Partizan nosilac do kraja kvalifikacija za LE?

M. Blažić

18. 06. 2020. u 21:48

NOVI, modifikovani sistem kvalifikacija za Ligu Evrope, po kojem će svaka prepreka na putu ka grupnoj fazi morati da se preskače posle samo 90 minuta fudbala, katastrofa je.

Партизан носилац до краја квалификација за ЛЕ?

Foto: N. Paraušić

Strateg Partizana Savo Milošević ne krije da mu ozvaničenje promena od evropske kuće fudbala nije po volji, a septembarski put ka drugom po kvalitetu klupskom takmičenju pod okriljem UEFA će pokazati da li je bio u pravu.

Srpski vicešampion će do srede morati da sačeka kako bi i definitivno doznao koliko je dugačak put do novog, jubilarnog desetog učešća u grupnoj fazi Lige Evrope. U slučaju da Miloševićev tim u Nišu obezbedi rekordni peti uzastopni trofej Kupa Srbije, kvalifikacije će započeti od drugog kola 17. septembra, dok će u slučaju neuspeha, prva evropska misija uslediti već 27. avgusta.

Ono što u ovakvoj situaciji za Partizan ima znatno veću specifičnu težinu nego ranije je pogled na to u kojim fazama kvalifikacija će se nalaziti među povlašćenim timovima. Pristalice crno-belih će u prva tri kola morati da brinu samo o žrebu koji će odrediti domaćina, s obzirom na to da mu je sa koeficijentom od 22.000 bodova zagarantovano mesto među povlašćenim timovima u svakom kolu osim plej-ofa.

Kada je u pitanju predvorje Lige Evrope, za Partizan je važno da šansa za ulazak u "gornji dom" ne samo da nije izgubljena, nego je čak sasvim realno da "valjak" kod poslednjeg evropskog filtera čeka rivala iz donjeg dela žreba. Partizan je trenutno prvi ispod "crte" uz prilično realnu opciju da neko od predstavnika sedam zemalja (Švajcarska, Španija, Engleska, Turska, Portugalija, Češka i Rusija) promeni sliku povlašćenog i nepovlašćenog šešira do završetka sezone u nacionalnim ligama ili kupovima. Gledano iz tog ugla, Partizanu bi posao mogli da pokvare Nemci i Ukrajinci, ukoliko klubovi sa boljim koeficijentima istisnu Hofenhajm, odnosno Dinamo iz Kijeva.

I to nije sve. Partizan može da napreduje i popne se iznad crte i kada započnu kvalifikacije za Ligu Evrope. Tu dolazi u obzir samo eliminacija nekog od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentom. Ukoliko neki od tih timova bude eliminisan u drugom kolu kvalifikacija od nekog autsajdera, Partizan će se probiti među 13 povlašćenih timova. Tu dolaze u obzir samo iznenađenja u prva dva kola kvalifikacija, ali ne i u trećem s obzirom na to da se žreb za plej-of obavlja pre odigravanja trećeg kvalifikacionog kola.

TERMINI

Preliminarno kolo 20. 8.
Prvo kolo 27. 8.
Drugo kolo 17. 9.
Treće kolo 24. 9.
Plej-of 1. 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna