ČUDO NEVIĐENO: Jedno bezazleno izlaženje lopte van terena u 94. minutu promenilo je čitav tok prvenstva Afrike u fudbalu (VIDEO)

Novosti online

12. 02. 2024. u 19:59

Obala Slonovače je postala neočekivani šampion Afrike, i to na nestvaran način. Ali, ne samo da je ta priča bila pomalo (ili malo više) filmska, nego ju je ispratio detalj o kome dan posle istorijskog uspeha - sada svi u zemlji kontinentalnih prvaka pričaju.

ЧУДО НЕВИЂЕНО: Једно безазлено излажење лопте ван терена у 94. минуту променило је читав ток првенства Африке у фудбалу (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, buran je bio ovo turnir za domaćine, koji su grupni fazu završili debaklom od Ekvatorijalne Gvineje - 88. na FIFA rang listi, koja je nokautirala "slonove" sa nestvarnih 4:0.

Bili su svi u Obali Slonovače ubeđeni da je "to - to", da je eliminacija "već rešena stvar" (i to toliko ubeđeni, da je selektoru i njegovom stručnom štabu odmah posle meča dat otkaz), ali...

Desio se neverovatan splet okolnosti, u kojem glavnu ulogu ima jedan golman.

I to golman ekipe s kojom Obala Slonovače uopšte nije igrala.

Naime, kada je u svih šest četvoročlanih grupa okončano to preliminarno nadmetanje, dalje su prolazile po dve najbolje ekipe, ali i četiri od šest trećeplasiranih. "Slonovi" su bili treći u svojoj grupi, no toliko loše su stajali u rangiranju trećeplasiranih selekcija, da su zato svi mislili da je s njima gotovo. Uostalom, zato i otkaz selektoru.

Ali, onda se desilo čudo neviđeno.

I jednoj posve drugoj grupi.

Gana je sebe već videla u narednoj fazi, imala je poraz od senzacionalnih Zelenortskih Ostrva, ali remi sa opasnim Egiptom i vođstvo od 2:1 protiv nejakog Mozambika. Dakle, jedan ranije obezbeđen bod, tri koja su bila "u šaci" ... sasvim dovoljno za prolazak dalje.

Ali, onda je na red došao četvrti minut sudijske nadoknade.


Loptu su reprezentativci Mozambika uputili pokraj gola Gane, sve što je golman te ekipe, Ričard Ofori, trebalo da uradi - je da loptu i pusti da izađe van terena. Odmah potom bi bio i kraj utakmice.


Međutim, on je, ni sam ne znajući zašto - dodirnuo loptu rukom (pa se nevešto pravio da to nije uradio).


Umesto kraja meča dosuđen je korner za Mozambik, a onda je ekipa favorita (čiji je član i fudbaler FK Crvena zvezda Osman Bukari) doživela šok:


Mozambik je izjednačio posle kornera, strelac je bio Mandava i - utakmica je završena rezultatom 2:2.


Time je Gana došla samo do dva boda, koliko je imao i Mozambik, što je omogućilo da već "otpisana" Obala Slonovače bude među četiri najuspešnije trećeplasirane ekipe (i to kao poslednja od njih, četvrta).


Ostalo je istorija.


Odnosno, ostalo je - najneverovatnija fudbalska bajka, čije je završne rečenice golovima ispisao momak kome je pre dve godine dijagnostikovan rak, o čemu su vam "Novosti" pisale odmah posle finala.


A pisaće(mo) vam još mnogo toga, i važnog i zanimljivog.


Pratite fudbal i dalje uz sportske stranice portala "Novosti".


Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!