IGRAČI SA NAJVIŠE NASTUPA ZA REPREZENTACIJU: Ivanović i dalje na prvom mestu

N. I.

04. 09. 2020. u 08:10

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je sinoć igrala u Moskvi meč prvog kola nove sezone Lige nacija i borila se protiv ružne tradicije, pošto u prethodnih šest duela u prestonici Rusije nikada nije slavila protiv domaćina, još iz vremena kada se on zvao SSSR.

ИГРАЧИ СА НАЈВИШЕ НАСТУПА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ: Ивановић и даље на првом месту

FOTO: N. Paraušić

A, kroz reprezentaciju Jugoslavije, SCG, SRJ i Srbije su defilovali mnogi legendarni igrači i vrhunske fudbalske zvezde. Ovo je prilika da se podsetimo bar prvih 11 igrača na večnoj listi naše reprezentacije, koji su po broju nastupa u plavom, belom ili crvenom dresu obeležili istoriju fudbala kod nas.

Na čelu ove liste je Branislav Ivanović, ražalovani kapiten reprezentacije Srbije. Njemu je pre Mundijala u Rusiji sa ruke skinuta traka, selektor Mladen Krstajić je premestio na ruku Kolarova, a Bane je na mečevima prvog i drugog kola SP sa Kostarikom i Švajcarskom postao rekorder sa 105 mečeva. Od 2005, kada je debitovao za nacionalni tim protiv Italije, Ivanović se sit naigrao za Srbiju, ali je otišao ljut.

REKORDERI

*Branislav Ivanović 105

Dejan Stanković 103
Savo Milošević 102
*Aleksandar Kolarov 90
Dragan Džajić 85
Dragan Stojković 84
*Vladimir Stojković 84
*Zoran Tošić 76
Predrag Mijatović 73
Zlatko Vujović 70
*Dušan Tadić 67
*Aktivni igrači
 Lista pre meča sa Rusijom

Odmah za njim su Dejan Stanković sa 103 i Savo Milošević sa 102 utakmice u dresu reprezentacije. Četvrti na listi je aktuelni kapiten Srbije Aleksandar Kolarov koji je sakupio 90 nastupa za Srbiju, i koji će verovatno igrati do trocifrenog broja mečeva za nacionalni tim, iako je nedavno i selektor Ljubiša Tumbaković izjavio da je potpuno prirodno da igrači u godinama Kolarova (34) uskoro napuste nacionalni tim.

Legenda Crvene zvezde Dragan Džajić ima 85 nastupa za Jugoslaviju, a po 84 imaju Dragan Stojković Piksi i aktuelni kapiten Partizana golman Vladimir Stojković. Zoran Tošić ima 76, Predrag Mijatović 73, Zlatko Vujović 70 i aktuelni kapiten Ajaksa, zamenik kapitena Srbije Dušan Tadić je na 11. mestu sa 67 nastupa.

MATIĆ STAO NA 48

NEMANjA Matić, vezista Mančester junajteda, nedavno je šokirao sve u Srbiji odlukom da više ne igra za našu reprezentaciju. On je u još dobrim fudbalskim godinama (32), a odigrao je samo 48 mečeva za "orlove". Bio je na dva koraka do jubilarnog 50. i prava je šteta što ne nastavlja reprezentativnu karijeru, jer bi sigurno bio u "gornjem domu" rekordera.

Zanimljivo je da su od pomenutih 11 igrača i dalje aktivna njih petorica. Rekorder Ivanović je završio svoju misiju u Zenitu, Kolarov je upravo iz Rome prešao u Inter, Stojković i dalje brani u Partizanu, Tošić je u kineskoj misiji, a Tadić je glavna uzdanica Ajaksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri