DOLAZAK BUNDESLIGAŠA U BEOGRAD: Nemce rušili Stanković, Srnić...

PAMTE navijači Crvene zvezde gostovanja nemačkih timova u Beogradu, po lepim stvarima, majstorskim golovima, velikim uspesima, ali i po teškim porazima, brodolomima...

ДОЛАЗАК БУНДЕСЛИГАША У БЕОГРАД: Немце рушили Станковић, Срнић...

Dejan Stanković protiv Kajzerslauterna 1996. Foto N. Paraušić

Ali, kao po pravilu, dolazak bundesligaša na stadion "Rajko Mitić" značio je i da je u pitanju utakmica velikog uloga, puna takmičarskog naboja, kao i večeras protiv Hofenhajma kada se igra za prvo mesto grupe L Lige Evrope.

Zvezdin ukupan skor sa Nemcima u Beogradu pre večerašnje utakmice je deset pobeda, četiri remija, i tri poraza.

Što se tiče aktuelnog međunarodnog takmičenja u kojem nastupaju crveno-beli, poslednji duel sa timom iz "zemlje piva i kobasica" je onaj sa Kelnom sedmog decembra 2017, kada je golom Slavoljuba Srnića izboreno evropsko proleće, prvo posle 25 godina (1:0). Trenera Zvezde, Dejana Stankovića, takođe vežu lepe uspomene iz igračkih dana kada je u Kupu pobednika kupova 1996. protiv Kajzerslauterna doneo svom timu prolaz u drugu rundu. Deki je tada kao 18-godišnji mladić istrčao na teren "Marakane" u drugom poluvremenu, i posle desetak minuta igre doneo gol vredan produžetka, u kojem je još jednom zatresao mrežu rivala, i utabao put ka pobedi od 4:0, koju su kasnije potvrdili Zoran Njeguš i Miodrag Pantelić.

Ipak, trenutak koji će se verovatno zauvek prepričavati među pristalicama našeg najtrofejnijeg tima je onaj iz aprila 1991. Bajern Minhen je u polufinalu Kupa evropskih šampiona došao u Beograd posle poraza od 2:1 u Nemačkoj, i istim rezultatom vodio sve do 90. minuta, kada je nespretnom reakcijom Klaus Augentaler postigao autogol, i "otvorio nebo" iznad "Marakane". Zvezda je kasnije postala evropski i svetski prvak, i to nakon pobeda nad Bajernom, i ranije Dinamom iz Drezdena.

Sezonu ranije, crveno-beli su takmičenje u KEŠ završili protiv Kelna u četvrtfinalu, ali taj dvomeč je obeležio duel u Beogradu, koji je srpski tim dobio rezultatom 2:0, posle simultanke Dejana Savićevića. Nažalost, Zvezda je izgubila 3:0 u Kelnu i završilu evropsku odiseju.

Međutim, nisu samo pobede obeležile gostovanja Nemaca... Bilo je tu i teških poraza, kao onaj najsvežiji iz prošle jeseni kada je Bajern protutnjao stadionom "Rajko Mitić" i sa šest golova naneo domaćima jedan od najtežih poraza u Ligi šampiona (0:6). Isti protivnik je doneo navijačima Zvezde još jedan bolan poraz u Kupu UEFA (2:3), kada je golom tada talentovanog 18-godišnjeg Tonija Krosa u 90. minutu pobedio u Beogradu, iako su izabranici Milorada Kosanovića vodili u dva navrata.

VUKANOVIĆ NEGATIVAN

DEJANA Stankovića su obradovale dobre vesti o zdravlju Alekse Vukanovića, iako se isprva strahovalo da je pozitivan na virus korona.

Međutim, to se ispostavilo kao netačno, odnosno drugi test Vukanovića je pokazao da nije pozitivan.

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!