LEVANDOVSKI I MESI NIŠANE PEHAR: "Tip" analizira - završni turniri LŠ i LE ulaze u najuzbudljiviju fazu

B. Antić

14. 08. 2020. u 10:00

U finiš su ušli završni turniri Lige šampiona u Lisabonu i Lige Evrope u Nemačkoj.

ЛЕВАНДОВСКИ И МЕСИ НИШАНЕ ПЕХАР:  Тип анализира - завршни турнири ЛШ и ЛЕ улазе у најузбудљивију фазу

Foto: Tip

Uzbuđenja polako dostižu vrhunac, i draži ne nedostaje, iako se svi mečevi igraju bez prisustva publike. U LŠ se igraju četvrtfinala, a u Ligi Evrope polufinala.

LŠ - Ne znaju za poraz

Petak je dan kada će takmičenje u tekućem ciklusu završiti jedan od dva preostala bivša prvaka, Bajern ili Barselona. I jedni i drugi imaju po pet titula, i ukoliko neko stigne do pehara, izjednačiće se na trećem mestu večite liste sa Liverpulom (šest). Ono što je kuriozitet je da je u protekla tri slučaja kada su se Bavarci i Katalonci međusobno sastajali u LŠ, jedan od njih je kasnije osvajao trofej. Nemački tim je tako slavio 2013, a španski velikan 2009. i 2015. Ovaj recept su primenili i u Kupu UEFA 1996, pošto je Bajern najpre izbacio Barsu, a potom došao na tron. Generalno, bundesligaš je bolji u međusobnim duelima od giganta sa stadiona „Kamp nou“, a ovo će im biti 11. međusobni okršaj – 6 2 2 (18:14 gol-razlika).

To je sve istorija, i to slavna, a oba kluba mogu da budu ponosna i na ostvareno u ovogodišnjem ciklusu. Bajern je bio čudesan, budući da je pobedio na svih osam mečeva, uz odličnu gol-razliku 31:6. U osmini finala je u dva duela pregazio Čelsi ukupnim rezultatom 7:1 i pokazao da je rešen da donese prvi pehar u Minhen posle 2013. Ako uspe u toj nameri, kompletiraće triplu krunu, budući da je već trijumfovao u prvenstvu i kupu Nemačke.

Barsa nije bila baš toliko moćna kao Bajern, ali u osam utakmica nema poraz (5 3 0), a sa Napolijem u prethodnoj rundi je relativno lako izašla na kraj (3:1, 1:1). To joj daje nadu da posle pet godina može opet da bude evropski šampion.

Nijedna od ovih ekipa nije izgubila u LŠ, iako su tokom sezone menjali trenere. Hansi Flik je u Minhenu nasledio Nika Kovača, dok je Kike Setjen zamenio Ernesta Valverdea. Španac neće moći da računa samo na povređenog Umtitija, a posle suspenzija mu se u tim vraćaju Buskets i Vidal, dok će Nemcu faliti desni bek Pavar.

Koji god igrači budu istrčali na teren, najviše će konačan rezultat zavisiti od prvih zvezda, Roberta Levandovskog i Lionela Mesija, Poljak je prvi na listi strelaca sa 13 golova, dok je Argentinac tek na „koti tri“, ali dobro je poznato da sa lakoćom može da smesti dva ili tri gola u mrežu svakog rivala.

LŠ – Maksimum blizu

Poput Bajerna i Barselone, i Mančester siti je do četvrtfinala stigao bez poraza – 6 2 0. Međutim, za razliku od njih ima lakšeg rivala nego u prethodnoj rundi, pošto ga je žreb posle Reala (2:1, 2:1) spojio sa autsajderom Lionom. Francuzi su napravili podvig i eliminisali Juventus zahvaljujući besmislenom i odavno prevaziđenom pravilu gola u gostima (2:1, 0:1). U tekućem ciklusu, Lion je daleko dogurao, iako je slavio na manje od 50 odsto susreta – 3 2 3.

I Sitiju i Lionu maksimum u elitnom takmičenju UEFA polufinale, što je sledeći korak. „Građani“ su tamo bili 2016, a Francuzi 2010. Ova dva tima su se ranije međusobno sastala jedino u grupnoj fazi LŠ 2018/2019, i engleski predstavnik nije slavio – 1:2, 2:2.

LE – U planu osveta

Trostruki šampion kontinenta i osvajač Lige Evrope 2017. godine igra protiv rekordera, petostrukog pobednika drugog po jačini klupskog takmičenja UEFA. U prevodu, u derbiju polufinala sastaju se Mančester junajted i Sevilja, koji su četvrtfinale prošli zahvaljujući minimalcima. „Đavoli“ Nemanje Matića su trijumfovali nad Kopenhagenom golom iz penala Bruna Fernandeša u 95. minutu (1:0), dok su Andalužani izbacili Vulvse, koji su promašili penal kod 0:0, a čovek odluke je bio Okampos u 88. (1:0).

Ova dva tima su se do sada susrela samo u osmini finala LŠ 2018/2019, i dalje je otišla Sevilja (0:0, 2:1).

SEVILjA IMA PET OD PET

Fudbaleri Sevilje su pet puta igrali polufinale Lige Evrope i svaki put prolazili dalje, nije pogrešio ni Mančester – jedan od jedan.

Inter je tri puta savladao prepreku u polufinalu, i jednom pao, dok Šahtjor, kao i Junajted ima jedan od jedan.

LE – Prete „Brazilci“

Za ulazak u finale Lige Evrope boriće se Inter i Šahtjor, kojima su se putevi ranije ukrstili samo 2005/2006, u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. Milanezi, u čijim je redovima tada igrao Dejan Stanković bili su bolji od „rudara“ za koje je nastupao Igor Duljaj (1:1, 2:0).

Turnir u Nemačkoj, Inter, trostruki osvajač LE, je započeo trijumfom nad neugodnim Bajerom iz Leverkuzena (2:1), dok je Šahtjor, koji je bio najbolji u ovom takmičenju 2009, na krilima brazilskih internacionalaca (postigli sva četiri pogotka), razbio Bazel 4:1.

ČETVRTFINALE

SREDA (12. avgust)

(4) Atalanta – PSŽ 1:2

ČETVRTAK (13. avgust)

(2) Lajpcig – Atletiko

PETAK (14. svgust)

(3) Barselona – Bajern 21.00

SUBOTA (15. avgust)

(1) Siti – Lion 21.00

* Jedan meč

POLUFINALE

UTORAK (18. avgust)

Lajpcig/Atletiko – PSŽ 21.00

SREDA (19. avgust)

Pobednik 1 – Pobednik 3 21.00

* Jedan meč

FINALE

NEDELjA (23. avgust)

Početak u 21 čas

* Jedan meč

-----------------------------------

RASPORED LE

POLUFINALE

NEDELjA (16. avgust)

Sevilja – Mančester j. 21.00

* Jedan meč u Kelnu.

PONEDELjAK (17. avgust)

Inter – Šahtjor 21.00

* Jedan meč u Dizeldorfu

FINALE

PETAK (21. avgust)

Početak u 21 čas

* Jedan meč u Kelnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave