IZA KULISA ISTORIJSKE BLAMAŽE PARTIZANA PROTIV MLADOSTI GAT: Kroz istoriju samo Hajduk i Željezničar kao Novosađani

M. Blažić

13. 02. 2023. u 13:15

LjULjAO se Partizan kao grogirani bokser od početka ove sezone na nekoliko superligaških mečeva, istrpeo šamare od Javora i Spartaka, kada je delovalo da su letnja posrtanja pod komandama Ilije Stolice uveliko arhivirana, a onda se desilo nešto što je retkost, pa skoro kao prolazak Halejeve komete. Pretposlednji tim Superlige je u subotu uveče došao u Humsku da što skuplje proda kožu, a posle 90 minuta poigravanja sa ekipom koja nije imala snage čak ni da sačuva obraz, skinuo je "kožu s leđa" Petrićevom timu.

ИЗА КУЛИСА ИСТОРИЈСКЕ БЛАМАЖЕ ПАРТИЗАНА ПРОТИВ МЛАДОСТИ ГАТ: Кроз историју само Хајдук и Жељезничар као Новосађани

FOTO: M. Vukadinović

Dešava se u Evropi da šampion Italije, Milan, primi od Sasuola pet golova pred svojim navijačima, dešava se i da favorit ne može da se sastavi sa loptom, ali se retko gde dešava ovakva blamaža u kojoj nijedan igrač ne liči na profesionalca od prvog do 90. minuta.

Greh bi, naravno, bio ne priznati Novosađanima da su odigrali perfektno i maksimalno kažnjavali sve "poklone" koje je delio protivnik. Ruku na srce, uz malo sreće, mogla je četa Ljubomira Ristovskog da se popne i stepenik više u istorijskim knjigama. A one kažu da je samo splitski Hajduk više osramotio "valjak" na njegovom stadionu 1976. (1:6), a da su identičnu pobedu ostvarili isti taj Hajduk 1981. i sarajevski Željezničar 1972. - 0:4.

Preterano bi bilo upirati prst samo u Svetozara Markovića zbog dve "asistencije", ili Andradea, koji je češće bio u prilici da sam sebe povredi nego da uradi nešto smisleno na planu organizacije igre.

Krivicu je odmah po završetku utakmice prihvatio šef struke Gordan Petrić, ali ostaje otvoreno pitanje u kojoj meri bi trener trebalo da "crveni" kada njegovi igrači na terenu deluju kao grupa rekreativaca, bez želje i volje da bar poraz učine podnošljiviji. Desi se, eto, jedan takav dan u kojem su osnovni fudbalski elementi predstavljali "nemoguću misiju", ali je jasno da crno-beli to zbog imena i tradicije duge 78 godine NIKAKO ne smeju sebi da dozvole.

Da sve bude još gore, noć kada je zaleđena Humska stigla je u najavi povratka na evropsku scenu u četvrtak protiv Šerifa u Moldaviji. Fatalistički, kako to obično biva kod nas u sličnim situacijama, mnogi su spremni da Partizanu predvide debakl u Kišinjevu, bez ijedne informacije o kvalitetu i mogućnostima rivala u Ligi konferencija. 

Ako ništa drugo, subotnja epizoda je samo jedan u nizu pokazatelja da ovaj Partizan može sve. Može da ispadne od Radničkog iz Sremske Mitrovice u prvom kolu Kupa Srbije, pa da deset dana kasnije pobedi Keln u Nemačkoj, da odigra 3:3 sa Javorom na svom terenu, a samo četiri dana kasnije pokaže zube Nici na Azurnoj obali.

Kako će se najnovija blamaža odraziti na predstojeći evropski izazov ne znaju verovatno ni Gordan Petrić, ni momci koji su sebi dozvolili da ih pred njihovim navijačima pregazi i ponizi tim koji je do subote imao samo tri pobede u elitnom društvu i 12 postignutih golova na 20 utakmica. n

BEZ UROŠEVIĆA U MOLDAVIJI

PRINUDNO sastavljanje odbrane Partizana nastaviće se u četvrtak protiv Šerifa u Kišinjevu. Kapiten Slobodan Urošević je propustio prvi prolećni meč u Kruševcu zbog žutih kartona, a iz istog razloga ga neće biti ni u Moldaviji. "Žutica" je u subotu sprečila Igora Vujačića da zauzme mesto u centralnom delu odbrane, iako je jasno da ni sa crnogorskim reprezentativcem u timu crno-beli ne bi uspeli da izbegnu poraz od Mladosti.

NAJTEŽI PORAZI PARTIZANA

Partizan - Zagreb   1:5   16. 6. 1957.

Partizan - Vojvodina 2:5   6. 4. 1958.
Partizan - Radnički KG 1:4  6. 9. 1969.
Partizan - Željezničar  0:4   11. 6. 1972.
Partizan - C. zvezda  1:4  28. 3. 1976.
Partizan - Hajduk  1:6     9. 5. 1976.
Partizan - Hajduk   0:4    31. 5. 1981.
Partizan - C. zvezda  1:4   14. 4. 1982.

BONUS VIDEO - Petrić utučen posle bolnog poraza

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!