UBILA GA POLITIČKA (NE)KOREKTNOST: Predsednik FA podneo ostavku zbog navodnog rasizma

Novosti online

10. 11. 2020. u 19:56

PREDSEDNIK engleske Fudbalske asocijacije (FA) Greg Klark bio je prinuđen da podnese ostavku na funkciju, nakon niza kontroverznih izjava za britanske medije. Kap koja je prelila čašu bila je fraza "odlični obojeni fudbaleri".

УБИЛА ГА ПОЛИТИЧКА (НЕ)КОРЕКТНОСТ: Председник ФА поднео оставку због наводног расизма

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

To je bio deo odgovora na pitanje da li fudbaleri koji se javno deklarišu kao homoseksualci mogu da očekuju napade fanova na društvenim mrežama.

- Kada vidim uvrede kojima su bile izložene odlične igračice, pa i odlični obojeni fudbaleri putem društvenih mreža... znate, socijalne mreže su otovrene za svakoga... - rekao je Klark.

Inače, na istom mestu Klark je pričao o tome da "Azijati, tamnoputi i ostale etničke manjine imaju drugačije karijerne ciljeve od belaca." Jedna od njegovih rečenica koja se i dan danas prepričava je: "Golmana u ženskom fudbalu ima sve manje jer se žene plaše da ih lopta pogodi."

On je odmah uputio javno izvinjenje, istakavši da se ponekad saplete o sopstvene reči, kao i da je nesporazum nastao zbog razlika u britanskom i američkom govornom jeziku.

- Ako sam tako rekao, duboko se izvinjavam. Drugo, dugo sam radio u SAD, gde se izraz "ljudi obojene kože" koristi regularno i deo je njihovog zakonodavstva koje poštuje raznolikosti - rekao je Klark, ali iz FA je uskoro stiglo saopštenje u kome se navodi da je Klark podneo ostavku.

Njega će privremeno menjati Piter MekKormik dok Odbor ne izabere stalnog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju