ČOVEK KOJI JE ŽIVEO ZA FUDBAL: Ko je bio Zoltan Sabo

Novosti online

15. 12. 2020. u 10:11

TRAGEDIJA je pogodila fudbalski svet, preminuo je talentovani trener Zoltan Sabo.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЖИВЕО ЗА ФУДБАЛ: Ко је био Золтан Сабо

FOTO: N Paraušić

Radom u TSC skrenuo je pažnju na sebe, ekipu iz Bačke Topole u debitantskoj sezoni doveo je do vrha domaćeg fudbala. TSC je nakon ulaska u Superligu izborio mesto u Ligi Evrope, gde je protiv FCSB odigrao neverovatan meč. 

Duel sa rumunskim timom završen je nakon produžetaka rezultatom 6:6. 

Sabo je započeo karijeru u omladinskim kategodijama Jedinstva iz mesta Svetozar Miletić. Potom je potpisao za Radnički iz Sombora, seniorsku karijeru počeo je u Hajduku iz Kule, sa kojim se 1992. godine plasirao u Prvu ligu SRJ. 

Dobre igre dovele su ga do dresa Vojvodine za koju je nastupao četiri godine, a potom je prešao u Partizan. U crno-belom dresu proveo je još četiri sezone. Osvojio je dva prvenstva i kup. 

Potom je 2000. godine prešao u Suvon Samsung Bluvings. Sa korejskim timom osvojio je dve azijske Lige šampiona i Superkup Azije, uz to i Korejski kup i Superkup. 

Iz Južne Koreje odlazi u Japan, gde tokom 2002. godine igra za Avispa Fukuoku. Sledi prelazak u mađarski Zalaegerseg, nakon čega postaje fudbaler AEK iz Larnake, gde osvaja kup Kipra u sezoni 2003/04. U sezoni 2004/05. nastupa za tadašnjeg drugoligaša Mladost iz Apatina, a poslednji klub mu je bio Cement iz Beočina.

Prvi trenerski posao imao je u Kečkemetu, bio je asistent nekadašnjem selektoru mlade reprezentacije Tomislavu Siviću. Potom je u Radničkom iz Sombora imao prvi samostalni rad. Da bi 2011. godine preuzeo Hajduk iz Kule, a treneru Zlatomiru Zagorčiću bio je pomoćnik u Vojvodini, Liteksu i Donjem Sremu. 

U januaru 2016. je ponovo postao prvi trener i to novosadskog Proletera. U junu 2016. je preuzeo Jagodinu, ali se tu kratko zadržavo pa ponovo preuzima Proleter. Od 2017. godine je sportski direktor TSC iz Bačke Topole, a leta 2018. je postao i trener, nakon smene Predraga Rogana.

U krugu kolega bio je omiljen, a igrači su o njemu govorili uvek u superlativu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri