DECO, GLEDAJTE I UČITE: Fudbalskom planetom dominiraju igrači u četvrtoj deceniji života

B. Antić

30. 07. 2020. u 21:10

DRAGA deco, gledajte i učite. Takvu poruku mladima poslali su ove sezone igrači stariji od 30 godina, koji su dominirali evropskim fudbalom.

ДЕЦО, ГЛЕДАЈТЕ И УЧИТЕ: Фудбалском планетом доминирају играчи у четвртој деценији живота

Zlatan Ibrahimović (Milan) Foto AP

Postizali su pogotke, osvajali pehare, rušili rekorde i oduševljavali navijače u svim najjačim ligama. Da su kojim slučajem otišli u penziju kada i neki njihovi vršnjaci, najlepši sport bi bio na ogromnom gubitku.

Najstariji među odabranima je Zlatan Ibrahimović, koji će u oktobru napuniti 39 godina. To mu nije uopšte smetalo da po povratku iz američke avanture ponovo postane "gazda" u Milanu, i izvodi poteze, koje vredi besomučno ponavljati na video-snimcima. Sinoć, sa dva pogotka je potopio Sampdoriju (4:1) i postao prvi fudbaler koji je postigao bar 50 golova i za Milan i za Inter.

- Svima koji me otpisuju, uporno ponavljam da se ja tek zagrevam. Ja sam nešto kao Bendžamin Baton, samo sam uvek mlad - uporedio je Zlatan sebe sa filmskim likom, koji je rođen kao starac i onda se podmlađivao.

Ibrahimović, koji je preporodio crveno-crne otkako je došao u januaru, na 17 mečeva je devet puta bio strelac. Sada zahteva novi ugovor, po kome bio dobio čak šest miliona evra za sezonu, i moguće je da će uprava crveno-crnih to prihvatiti, s obzirom na njegov pozitivan uticaj.

Nadmoć asova u četvrtoj deceniji u Seriji A su potvrdili i Kristijano Ronaldo (35), što nije nikakvo čudo, i nešto mlađi Ćiro Imobile (30). Kolo pre kraja lige, Italijan iz Lacija je prvi strelac sa 35 golova, i praktično je obezbedio "Zlatnu kopačku" Evrope, a Portugalac je sa 31 pogotkom doveo Juventus do devete vezane titule.

Liste strelaca i ostale tri najkvalitetnije lige su prošle u znaku "30+" igrača. Robert Levandovski (31 godina) je tresao mreže 34 puta u Bundesligi (51 u svim takmičenjima), a Lionel Mesi (33) je bio najubotiji u Primeri sa 25 golova, ispred Karima Benzeme (32) iz Reala, koji je uknjižio četiri pogotka manje. I u Engleskoj je najveća mora za golmane bio veteran na papiru, Džejmi Vardi (33), 23 puta strelac.

Nisu samo sijali ofanzivci. Štoper Reala Serhio Ramos (34) je briljirao i u odbrani u napadu, tako da je sa 11 golova na deobi desetog mesta liste golgetera u španskoj ligi.

IVANOVIĆ, KOLAROV, MATIĆ...

I SRBI su se uklopili u priču o dominaciji veterana i bili u trendu. Branislav Ivanović (36 godina) je sa Zenitom kao kapiten osvojio duplu kruni i izabran je u tim godine u Rusiji, Nemanja Matić (31) se odličnim partijama izborio za trogodišnji ugovor u Mančester junajtedu, a Aleksandar Kolarov (34), iako bek, treći strelac je Rome sa sedam golova.

Dušan Tadić (31) je vodio Ajaks ka tituli, sa 11 pogodaka, ali je u Holandiji odlučeno da prvak ne bude proglašen.

MAJSTORI "30+"

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ (38)

o Na 17 mečeva 9 golova za Milan

KRISTIJANO RONALDO (35)

o Prvi strelac Juventusa sa 31 pogotkom

SEHIO RAMOS (34)

o Kao štoper 11 puta tresao mreže u Primeri

ROBERT LEVANDOVSKI (34)

o U sezoni 2019/2020. dao 51 gol u svim takmičenjima

LIONEL MESI (33)

o Najefikasniji igrač španske lige sa 25 pogodaka.

DžEJMI VARDI (33)

o Kao igrač Lestera, prvi strelac Premijer lige (23 gola)

KARIM BENZEMA (33)

o Sa 21 "hicem" najčešće tresao mreže za Real

ĆIRO IMOBILE (30)

o Golgeter lige sa 35 golova i vodeći u trci za "Zlatnu kopačku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri