Počeci na rolerima, hobi prodaja patika: Srušio je Arsenal u LE ovo niste znali o njemu

S. R.

23. 03. 2023. u 11:41

RUBEN Amorim (38), bivši reprezentativac Portugalije, a sada trener Sportinga iz Lisabona, koji je u Ligi Evrope eliminisao Arsenal.

Почеци на ролерима, хоби продаја патика: Срушио је Арсенал у ЛЕ ово нисте знали о њему

Profimedia

1. Rođen je u Lisabonu, a kao dečak trenirao je hokej na rolerima i bio golman, pre nego što je prešao na fudbal.

2. Amorim je igrao na poziciji zadnjeg veznog, a u karijeri je nastupao za Belenenšeš, Benfiku, Bragu i Al Vakru (Katar). Za selekciju Portugalije nastupio je 14 puta, ali i na dva SP 2010. i 2014. godine.

3. Prekinuo je karijeru sa 31 godinom usled povrede ligamenata kolena. Tada odlučio je da se posveti trenerskom poslu.

4. Kada se povukao iz aktivnog igranja fudbala, Amorim je odradio stručnu praksu kod Žozea Murinja, dok je bio na klupi Mančester junajteda.

5. Mladi strateg je oduvek isticao svog zemljaka Murinja kao uzora.

6. Trenerski posao započeo je u timu iz trećeg ranga (Kasa Pia) u sezoni 2018/2019. Ipak, kako nije imao licencu, a vodio je mečeve, tim je kažnjen sa šest bodova, što je bilo ključno da ekipa ne izbori promociju u viši rang.

7. Iako je imao poziv svog bivšeg tima Benfike da trenira ekipu do 23 godine, odbio je ponudu i otišao u Bragu da tamo vodi B tim. Igrom sudbine, nakon samo tri meseca u sezoni 2019/2020, postao je trener glavnog tima.

8. Privukao je pažnju čelnika Sportinga, koji su platili 10 miliona evra za otkupnu klauzulu, čime je postao treći najskuplji transfer među stručnjacima ikada.

9. Vodio je lisabonske "lavove" do prvog domaćeg trofeja posle čak 19 godina.

10. Veliki je kolekcionar sportskih patika. Najviše skuplja modele muzičara Kanje Vesta "Jezi", ali voli da ih prodaje na čemu zarađuje dodatni novac. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024