsolutni rekorder po broju golova

Zoran Ćorović

03. 04. 2021. u 22:06

SRBIJA se ponosi Aleksandrom Mitrovićem (26) i njegovim rekordom od 41 postignutog pogotka za reprezentaciju, a svet se divi portugalskom "supermenu" Kristijanu Ronaldu. Ovaj podvig "Mitrogola" je dokaz koliko je teško golgeterima da naprave nešto po čemu će biti jedinstveni u svojim nacionalnim timovima.

РОНАЛДО НАЈБОЉИ АКТИВНИ СТРЕЛАЦ Лева и Меси заостају, Иранац Али Даеи апсолутни рекордер по броју голова

FOTO: EPA

U okeanu vrhunskih strelaca, trenutno je samo jedan aktivan među deset najefikasnijih svih vremena. Zna se, to je Kristijano Ronaldo (36), koji sa 103 gola u dresu reprezentacije Portugalije svim silama juri Iranca Ali Daeija, prvoplasiranog na večnoj listi, sa 109 pogodaka.

Zato nije nimalo slučajno što je kapriciozni Ronaldo onako "poludeo" u Beogradu kada mu sudije nisu priznale gol u samom finišu. Nedavno je pretekao Pelea i postao najefikasniji igrač kada se uzmu u obzir sva takmičenja (770 golova), ali se neće smiriti dok se ne popne i na ovaj tron.

Ali Dai i Ronaldo su jedini od svih prešišali stotku, dok ostali nisu ni blizu nje. Trećeplasirani Mohtar Dahari (Malezija, igrao do 1985) stigao je do cifre od 85, iza njega je legendarni Mađar Ferenc Puškaš sa 84, dok je Pele sedmi sa 77 datih golova za Brazil.

Od aktivnih igrača, na 11. poziciju probio se anonimni Indijac Sunil Šetri (36) sa jednom "reckom" više od dvanaestoplasiranog, 33-godišnjeg Lionela Mesija. Iako su Argentinca tokom čitave karijere kritikovali da kao "gaučos" pruža mnogo lošije partije nego u Barseloni, do sada je za reprezentaciju 71 put pogodio mrežu protivnika i sa tim učinkom je ubedljivo najbolji u svojoj zemlji, daleko ispred prvog pratioca Gabrijela Batistute (54 golova).

Trenutno najbolji fudbaler planete Robert Levandovski (32 godine) golove postiže kao na traci i dogurao je do 66 "komada" na kontu reprezentacije Poljske. Dva manje dao je Nejmar (29) i on se nada da će do kraja karijere prestići Pelea i postati broj jedan u Brazilu.

Luis Suarez (34) može da se pohvali da je najbolji strelac Urugvaja, dvostrukog prvaka sveta, sa 63 pogotka, a novi golovi se očekuju i od povratnika Zlatana Ibrahimovića (39), neprikosnovenog "bombardera" Švedske sa 62 projektila. Pošto je Ibra rešio da igra do pedesete, ko zna dokle će sve stići i koga će još prestići.

DžEKO PRVA HAUBICA "SFRJ"

NA prostorima bivše Jugoslavije, najbolji golgeter je 35-godišnji Edin Džeko pošto je u dresu BiH stigao do odlične brojke od 59 golova.

Rekorder u dresu Hrvatske je Davor Šuker (45 pogodaka), prva haubica Makedonije je 37-godišnji Goran Pandev (37), s tim što je on ostvario i najviše nastupa za svoju selekciju (117).

Najbolji strelac selekcije Slovenije Zlatko Zahović (35), a Crne Gore 31-godišnji Stevan Jovetić (31).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!