ZVEZDIN NAPAD RADI KAO SAT: Ofanziva crveno-beli adut u napadu na Ligu šampiona

PROSEK od tri gola po utakmici ispoštovan je i protiv subotičkog Spartaka u petak, i utisak je barem sa početka sezone, da napad Crvene zvezde pred start nove evro-odiseje radi kao sat.

ЗВЕЗДИН НАПАД РАДИ КАО САТ: Офанзива црвено-бели адут у нападу на Лигу шампиона

Tomane postigao treći gol za crveno-bele protiv Spartaka FOTO: M. Vukadinović

Istina, radi se o malom uzorku i učinku protiv ekipa koje nisu ni blizu ozbiljnijim protivnicima koji čekaju fudbalere iz "Ljutice Bogdana" u trećem i četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope, ali je sasvim jasna ideja Stankovića da raspoloženim ofanzivnim adutima, ponovi uspehe Vladana Milojevića iz prethodnih sezona.

Prvi protivnik na tom putu biće gibraltarska Evropa, ekipa protiv koje bi sve sem lagane pobede predstavljalo ogromno iznenađenje. Ono što takođe može da raduje navijače crveno-belih jeste i raznovrsnost i potentnost koju su njihovi miljenici pokazali za 360 minuta superligaškog fudbala. Za 12 uvodnih golova, zaslužno je čak šest igrača - Vulić, Ben, Veljko Nikolić i Srđan Spiridonović po dva, dok su po jednu recku upisali Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, Nikola Krstović i Tomane. To je jasan pokazatelj da igra neće biti jednodimenzionalna i da će crveno-beli arsenal pucati iz više oružja. Delovalo je da bi u tu sliku mogao da se uklopi i napadač Federiko Makeda, ali došlo je do zastoja u vezi sa njegovim transferom, pa bi priliku mogao da iskoristi uvek korisni Ben, koji je protiv Spartaka igrao na poziciji "lažne devetke".

- Gde god me trener postavi na terenu trudim se da pomognem ekipi. Juče sam bio špic i to mi je naravno mnogo lakše, jer sam bliži golu, imam mnogo više prilika da postignem pogodak i ne trčim mnogo kao kada igram na poziciji krila. Ipak, ako trener odluči da igram po strani takođe ću biti srećan - kaže miljenik navijača Zvezde.

Debije ove sezone treba da upišu i Milan Pavkov i Ričmond Boaći, koji su zbog povreda propustili uvodni deo sezone, i ukoliko ostanu u ekipi, biće interesantno videti kako će ih trener Zvezde uklopiti.

Stvar koja bi ipak mogla malo da zabrine jeste to što je protiv prve opasnije ekipe (Spartak), odbrana Stankovićeve ekipe malo zaklecala, ali to nije ništa što malo dorade i dodatnog uigravanja ne može da popravi.

Najveća nepoznanica zasad bi mogao da bude vezni red, koji je mladi stručnjak sa "Marakane" najviše rotirao. Ustalio se, čini se jedino mladi Veljko Nikolić, koji je pokazao da osim prefinjenih poteza i dobre vizije, poseduje i razoran šut sa distance. Stanković je u istoj meri koristio i Seku Sanoga i Njegoša Petrovića, dok je manevar kompletirao Mirko Ivanić, koji počeo da pruža partije u skladu sa renomeom s kojim je doveden pre dva leta za grupnu fazu LŠ. Naravno, očekuje se da po ulasku u pravu formu Gelor Kanga zagospodari sredinom terena, i dodatno pojača konkurenciju za mesto u veznom redu, ukoliko isti igrači budu na okupu kada krenu odlučujuće bitke.

BRANE KOEFICIJENT 0.250

USPESI od prethodnih godina, uvećali su samo koeficijent koji će fudbaleri Crvene zvezde morati da brane od 2023. Međutim, ove sezone im predstoji mnogo lakši period, pošto se sabiraju rezultati u periodu od pet godina, crveno-belima ovog leta na "naplatu" dolazi ispadanje od Kairata i samo 0.250 bodova koje moraju da sačuvaju. Ukoliko se desi da Stankovićevi puleni izbore plasman makar u grupnu fazu Lige Evrope, to im garantuje koeficijent 40, što bi im u narednim kvalifikacijama donosilo povlašćen status u prva tri kola, a možda i u plej-ofu u zavisnosti od rezultata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)