MESIJEVA NEDOSTIŽNA OSMICA: Još jedna "Zlatna lopta" fenomenalnom Argentincu

Lionel Mesi je osmi put podigao uvis "Zlatnu loptu"! Ovaj istorijski uspeh teško će biti dostižan. Argentincu je u Tetatru "Šatle" u Parizu pripalo priznanje koje se tradicionalno dodeljuje najboljem fudbaleru, u organizaciji "Frans fudbala", glasanjem sto novinara iz isto toliko prvoplasiranih zemalja na listi FIFA.

МЕСИЈЕВА НЕДОСТИЖНА ОСМИЦА: Још једна Златна лопта феноменалном Аргентинцу

FOTO: Tanjug/AP

Nagradu mu je uručila još jedna legenda, Dejvid Bekam. Glavni konkurenti Mesiju bili su Erling Haland i Kilijan Mbape. Prošlogodišnji pobednik Karim Benzema bio je tek 16.

- Sve zlatne lopte su specijalne, ali za mene su najvažnije kolektivne nagrade. Ova je individualna, ali nije bila moguća bez cele ekipe. Divno je biti nagrađen, ali u fudbalu je najvažniji kolektiv – poručio je Mesi koji je s Argentinom osvojio svetsku titulu.

Odao je priznanje saigračima i treneru nacionalnog tima, kao i svojoj porodici, a iskoristio je ovu priliku i da se seti svog legenradnog zemljaka Dijega Maradone, koji je rođen 30. oktobra, u danu dodele jučerašnjeg priznanja. Posebno emotivno je bilo kada su se Mesiju na bini pridružila tri njegova sina.

Najbolja fudbalerka je Aitana Bonmati, članica Barselone. Njoj je pehar predao Novak Đoković, koji je se poverio da je tek sa osam-devet godina definitivno odlučio da li će da igra fudbal ili tenis, a kao svoje omiljene klubove istakao Crvenu zvezdu i Milano. Poručio je i da dolazi na OI u Parizu.

- Boriću se za svoju zemlju i to je ogromna privilegija – poručio je Nole, pre nego što je Bonmatijevoj uručio Zlatnu loptu.

Oba Zlatna fudbala, i muški, i ženski, teška po 15 kilograma, najpre su doneta u direktnom prenosu s Ajfelove kule, Senom, u najavi predstojećih Olimpijskih igara.

Ceremoniji 67. dodele "Zlatne lopte", koja je direktno prenošena u 170 zemalja za 300 miliona gledalaca, i koju su vodili Didije Drogba i Sandi Eriber, prisustvovao je krem svetskog fudbala. Za najbolji muški fudbalski klub proglašen je Mančester siti koji je imao čak pet nominovanih igrača među prvih deset, dok je najuspešnija ženska ekipa tim Barselone.

Nagradu "Kopa" za najboljeg mladog fudbalera iz ruku Edena Azara dobio je Džud Belingem, dok je princ od Monaka Alber Drugi priznanje "Sokrates" za igrača koji se najviše humanitarno angažovao predao Vinicijusu Junioru, koji pomaže mladima sa društvene margine u brazilskim favelama.

Priznanje "Jašin" za najboljeg golmana Argentincu Emilijanu Martinezu, uz poneki zvižduk iz publike zbog njegovog deplasiranog gesta posle osvajanja svetske titule, uručio je njegov otac Alberto, dok je Geri Lineker predao pehar "Gerd Miler" najboljem strelcu Erlingu Halandu koji je protekle sezone postigao 56 golova. Odat je i omaž zvezdama koje su preminule u međuvremenu, seru Bobiju Čarltonu, Luisu Suarezu Miramontesu i Peleu.

PRVIH DESET

1. Lionel Mesi (Inter Majami, Argentina)

2. Erling Haland (Mančester Siti, Norveška)

3. Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen, Francuska)

4. Kevin de Bruijne (Mančester Siti, Belgija)

5. Rodri (Mančester Siti, Španija)

6. Vinicijus Junior (Real Madrid, Brazil)

7. Hulijan Alvares (Mančester Siti, Argentina)

8. Viktor Osimhen (Napoli, Nigerija)

9. Bernardo Silva (Mančester Siti, Portugalija)

10. Luka Modrić (Real Madrid, Hrvatska)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)