FUDBALSKA REVOLUCIJA! FIFA drastično menja pravilo o ofsajdu, više ništa neće biti isto

Novosti online

01. 07. 2023. u 20:45

"Šta je ofsajd?" je pitanje čiji je odgovor mnoge, sada već decenijama, zbunjivao, ali svetska kuća fudbala (FIFA) je rešila da, najpre kroz testiranja u tri države, pomenuto fudbalsko pravilo drastično promeni i time značajno izmeni najpopularniji sport na planeti.

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА! ФИФА драстично мења правило о офсајду, више ништа неће бити исто

FIFA

Evo najpre šta aktuelna Pravila fudbalske igre kažu kada je reč o nedozvoljenoj poziciji:

1. Ofsajd položaj

Biti u ofsajd položaju nije samo po sebi prekršaj. Igrač se nalazi u ofsajd položaju kada:

- je bilo kojim delom glave, tela ili nogu na protivničkoj polovini terena za igru (središnja linija se ne računa) i 

- kada je bilo kojim delom glave, tela ili nogu bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i pretposlednjeg protivničkog igrača

Ruke svih igrača, uključujući i vratare, se ne uzimaju u obzir. Za potrebe utvrđivanja ofsajda, gornja granica ruke je u ravni sa dnom pazuha.

Igrač se ne nalazi u ofsajd položaju kada je u istoj liniji sa:

sa pretposlednjim protivničkim igračem ili
sa dva poslednja protivnička igrača

2. Ofsajd

Igrač u ofsajd položaju se, u trenutku kada je saigrač odigrao ili dodirnuo loptu, kažnjava samo ako je krenuo da se aktivno uključuje u igru:

uticajem na igru ili dodirivanjem lopte odigrane ili dodirnute od njegovog saigrača

uticajem na protivnika:
-  sprečavanjem protivnika da igra ili da bude u mogućnosti da igra loptom jasnom
opstrukcijom protivnikovog pogleda ili
- ulazak u duel za loptu sa protivnikom
- jasan pokušaj igranja lopte koja je blizu njega kada ova akcija ima uticaj na protivnika
ili
- pravljenje očiglednih pokreta koji jasno utiču na mogućnost protivnika da igra loptom
ili
dobijanjem prednosti igrajući loptom ili uticajem na protivnika kada lopta:
- se odbije od stative, prečke, člana sudijskog tima ili protivnika
- bude namerno igrana od protivnika koji je pokušavao da se odbrani..."

... i tako dalje.

Zvuči komplikovano?

Pa, tako je - kako je. Sudije ovo moraju da znaju napamet, naravno - igrači da znaju sa razumevanjem, a publika...

Publika je bila ostavljena onom starom, jednostavnijem objašnjenju: "Ako je nekom fudbaleru ekipe koja napada upućena lopta, a da je on u tom trenutku, kada lopta kreće ka njemu, bilo kojim delom tela bliži golu rivala od pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani - onda je to ofsajd".

FIFA, međutim, želi da to promeni.

Novo pravilo ofsajdu - revolucija u fudbalu

Upravo zato, "Novosti" vam u celosti prenose tekst naših kolega iz španskog "Mundo deportiva" o planiranoj fudbaskoj revoluciiji:

"Čak i sa postojanjem VAR tehnologije i polu-automatizovanog određivanja ofsajda, još uvek postoje mnoge sumnje u ispravnost ovih novina u modernom fudbalu. Naročito kada se radi o onim situacijama gde se nedozvoljena pozicija dešava u toliko sitnom detalju, praktično nevidljivom ljudskom oku, a koje tehnologija može da otkrije. I baš to, u mnogim slučajevima, utiče na fudbalski spektakl.

Zato već neko vreme postoje trend zagovaranja novog kocepta ofsajda po kome bi postojala veća margina koja služi za signaliziranje nedozvoljene pozicije. I, zato su FIBA i Međunarodni fudbalski odbor (IFAB) počeli da rade na novom konceptu ofsajda, koji bi doneo dinamičniji i zanimljiviji fudbal.

Iz pomenutih razloga, oba ova tela planiraju da počnu s testiranjem novog pristupa sankcionisanju ofsajd pozicija. Taj pristup bi ofsajdom smatrao samo onu situaciju kada je čitavo telo igrača napadačke ekipe bliže golu od pretposlednjeg u odbrani (a ne kao do sada, kada je i nokat malog prsta koji je u ofsajdu - značio da se napadačka akcija prekida, prim. prev.). Drugim rečima, ako je čak i mali deo napadačevog tela u istoj liniji sa poslednjim igračem suparničke defanzive (to je pretposlednji čovek odbrane, jer se pretpostavlja da je poslednji - golman), onda to više neće biti ofsajd (pogledati fotografiju ispod kao primer šta više neće biti nedozvoljena pozicija).

