IZDAJA KOJA JE ZABOLELA RUSIJU: Miljenica Vladimira Putina na stubu srama

Novosti online

24. 07. 2023. u 11:17

Dvostruka olimpijska šampionka u atletici Jelena Isinbajeva odlučila je da napusti Rusiju i preseli se u Španiju, a jedan njen potez naišao je na kritike ministra sporta Olega Maticina.

ИЗДАЈА КОЈА ЈЕ ЗАБОЛЕЛА РУСИЈУ: Миљеница Владимира Путина на стубу срама

Foto arhiva VN

Isinbajeva je major Oružanih snaga Ruske Federacije, a ovaj čin je nazvala "nominalnim",

"Neprihvatljivo je na ovakav način tretirati vojni čin i ono što se dešava u zemlji. Nema potrebe za javnom osudom, ali svaki građanin koji voli svoju zemlju ima negativan stav prema takvim izjavama", rekao je Maticin.

Isinbajeva je ranije rekla da će se u septembru vratiti svojim dužnostima člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, pošto ju je MOK uspešno proverio i nije imao pritužbi. Ranije su mediji javili da će MOK proveriti Isinbajevu, koja je dobila čin majora dok je bila član Sportskog društva CSKA. Ona je kasnije rekla da joj je vojni čin dat "nominalno".

Bivša atletičarka i svetska rekorderka u skoku s motkom živi u luksuznom kompleksu na ostrvu Tenerife, navodi portal Čempionšip, pozivajući se na španski list "El Digital Sur".

Jelena Isinbajeva (41) je major Oružanih snaga Ruske Federacije. Takođe, trostruka je svetska i dvostruka olimpijska šampionka (2004, 2008). Od 2016. godine je član komisije sportista MOK-a. Ruska atletičarka Jelena Isinbajeva udata je za nekadašnjeg bacača koplja Nikitu Petinova, sa kojim ima devetogodišnju ćerkicu Evu.

Godine 2005. Jelena Isinbajeva postala je prva žena u istoriji sa preskočenih pet metara. Trenutni svetski rekord (5,06 m) postavila je u Cirihu u avgustu 2009. godine.

Ruskinja je jedna od retkih osoba koje se bave atletikom koja ima vrlo unosne sponzorske ugovore. Pod ugovorom je s Tojotom, a potpisala je ugovor i s kineskim proizvođačem sportske opreme Li Ningom (prethodno je nosila Adidasovu sportsku opremu), po kojem dobija 1,5 milion dolara godišnje, odnosno 7,5 miliona za pet godina.

Španski El Digital Sur tvrdi da je Isinbajeva bila deo ruskog Ministarstva obrane, a drugi je mediji optužuju za povezanost s Junarmijom, ogrankom mladih Sveruske udruge nacionalnog vojnog patriotskog društvenog pokreta. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodelio joj je 2015. čin, a internet je preplavljen njenim fotografijama u uniformi u kojoj se često pojavljivala u javnosti. Nesumnjivo je i da je godinama bila jedna od Putinovih miljenica, a i sama je predsedniku uzvraćala ljubav. Tokom 2017. se priključila pokretu „Putin Team” koji je pokrenuo slavni hokejaš Aleks Ovečkin i čiji je cilj bio podrška slavnih osoba Putinu uoči izbora. Putin ju je 2020. imenovao u radnu grupu za ustavnu reformu koja je rezultirala time da je osigurao dugoročni ostanak na vlasti.

Zbog svega navedenog, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još ju je prošle godine stavio na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju i kojima je oduzeta sva imovina na tlu Ukrajine. Za Isinbajevu su to, međutim, sve lažne informacije... 

- Titule o kojima se danas govori su nominalne, jer nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila zastupnica Državne Dume niti članica bilo koje stranke. Moj poziv je sport - napisala je atletičarka rođena u Volgogradu.

Ove poslednje rečenice izazvale su pak bes u Rusiji. Tamošnji ministar sporta Oleg Maticin jasno je dao do znanja kako smatra da je Isinbajeva bila deo ruske vojske te da njene titule nisu bile nominalne. 

- Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama - rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

Još oštriji je bio parlamentarac Roman Terjuškov. 

- S obzirom na jasnu nameru Isinbajeve da diskredituje ruske oružane snage i oskvrne čin kako bi zadržala profitabilnu poziciju u MOK-u, apelujem da se preduzmu mere tužilaštva. Svakom ko namerno diskredituje čast svoje uniforme treba oduzeti vojni čin - poručio je Terjuškov.

Oglasila se i sama Jelena Isinbajeva

- Prijatelji, apelujem na sve koji plasiraju lažne članke i informacije. Ja sam žena sveta, uvek sam bila i to ću i ostati! Živim tamo gde radim, jedem ono što volim, komuniciram sa onima koje cenim i poštujem. Uvek sam verovala i verovaću u najbolje strane svakog čoveka, pa i onih ljudi koji su „danas spremni da na mene bace kamen“, samo zato što je neko, nešto, negde rekao, napisao ili podelio fotografiju pre 10 godina koja nema veze sa stvarnom stvarnošću. Zapamtite – zavist je destruktivno osećanje.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVE IZAŠLO U JAVNOST! Slobodan Vojinović otkriva za Novosti šta je sve Đoković doživeo na Rolan Garosu i zašto se to desilo