FSS ČEKA 4. PREDSEDNIKA: Dojučerašnji prvi čovek Saveza se povukao sa funkcije skoro tri nedelje posle pokretanja istrage

N. Iljukić

23. 03. 2021. u 07:45

SLAVIŠA Kokeza, kako se i očekivalo, više nije predsednik FSS.

ФСС ЧЕКА 4. ПРЕДСЕДНИКА: Дојучерашњи први човек Савеза се повукао са функције скоро три недеље после покретања истраге

FOTO: VN

Fudbalska Srbija sada čeka četvrtog čelnika naše fudbalske organizacije, pošto je Kokeza (43) juče podneo neopozivu ostavku, posle skoro tri nedelje od pokretanja istrage u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala!

Podsetimo, Srbija je do sada imala tri predsednika Fudbalskog saveza. Prvi je bio Zvezdan Terzić, koji je svoj mandat počeo u julu 2006. i takođe zbog problema sa zakonom ga prekinuo u martu 2008. 

Zatim je nastupila osmogodišnja "era" Tomislava Karadžića od jula 2008. do maja 2016. Slaviša Kokeza je na mestu predsednika FSS bio od 27. aprila 2016. do juče. Iako je bilo najavljivano da će biti velikog medijskog rata, Karadžić se dostojanstveno povukao sa funkcije, a Kokeza je uz obilate "diplomatske" napore nekadašnjeg generalnog sekretara FSS, danas direktora za međunarodna takmičenja UEFA Zorana Lakovića, uspeo da mirno preuzme vlast u našoj fudbalskoj organizaciji.

- Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost, da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti. Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan sam i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam. Povlačim se sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije kako bih celog sebe stavio u službu pravde i istine koji će biti moja vodilja u budućem periodu - naveo je Kokeza u saopštenju.

FOTO: VN

Istakao je i da "orlovima" želi mnogo sreće u narednom periodu.

- Ovim činom želim FSS i našoj reprezentaciji, pred kojom je start u kvalifikacijama za prvenstvo sveta, da obezbedim mir i stabilnost, kako bi se sa što manje problema fokusirali na predstojeće izazove. Srećan sam, zadovoljan i ponosan što će na tom putu državni tim da predvodi najveće ime u istoriji našeg fudbala Dragan Stojković. Njemu, kao i svim ljudima u sistemu Fudbalskog saveza, želim mnogo uspeha u budućnosti - zaključio je Kokeza.

USKORO IZBORI, DO TADA - PANTELIĆ

STATUT FSS je vrlo jasan u slučajevima kao što je ovaj. Do izbora novog predsednika, sve funkcije obavlja njegov zamenik, dakle Marko Pantelić. Sada je pitanje da li su pred Srbijom opšti izbori, ili samo izbori za predsednika. O svemu će da se izjasni Izvršni odbor FSS, koji prvo treba da usvoji Kokezinu ostavku, pa da raspiše vanrednu skupštinu, u kojoj su od njih 69, apsolutno svi članovi koje je postavljao Kokeza ili njegovi najbliži saradnici.

Kako su "Novosti" prve otkrile, Kokeza je na nedavnom saslušanju u sedištu UBPOK odbio poligrafsko ispitivanje sa samo jednim pitanjem: "Da li ste umešani u organizaciju ubistva predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića?" 

Podsetimo, Kokeza se sumnjiči za saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, sa takozvanom carinskom mafijom, i proneveru višemilionskih iznosa u nelegalnoj trgovini i uvozu robe na teritoriju Srbije. 

Istovremeno, sada već bivši predsednik FSS je godinama bio meta kritika ogromnog dela fudbalske javnosti, zbog navodnih neregularnosti i sumnjivih radnji u srpskom fudbalu, gotovo na svim nivoima takmičenja. UEFA je tek povremeno ukazivala na nečasne radnje oko nameštanja fudbalskih utakmica u Srbiji, a rad sudijske organizacije je posebna tema...

ZEČEVIĆ, VIDIĆ, TERZIĆ, LAKOVIĆ...

NEZVANIČNO, još nema kandidata za naslednika Slaviše Kokeze, ali se može čuti da će se pred vanrednu skupštinu Fudbalskog saveza Srbije u javnosti spekulisati sa imenima Nemanje Vidića, Zvedana Terzića, Zorana Lakovića, a Partizan će najverovatnije kandidovati svog dugogodišnjeg generalnog sekretara i aktuelnog potpredsednika Olimpijskog komiteta Srbije  Žarka Zečevića.

U danu kada se fudbalska reprezentacija Srbije okupila na startu priprema za kvalifikacije za SP u Kataru, a pred debi novog selektora Dragana Stojkovića, Kokeza je podneo ostavku. Jedno od obrazloženja je da želi da donese mir u Staru Pazovu. A mira i spokoja teško da može da bude oko kuće fudbala čiji je predsednik tema broj jedan istražnih organa, ili tabloida, koji danima pišu o pikanterijama iz njegovog privatnog života.

Inače, za Kokezinog mandata, A selekcija Srbije se plasirala na Mundijal u Rusiji 2018, i to se računa kao jedini uspeh čoveka koji je "pravo niotkuda" došao u fudbalski život u zemlji u kojoj se oduvek najviše priča o fudbalu i politici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri