RIJEKA NIJE BILA RIJEKA OD SAMOG POČETKA: Hrvatski prvoligaš „promenio” datum osnivanja

Novosti online

18. 12. 2020. u 21:42

HRVATSKI fudbalski klub Rijeka predstavio je monografiju "Rijeka belih snova" u kojoj se datum osnivanja kluba "pomera" iz dosadašnje 1946. nekih 40 godina ranije.

РИЈЕКА НИЈЕ БИЛА РИЈЕКА ОД САМОГ ПОЧЕТКА: Хрватски прволигаш „променио” датум оснивања

FOTO: Vikipedija

Bogata građa riječke fudbalske istorije koja datira iz 19. veka okupljena je na jednom mestu, a kao početak riječkog fudbalskog prvoligaša i novi datum osnivanja kluba zabeležen je 25. novembar 1906.

- Ovakav rad i monografija događaju se jednom ili dva puta u životu izdavača. Izuzetna mi je čast što sam imao priliku da stvorim ovu knjigu sa mnogim saradnicima. Istakao bih uključenost HNK Rijeka u čitav projekat, imao sam svu podršku u radu. Želimo da naglasimo da se fudbal u Rijeci počeo igrati 1873. godine, a verovatno i pre toga - rekao je Dragan Ogurlić, glavni urednik izdavačke kuće koja je objavila monografiju, objašnjavajući vezu zbog čega je novi klub osnovan 25. Novembra 1906:

- Godine 1904. u Rijeci je formiran prvi sportski klub pod imenom "Olimpija", koji je dve godine kasnije osnovao svoju fudbalsku sekciju. Od tog trenutka možemo u jednom kontinuitetu da pratimo igrače, uprave i utakmice i to treba naglasiti. Kontinuitet igranja i san o velikom klubu, koji će igrati najveće utakmice, traje od 1906. godine. On će biti apostrofiran u trenutku kada je adaptirana Kantrida, stari kamenolom, 1913. godine. Kantrida je od tog trenutka dom Olimpiji, Fiumani, Kvarneru i Rijeci - rekao je Dragan Ogurlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!