PRVI NA SVETU, DRUGI U SRBIJI: Crno-beli bez premca sa 14 vezanih prvenstvenih pobeda

M. BLAŽIĆ

08. 03. 2021. u 20:20

POBEDOM na Banjici (5:0), i porazom Mančester sitija u gradskom derbiju od Junajteda (0:2), Partizan je postao klub sa trenutno najviše uzastopnih prvenstvenih pobeda na planeti (14).

ПРВИ НА СВЕТУ, ДРУГИ У СРБИЈИ: Црно-бели без премца са 14 везаних првенствених победа

FOTO: M. Vukadinović

Sve to nije bilo dovoljno da od oktobra, kada je počeo trijumfalni niz Stanojevićeve čete, neutrališe bar deo bodovnog minusa u odnosu na Crvenu zvezdu, koja će u četvrtak protiv Mačve imati priliku da po tom statističkom parametru stane uz rame rivalu (trenutno na koti 13).

Kao prvima na svetu po broju vezanih pobeda, a drugima u Srbiji po broju bodova, crno-belima ostaje da i dalje vrebaju eventualni kiks Stankovićevog tima uoči derbija 7. aprila, ali nije zanemarljivo ni nekoliko rekorda koji se ozbiljno "ljuljaju".

Već protiv Voždovca u četvrtak (Kup Srbije) Stanojević će u drugom mandatu na klupi crno-belih moći da izjednači rekord koji je postavio u jesen 2011. Tada je "valjak" posle evropskog kraha sa Šamrokom vezao 16 pobeda u oba takmičenja, a za rekordnih 17 trijumfa u slučaju pobede nad "zmajevima", šansa se pruža za vikend kada u Humsku dolazi Zlatibor. Nova prvenstvena "recka" je označila i rekordnih 14 vezanih pobeda crno-belih u Superligi, a prethodno je na vrhu sa trijumfom manje bila šampionska generacija 2016/2017. sa Markom Nikolićem.

Sa 66 golova u 26 kola, ovaj Stanojevićev Partizan, koji je u septembru prošle godine preuzeo od Miloševića, u preostalih 12 će imati priliku da ostane zapisan kao najefikasniji u samostalnoj Srbiji. To deluje izvesno, jer na vrhu Nikolićeva ekipa iz 2016/2017. sa 78 golova u 37 odigranih kola.

EFIKASNI I BEZ ŠPICA

INTERESANTNO je da ova ekipa Partizana ima realne izglede da postane najefikasnija u prethodnih 15 sezona, a da je pritom kao retko kada kuburila sa napadačima. Od odlaska Umara Sadika u oktobru Stanojević je na raspolaganju imao samo dva klasična špica - Žana Kristofa Bajebeka i Nikolu Štulića. Francuz je dugo kuburio sa povredama i na pet utakmica nije postigao gol, dok je mladi Štulić pogodio samo protiv Čukaričkog (1:0).

Koliko Partizan ozbiljnije izgleda u odnosu na početak sezone, gde je sa tri poraza na gostovanjima napravljen zaostatak, govori i učinak pojedinaca koji su ostvarili već sada najviše u karijeri. Najbolji primer je Japanac Takuma Asano, čijih 14 ligaških golova je za šest više od ostvarenja iz 2014/2015. u dresu Hirošime (8). Lazar Marković je sa sedam preciznih hitaca izjednačio svoj najbolji golgeterski učinak iz 2012/2013, takođe u dresu Partizana.

Rekordi se nižu kao na traci, ali "traka" koja sve u Humskoj najviše zanima i dalje ne dozvoljava primicanje na manje od devet koraka...

NATHU FALE JOŠ ČETIRI

BLIZU najvećeg dostignuća je Bibars Natho. Izraelcu, koji je postigao osam pogodaka, u preostalih 12 kola potrebna su još četiri, da bi dostigao lični rekord iz sezone 2014/2015. u dresu moskovskog CSKA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)