Ovaj novi koncept se već predlaže na sastancima IFAB i, inicijalno, biće testiran na utakmicama mlađih kategorija u zemljama kao što su Italija, Švedska i Holandija, pre nego što se (ako se zamisao pokaže kao dobra) primeni i u seniorskoj konkurenciji.

Sve ovo zagovara bivši Arsenalov menadžer, Arsen Venger, koji je sada direktor FIFA odeljenja za razvoj fudbala", piše "Mundo deportiv".

Anketa

Kako ocenjujete novo pravilo o ofsajdu?

Šta još piše u aktuelnim pravilima fudbalske igre o ofsajdu?

Posle pomenutih rečenica o tome kada se kažnjava igrač u ofsajd položaju, sledi i ovo:

"Za igrača koji u ofsajd položaju dobije loptu od protivnika koji namerno igra loptom, uključujući namernu igru rukom, ne može se smatrati da je izvlačio prednost, osim u slučaju namerne odbrane protivnika.

„Namerna odbrana“ je kada igrač zaustavi loptu, ili pokuša da zaustavi loptu, koja je išla u vrata ili vrlo blizu njih sa sa bilo kojim delom tela osim ruku (osim vratara u kaznenom prostoru).

U situacijama gde:

se igrač vraća iz ofsajd položaja, ili je u ofsajd položaju, i na putu je protivniku i utiče na kretanje protivnika prema lopti - to je ofsajd ako je postojao uticaj na mogućnost protivnika da igra loptom ili da pokuša da igra loptom; ako se igrač kreće na putu protivniku i ako spreči njegovo kretanje (npr. blokira protivnika) prekršaj bi trebalo da bude kažnjen u saglasnosti sa Pravilom 12.
se igrač u ofsajd položaju kreće prema lopti sa namerom da igra loptom i onda nad njim bude učinjen prekršaj pre igranja loptom ili pokušaja igranja loptom ili ulaska u duel sa protivnikom za loptu, biće dosuđen prekršaj za igrača jer je prekršaj nad njim nastao pre ofsajda
je učinjen prekršaj protiv igrača koji je u ofsajd položaju i koji je igrao loptom ili je pokušao da igra loptom ili je ušao u duel sa protivnikom za loptu, biće dosuđen ofsajd ako je ofsajd nastao pre prekršaja.

3. Nema ofsajda

Nema ofsajda ukoliko igrač dobije loptu direktno iz:

udarca sa vrata
ubacivanja
udarca iz ugla

Provera ofsajd pozicije / FIFA

4. Prekršaji i kazne

Kada se napravi ofsajd prekršaj, sudija dosuđuje indirektan slobodan udarac koji se izvodi sa mesta gde je napravljen prekršaj, uključujući i igračevu polovinu terena za igru.
Odbrambeni igrač koji napusti teren za igru bez dozvole sudije, a u smislu presuđivanja ofsajda, smatra se da se nalazi na poprečnoj ili uzdužnoj liniji sve do sledećeg prekida igre ili dok odbrambena strana ne odigra loptu prema središnjoj liniji i izvan kaznenog prostora. Ako igrač namerno napusti teren za igru, u prvom prekidu mora mu se pokazati žuti karton. Napadajući igrač koji zakorači ili ostane van terena za igru nije uključen u aktivnu igru. Ako se igrač vrati na teren za igru sa poprečne linije i uključi se u aktivnu igru pre prvog prekida ili pre nego što odbrambena ekipa odigra loptu prema središnjoj liniji i izvan kaznenog prostora, smatraće se da se nalazi poprečnoj liniji u smislu presuđivanja ofsajda. Igraču koji je namerno napustio teren za igru i ušao na teren za igru bez dozvole sudije i nije kažnjen zbog ofsajda i dobijanja prednosti, mora biti pokazan žuti karton. 
Ako igrač koji napada ostane nepokretan između stativa i u mreži vrata dok lopta ulazi u vrata, dosudiće se pogodak, osim ako je kriv za ofsajd ili neki prekršaj iz Pravila 12 u kom slučaju će igra biti nastavljena indirektnim ili direktnim slobodnim udarcem".

BONUS VIDEO: MILIONI NA ULICAMA: Pogledajte slavlje Argentinaca u Buenos Ajresu na dočeku svetskih šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu