DOMINACIJA JUVENTUSA U ITALIJI: “Damina” 9. titula u nizu!

N. Iljukić

27. 07. 2020. u 19:07

VREMENA se menjaju, menja se i grb Juventusa i mesto na kojem ovaj klub igra, samo se od 2012. godine ne menja ime fudbalskog šampiona Italije.

ДОМИНАЦИЈА ЈУВЕНТУСА У ИТАЛИЈИ: “Дамина” 9. титула у низу!

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Juventus je sinoć pobedom nad Sampdorijom (2:0), dva kola pre kraja Serije A, obezbedio ukupno 36, odnosno devetu uzastopnu titulu prvaka države, pa fudbalski romantici i navijači sa različitim ukusom govore kako su Apenini već po tradiciji crno-beli.

Retko viđen uspeh u svetu fudbala potvrđen je i u drugoj sezoni otkako su ljudi koji sa mnogo uspeha vode "staru damu" detonirali transfer-bombu i u svoje redove doveli Kristijana Ronalda. On je preksinoć "načeo" Sampdoriju, umalo da zakuva trku za prvog strelca Italije, ali se čini da je Ćiro Imobile iz Lacija nedostižan sa svoja 34 gola (Ronaldo 31), na samo dva kola pre kraja prvenstva.

Ipak, jedan fudbaler je simbol svih ovih godina uspeha i svih devet uzastopnih titula koje Juventus svrstavaju u najlepše strane istorije svetskog fudbala.

RONALDO

KRISTIJANO Ronaldo je jedan od najzaslužnijih fudbalera za ovogodišnju titulu Juventusa, ali se videlo i u nedelju, u noći velikog slavlja, da on trči svoju trku za najboljeg strelca Serije A. Ovom fudbaleru izgleda nikada nije dovoljno izazova, pa je jasno dva kola pre kraja da zaostaje tri velika koraka za Ćirom Imobileom iz Lacija (34:31). Priliku da smanji razliku na dva gola Ronaldo je propustio u 89. minutu meča sa Sampdorijom, kada je sa penala pogodio prečku...

Sada već vremešni 35-godišnji štoper Juventusa Đorđo Kjelini je od 2005. godine među torinskim crno-belima. Prošao je sito i rešeto sa timom i od 2005. godine obukao dres Juventusa, morao je da sačeka šest godina dominacije Milana i Intera (umešao se tu nakratko i Lacio), pa da od 2012. zasedne sa svojom ekipom na tron, sa kojeg izgleda nema nameru da siđe još dugo, dugo...

- Juventus je u ubedljivo najbolji i najorganizovaniji klub u Italiji, verovatno i u Evropi. Naših 36 titula šampiona je najbolji dokaz za sve ovo. Srećan sam što sam poslednjih devet sezona učesnik svih ovih predivnih slavlja, igranja sa sjajnim ljudima u ligi koja je ponovo jedna od najjačih u Evropi. Odlučio sam da ostanem još godinu dana u Juventusu - pričao je Kjelini, koji je nekoliko poslednjih utakmica propustio zbog povrede, ali je zato bio jedan od najglasjnijih na šampionskom slavlju u svlačionici pre dve noći.

Ovaj veteran je odigrao 510 mečeva za Juve, dao je 36 golova i svedok je svega lepog što se crno-belima dešava skoro celu poslednju deceniju. A pre samo 14 godina je ovaj klub odlukom suda i FS Italije bio izbačen u Seriju B, jer je dokazano da je nameštao utakmice širom Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri