TIP TEMA - PREKO DERBIJA KA TITULI: Ovog vikenda okršaji velikih rivala evropskog fudbala

SVE miriše na pogotke u Minhenu o „Građani“ sa 16 uzastopnih pobeda na „đavole“ o Crveno-beli beton dočekuje Zidanove „kraljeve“

ТИП ТЕМА - ПРЕКО ДЕРБИЈА КА ТИТУЛИ: Овог викенда окршаји великих ривала европског фудбала

Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Lepo vreme i nezvanični početak proleća, pošto je kalendarski tek za nešto više od dve nedelje, podigao je raspoloženje naroda posle kišnih i hladnih dana.

Vikend pred nama obsajaće i zraci vrhunskog fudbala, koji će kladioce i obične ljubitelje najvažnije sporedne stvari naterati da smisle kreativne izgovore kako bi ostali ispred televizora i pratili tikete.

Pre svega zato što će u subotu i nedelju evropski fudbal navijačima ponuditi neke od svojih najzanimljivijih dragulja u obliku tri super derbija, dva gradska i jedan međugradski, ali po važnosti i rivalitetu ništa manje bitan: Mančester siti - Mančester junajted, Atletiko - Real i Bajern Minhen - Borusija Dortmund.

GOLEADA U "KLASIKERU"?

I baš taj potonji, biće prvi na programu u subotu (18.30). Situacija u Nemačkoj je takva da Bajern ne može i dalje sa sigurnošću da kaže da je sigurno šampion. Ali, ne zbog Borusije, koja je godinama bila taj kamen u patici moćnih Bavaraca zbog kojeg su morali da spavaju sa jednim otvorenim okom. Ove sezone su žuto-crni tu ulogu prepustili Lajpcigu, a serijom nekonstantnih rezultata sebe doveli do toga da se bore za Ligu šampiona. Zato je jasno da ni jedni ni drugi ne smeju  da uđu sa trunkom opuštenosti u subotnji susret, mada je jasno kome ide uloga favorita. Bajern je u prethodnih šest susreta slavio, i na većini od tih utakmica bilo je dosta pogodaka. Tako da gledajući golgeterske učinke i jednih i drugih u poslednje vreme, ne bi bilo iznenađenje da bude 3+ ili 4+, a ko će se više radovati u "Klasikeru"? To već zavisi samo od inspiracije i nadahnuća u trenutku.

KAKO POBEDITI PEPA?

Najteži posao od svih timova ovog vikenda, možda i u celoj Evropi, imaće Mančester junajted, koji ide na noge zahuktalom Sitiju sa 21 vezanom pobedom u svim takmičenjima u džepu, od čega je 15 u Premijer ligi. A još ako se na to uzme podaci da "đavoli" još čekaju na pobedu protiv ekipa "velike šestorke" (Čelsi, Totenhem, Siti, Arsenal, Liverpul), već imaju šest remija rezultatom 0:0 i dva poraza od Totenhema i Arsenala, onda je jasno zašto Pep Gvardiola dočekuje nedeljni okršaj na "Etihadu" sa blagim smeškom. Međutim, opuštanja kod "plavaca" ne sme biti, jer za igrače Junajteda, posle Liverpula, omraženijeg rivala nema. Takođe, ako se pogledaju  neki prethodni dueli ovih mančesterskih timova, kao i nenormalno tvrdu odbranu "građana" u poslednje vreme, opseg golova od 0-2 je verovatniji nego neki vatromet. Fiks je gotovo nemoguće proceniti, budući da su u poslednjih pet susreta po dva puta slavili i Siti i Junajted, uz jedan remi.

SIMEONE ZA OVERU

Popularni "Madrilenjo", gradski derbi španske prestonice, imaće prefiks i onog koji će najverovatnije odlučuje o tituli u La ligi. Situacija je jasna - Atletiko ima osam bodova prednosti i utakmicu manje od Reala, i ako dobije u nedelju, beži na nedostižnu distancu. Sa druge strane, "kraljevići" imaju poslednju šansu da zakuvaju nešto u Španiji i održe kakvu - takvu nadu o odbrani krune. "Jorgandžije" Dijega Simeonea više od dve godine nemaju pobedu u takmičarskim utakmicama nad najvećim rivalom, ali ne pamti se kada je bio u boljoj poziciji za to. Naročito, što se posle poraza i remija od Levantea vratio na pobednički kolosek. Ono što je takođe na strani domaćina jeste i to što Realu neće igrati Serhio Ramos i Karim Benzema, glavne poluge u odbrani i napadu. Takođe, "Madrilenjo" je često nazivan "derbijem od betona" zbog defanzivne postavke Simeonea i Zidanovog pridavanja značaju rezultatu. Ako bi se u nedelju (16.15) desilo nešto što će opravdati taj rezultat, verovatno niko ne bi bio iznenađen. 

FORMA RIVALA

Bajern 3 1 1 14:7

Dortmund 3 1 1 13:5
Mančester S. 5 0 0 11:4
Mančester J. 1 4 0 7:5
Real M. 4 1 0 8:3
Atletiko M. 2 2 1 7:5

*Poslednjih pet prvenstvenih utakmica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!