Srbija treća na planeti: Samo Argentina i Španija iznad nas na listi najvećih izvoznika trenera

V. N.

22. 06. 2020. u 16:46

Da li je to za pohvalu ili ne, teško je reći, ali Srbija zauzima visoko treće mesto na listi zemalja koje su najveći izvoznici fudbalskih trenera.

Србија трећа на планети: Само Аргентина и Шпанија изнад нас на листи највећих извозника тренера

foto: EPA

Centar za fudbalska istraživanja (CIES) objavio je da se sa 34 stručnjaka koji trenutno rade u inostranstvu nalazimo odmah iz "pobednika" Argentinaca (68) i drugoplasiranih Španaca (34), što su velesile u fudbalu.

Bez obzira na veliki broj trenera van granica naše države, nemamo ih mnogo u najjačim šampionatima Evrope. U "ligama petice", trenutno radi samo bivši selektor srpske reprezentacije Siniša Mihajlović, koji sedi na klupi Bolonje, člana Serije A. Prošle sezone, imali smo predstavnika u Premijer ligi Engleske Slavišu Jokanovića, međutim on je napustio Fulam i sada radi u katarskom prvenstvu.

U jednoj od kvalitetnijih liga je Marko Nikolić, bivši strateg Partizana, koji je u nedelju debitovao u Rusiji, kada je sa moskovskom Lokomotivom pobedio Orenburg (1:0). U Španiji je Miroslav Đukić, ali u drugoligaškoj konkurenciji, pošto vodi Sporting Hihon. Kada se sve sabere, najviše srpskih trenera je u crnogorskoj ligi (trojica), a po dvojicu imamo u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Izraelu, Severnoj Makedoniji, Kazahstanu, UAE i Indoneziji.

Inače, iza nas po broju stručnjaka preko granice se nalaze Nemci (27), Italijani (27), Portugalci (Urugvajci) 24, Englezi (20)...

PRVIH PET

1. Argentina 68

2. Španija 41
3. SRBIJA 34
4/5. Nemačka 27
4/5. Italija 27

CIES je radio i analizu u kojoj se ligi treneri najviše zadržavaju u jednom klubu. Tu je na prvoj poziciji Vels, gde stručnjaci u proseku rade 943 dana. U konkurenciji 110 obrađenih takmičenja širom planete, Superliga Srbije je na 72. poziciji, pošto tu trenerski život na klupi tima traje 232 dana, što znači nešto manje od osam meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)