UVREDLJIVE PESME NA SUD: Navijači PSŽ vređali goste iz Marselja, što je šokiralo ministarku

Vatrene pristalice Pari Sen Žermena "čašćavale" su svoje goste iz Marselja u nedelju kroz navijačke pesme i porukama da "nemaju m.da", da su "ped.ri" i "ku..ini sinovi".

УВРЕДЉИВЕ ПЕСМЕ НА СУД: Навијачи ПСЖ вређали госте из Марсеља, што је шокирало министарку

Foto: Goran Čvorović

Reklo bi se, uobičajeni repertoar uvreda na mnogim fudbalskim stadionima širom sveta navijača zanetih neprijateljskim raspoloženjem prema gostujućoj ekipi. Ali francuske vlasti ne misle tako.

Ova pesma odjekivala je petnaestak minuta pre kraja meča na "Parku prinčeva", u trenutku kada je PSŽ već bio obezbedio visoko vođstvo u meču koji je završen sa 4:0 za domaćina. Mogle su slične uvrede ranije da se čuju i u Marselju i na drugim francuskim stadionima.

Ministarka sporta Ameli Udea Kastera je osudila ove uvrede, pozvala PSŽ da podnese tužbu da bi se identifikovali vinovnici, bili izvedeni pred sud, uz kaznu i zabranu ulaska na stadione. Istovremeno je pozvala da se na stadionima iskoreni ovakva vrsta pevanja. Navela je i da je zatražena reakcija Disciplinske komisije fudbalskog prvenstva.

Pariski klub je u saopštenju osudio sve vrste diskriminacija, naročito homofobiju, i poručio da im nije mesto ni na stadionima, ni bilo gde u društvu. Za sada se ne zna da li će podneti i tužbe. Rukovodstvo "svetaca" namerava da okupi sve zainteresovane strane i da odluči o tome koje će korake eventualno preduzeti. Takođe su poručili da će još više ojačati rad na prevenciji homofobije. Ističu i da već dugi niz godina sarađuju sa udruženjima koja se bore protiv svih vrsta diskriminacija.

Zamenik ministra zadužen za borbu protiv rasizma, antisemitizma i netrpeljivosti prema LGBT populaciji Olivije Klajn poručio je da je šokiran navedenim pevanjem i traži da budu preduzete sankcije protiv počinilaca, najavljujući mogućnost i da vlasti podnesu tužbu. 

Proletos je u francuskom fudbalskom prevenstvu organizovana akcija protiv homofobije, tako što su igrači pozvani da na svojim dresovima nose oznake duginih boja, ali su neki to odbili obrazlažući to između ostalog religioznim i kulturološkim razlozima, tradicionalizmom i konzervativnim ubeđenjem.

PEVALI I IGRAČI

Dodatni problem za PSŽ je i to što će morati da reši pitanje četvorice svojih fudbalera, Kolo Muanija, Kurzave, Dembelea i Hakimija, koji su uhvaćeni na snimku da pevaju uvredljive rime na račun Marselja, dok su sa ostalima slavili pobedu okrenuti prema navijačima. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)