ODLIČAN UČINAK: Zvezda ostvarila najviše bodova u istoriji na UEFA listi

Novosti online

28. 08. 2020. u 18:04

FENOMENALNI rezultati koje Crvena zvezda beleži u evropskim takmičenjima u poslednjih nekoliko sezona su doprineli tome da šampion Srbije u ovom trenutku ima najveći koeficijent na UEFA listi u istoriji kluba.

ОДЛИЧАН УЧИНАК: Звезда остварила највише бодова у историји на УЕФА листи

Foto: Crvena zvezda

Crveno-beli su pobedom nad Tiranom u Albaniji (0:1) i plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona stigli do 25.000 bodova, što je do sada neviđen poduhvat kada govorimo o Zvezdi, od kada se računa taj koeficijent.

Do sada je najviše bodova imala u sezoni 2002/03, ukupno 22.915, ali ove takmičarske godine je to nadmašeno.

Koeficijent se računa na osnovu pet poslednjih sezona, a s obzirom na to da se sledeće godine iz te računice brišu rezultati iz takmičarske sezone 2015/16 u kojoj je Crvena zvezda osvojila 1.50 bodova, a da je pobedama nad Evropom i Tiranom obezbedila 2.50 bodova, jasno je da je očekuje napredak na UEFA listi.

Uz to je ekipa sa Marakane i na 55. mestu UEFA liste, što je najbolji plasman srpskih klubova još od 1995.  godine. Time se tim iz Ljutice Bogdana izjednačio sa Lesterom i Anderlehtom, a iza sebe ostavio evropske velikane poput Milana, Spartaka iz Moksve, PSV-a i druge. Podsetimo, Crvena zvezda je 1991/92 bila treća na UEFA listi, što je do sada najbolji plasman, što se striktno pozicije tiče, ali ne i broja bodova.

Svi ovi rezultati koje crveno-beli beleže doprinose i napretku domaćeg fudbala. Srbija se trenutno nalazi na 19. mestu UEFA liste što se tiče broja bodova koje države na osnovu učešća klubova u evropskim takmičenjima osvajaju. Ukoliko Crvena zvezda nastavi kao do sada, nije nemoguće da u narednim godinama, Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona.

S obzirom da Zvezda još uvek učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nadamo se da će taj koeficijent, kao i pozicija na UEFA listi sve više rasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!